A karácsony nemcsak a fényekről és az ajándékokról szól, hanem az otthon melegéről és az illatokról, amelyek betöltik a konyhát. Nincs is jobb annál, mint amikor a vendégek érkezésekor frissen sült aprósütemények várják őket – omlós linzerek, fűszeres mézeskalácsok, csokoládés falatkák. Ezek a finomságok nemcsak ízélményt adnak, hanem meghitt hangulatot is teremtenek. Válogatásunkban egyszerű, mégis különleges recepteket találsz, amelyekkel garantáltan mosolyt csalhatsz mindenki arcára – és garantáltan bezsebelhetsz egy-két dicsérő szót is.
Mézeskalácsmuffin
Hozzávalók (12 muffinhoz):
- 30 dkg liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 10 dkg margarin
- 2 tojás
- 10 dkg barnacukor
- 10 dkg méz
- 1-1 teáskanál őrölt szegfűszeg, fahéj, gyömbér
- 0,5-1 dl tej
a mázhoz:
- 1 tojás fehérje
- 10 dkg porcukor
- zöld ételfesték
- pár csepp citromlé
- színes cukor
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, hozzáadjuk a lágy margarint, a tojásokat, a barnacukrot, a mézet, a fűszereket és annyi tejet, hogy sűrű, de keverhető tésztát kapjunk. Alaposan összekeverjük, 12 papír kapszlival bélelt muffin formában elosztjuk és az előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni.
- A szobahőmérsékletű tojásfehérjét habosra verjük, majd hozzáadjuk a porcukrot, és vele együtt fehéredésig keverjük. Beletesszük az ételszínezéket, és pár csepp citromot. Egy-egy kanál cukormázat teszünk a muffinokra, majd szétterítjük rajtuk, és színes cukorral megszórjuk.
Ez is érdekelhet

Aszalt szilvás csillagpite
Hozzávalók (12 szelethez):
a tésztához:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 2 db tojás sárgája
a töltelékhez:
- 20 dkg aszalt szilva
- 5 dkg aszalt sárgabarack
- 5 dkg mazsola
- 3 evőkanál narancslekvár
- 5 dkg margarin
- 1 egész tojás
- 1 teáskanál fahéj
- A tésztához a lisztet, a margarint, a porcukrot és a tojások sárgáját gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Folpackba csomagoljuk, 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Az aszalt gyümölcsöket apróra kockázzuk, lábosba tesszük, hozzáadunk 1 dl vizet, a lekvárt, és addig főzzük, amíg a gyümölcsök felpuhulnak. Levesszük a tűzről, elkeverünk benne 5 dkg margarint, a fahéjat, és hagyjuk hűlni. Ha kihűlt, elkeverjük benne a tojást.
- Lisztezett felületen 4-5 mm vékonyra kinyújtjuk a tésztát, majd 24 cm-es piteformába illesszük. A felesleg tésztát levágjuk, újra összegyúrjuk, kinyújtjuk, és csillagformával csillagokat szúrunk belőle. A piteformába tett tésztát villával megszurkáljuk, rásimítjuk a tölteléket, ráhelyezzük a csillagokat. Az előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, kevés porcukorral szórjuk.

Narancsos-diós kalács
Hozzávalók (2 őzgerincformához):
- 55 dkg liszt
- 7 g szárított élesztő
- 5 dkg cukor
- 12 dkg margarin
- 1 dl natúr joghurt
- 4 tojás sárgája
- 1,5 dl tej
- 1 narancs héja
- 3 dl narancslekvár
- 10 dkg dió
- 15 dkg kandírozott narancshéj
- A lisztet elkeverjük az élesztővel, hozzáadjuk a cukrot, a lágy margarint, a joghurtot, 3 tojás sárgáját, a langyos tejet, a narancs lereszelt héját. Alaposan átgyúrjuk a tésztát, dagasztjuk, amíg lágy kalácstésztát nem kapunk. 2-2,5 órán át kelesztjük. 6 egyenlő adagra szedjük a tésztát, lisztezett felületen egészen vékonyra kinyújtjuk az adagokat, megkenjük narancslekvárral, megszórjuk durvára tört dióval és aprított, kandírozott narancshéjjal.
- Feltekerjük, gombócokat formázunk a tésztákból, hármasával őzgerincformába helyezzük (vagy mindet egy tepsibe), újabb 40 percig kelesztjük, megkenjük 1 evőkanál vízzel elkevert tojássárgájával, megszórjuk dióval, és 200 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával letakarjuk.

Karácsonyi kekszkoszorú
Hozzávalók (20 szelethez):
- 50 dkg darált keksz
- 4-5 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 teáskanál fahéj
- 5 dkg cukor
- 1 dl baracklekvár
- 2 evőkanál rumaroma
- 20 dkg margarin
- 1 dl presszókávé
- 1 dl tej
- 10 dkg étcsokoládé
díszítés:
- 5 dkg fehércsokoládé
- színes cukorkák
- A kekszet elkeverjük a kakaóporral, fahéjjal, 5 dkg cukorral. Hozzáadjuk a baracklekvárt, a rumaromát, a lágy margarint, a tej-kávé keverékében megolvasztott étcsokoládét. Alaposan összedolgozzuk a masszát. Lágy, de formázható legyen.
- 4 egyenlő részre osztjuk, hengereket formázunk belőlük, majd ezeket körnek illesztjük össze azon a tálon, amelyen kínálni fogjuk. Megformázzuk a koszorút. Vízgőz felett megolvasztjuk a fehér csokoládét, megcsorgatjuk vele a koszorút, majd megszórjuk színes cukrokkal.
Forrás: archív


