Konyha

Előre elkszíthető vendégváró karácsonyi sütik: percek alatt el fognak fogyni az asztalról

Karácsonykor még a sűrű tennivalók közepette is több kedvünk támad a sütéshez. Érdemes ilyenkor a délutáni teához jól kínálható süteményeket kipróbálni.
Mézeskalácsmuffin

A karácsony nemcsak a fényekről és az ajándékokról szól, hanem az otthon melegéről és az illatokról, amelyek betöltik a konyhát. Nincs is jobb annál, mint amikor a vendégek érkezésekor frissen sült aprósütemények várják őket – omlós linzerek, fűszeres mézeskalácsok, csokoládés falatkák. Ezek a finomságok nemcsak ízélményt adnak, hanem meghitt hangulatot is teremtenek. Válogatásunkban egyszerű, mégis különleges recepteket találsz, amelyekkel garantáltan mosolyt csalhatsz mindenki arcára – és garantáltan bezsebelhetsz egy-két dicsérő szót is.

Mézeskalácsmuffin

Hozzávalók (12 muffinhoz):

  • 30 dkg liszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 10 dkg margarin
  • 2 tojás
  • 10 dkg barnacukor
  • 10 dkg méz
  • 1-1 teáskanál őrölt szegfűszeg, fahéj, gyömbér
  • 0,5-1 dl tej

a mázhoz:

  • 1 tojás fehérje
  • 10 dkg porcukor
  • zöld ételfesték
  • pár csepp citromlé
  • színes cukor
  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, hozzáadjuk a lágy margarint, a tojásokat, a barnacukrot, a mézet, a fűszereket és annyi tejet, hogy sűrű, de keverhető tésztát kapjunk. Alaposan összekeverjük, 12 papír kapszlival bélelt muffin formában elosztjuk és az előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kihűlni.
  2. A szobahőmérsékletű tojásfehérjét habosra verjük, majd hozzáadjuk a porcukrot, és vele együtt fehéredésig keverjük. Beletesszük az ételszínezéket, és pár csepp citromot. Egy-egy kanál cukormázat teszünk a muffinokra, majd szétterítjük rajtuk, és színes cukorral megszórjuk.

Ez is érdekelhet

  1. Megbuktak a népszerű márkák: ez a hűtő tartja a legtovább a hideget, ha áramszünet van
  2. Régen csak a szegények ették kényszerűségből: a májad legjobb barátja ez a gyerekkori csemege
  3. Pénzbírságot kapsz, ha ezt dobod a kukába: új szabályok léptek életbe a szemétszállításban

Aszalt szilvás csillagpite
A legillatosabb karácsonyi piterecept

Aszalt szilvás csillagpite

Hozzávalók (12 szelethez):

a tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 2 db tojás sárgája

a töltelékhez:

  • 20 dkg aszalt szilva
  • 5 dkg aszalt sárgabarack
  • 5 dkg mazsola
  • 3 evőkanál narancslekvár
  • 5 dkg margarin
  • 1 egész tojás
  • 1 teáskanál fahéj
  1. A tésztához a lisztet, a margarint, a porcukrot és a tojások sárgáját gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Folpackba csomagoljuk, 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Az aszalt gyümölcsöket apróra kockázzuk, lábosba tesszük, hozzáadunk 1 dl vizet, a lekvárt, és addig főzzük, amíg a gyümölcsök felpuhulnak. Levesszük a tűzről, elkeverünk benne 5 dkg margarint, a fahéjat, és hagyjuk hűlni. Ha kihűlt, elkeverjük benne a tojást.
  2. Lisztezett felületen 4-5 mm vékonyra kinyújtjuk a tésztát, majd 24 cm-es piteformába illesszük. A felesleg tésztát levágjuk, újra összegyúrjuk, kinyújtjuk, és csillagformával csillagokat szúrunk belőle. A piteformába tett tésztát villával megszurkáljuk, rásimítjuk a tölteléket, ráhelyezzük a csillagokat. Az előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, kevés porcukorral szórjuk.
Narancsos-diós kalács
Karácsonyi reggelekre is tökéletes

Narancsos-diós kalács

Hozzávalók (2 őzgerincformához):

  • 55 dkg liszt
  • 7 g szárított élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 12 dkg margarin
  • 1 dl natúr joghurt
  • 4 tojás sárgája
  • 1,5 dl tej
  • 1 narancs héja
  • 3 dl narancslekvár
  • 10 dkg dió
  • 15 dkg kandírozott narancshéj
  1. A lisztet elkeverjük az élesztővel, hozzáadjuk a cukrot, a lágy margarint, a joghurtot, 3 tojás sárgáját, a langyos tejet, a narancs lereszelt héját. Alaposan átgyúrjuk a tésztát, dagasztjuk, amíg lágy kalácstésztát nem kapunk. 2-2,5 órán át kelesztjük. 6 egyenlő adagra szedjük a tésztát, lisztezett felületen egészen vékonyra kinyújtjuk az adagokat, megkenjük narancslekvárral, megszórjuk durvára tört dióval és aprított, kandírozott narancshéjjal.
  2. Feltekerjük, gombócokat formázunk a tésztákból, hármasával őzgerincformába helyezzük (vagy mindet egy tepsibe), újabb 40 percig kelesztjük, megkenjük 1 evőkanál vízzel elkevert tojássárgájával, megszórjuk dióval, és 200 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával letakarjuk.
Karácsonyi kekszkoszorú
Az asztal dísze is lehet

Karácsonyi kekszkoszorú

Hozzávalók (20 szelethez):

  • 50 dkg darált keksz
  • 4-5 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 5 dkg cukor
  • 1 dl baracklekvár
  • 2 evőkanál rumaroma
  • 20 dkg margarin
  • 1 dl presszókávé
  • 1 dl tej
  • 10 dkg étcsokoládé

díszítés:

  • 5 dkg fehércsokoládé
  • színes cukorkák
  1. A kekszet elkeverjük a kakaóporral, fahéjjal, 5 dkg cukorral. Hozzáadjuk a baracklekvárt, a rumaromát, a lágy margarint, a tej-kávé keverékében megolvasztott étcsokoládét. Alaposan összedolgozzuk a masszát. Lágy, de formázható legyen.
  2. 4 egyenlő részre osztjuk, hengereket formázunk belőlük, majd ezeket körnek illesztjük össze azon a tálon, amelyen kínálni fogjuk. Megformázzuk a koszorút. Vízgőz felett megolvasztjuk a fehér csokoládét, megcsorgatjuk vele a koszorút, majd megszórjuk színes cukrokkal.

Forrás: archív