Ünnepre készül
A kalács könnyű és levegős kelt tészta, állaga attól függ, mennyi benne a vaj és a tojás. Régen áldozati étel volt, innen eredeztethető, hogy még ma is elsősorban az ünnepeken, a húsvéti és a karácsonyi asztalon a helye. Mindenszentek idején a koldusnak adott kalács azt jelentette, hogy a ház népe megvendégeli a halottakat.
Karácsonyi hangulat
A kalács finomabb búzalisztből készül, mint a kenyér. A cipó formájú vagy fonott kalács önmagában is finom, de a tésztát tölteni is lehet, általában mák, túró, dió vagy marcipán kerülhet bele. A fűszerei között gyakori a fahéj, az ánizs, a szegfűszeg, a szerecsendió, a gömbér, a citromhéj, a vanília, ha kakaót is teszünk bele, akkor lehet kétszínű vagy akár csíkos is a kalács tésztája. Az olasz karácsonyi kalács, a panettone, illetve a német ünnepi kalács, a stollen jellegzetessége, hogy tésztáját apróra vágott aszalt gyümölcsökkel teszik zamatosabbá.
Kürtőben sült
A vásárok, búcsúk népszerű csemegéje, a kürtőskalács székely ünnepi étel. Eredetileg a kelt tésztát fahengerre tekerték, és faszénparázs fölött forgatva sütötték, majd dióba, mandulába hempergették a még meleg kalácsot. Ha fahenger híján a kályhacsőre sodorták fel, a kürtőre, akkor kürtőskalács lett a neve, és ez az elnevezés rajta is ragadt.
Szatmári-szilvalekváros kalács
Hozzávalók:
a tésztához:
■ 40 dkg liszt
■ 2 dkg olvasztott vaj
■ 3 dkg olvasztott zsír
■ 1 csipet só
■ 1 citrom reszelt héja
■ 2 tasak vaníliás cukor
■ 1,5 dl tej
■ 2 dkg élesztő
■ 1 evőkanál cukor
■ 1 tojás
a töltelékhez:
■ 30 dkg szilvalekvár
■ 5 cl szilvapálinka
A tejet az élesztővel meg a cukorral keverjük el, és langyos helyen futtassuk fel. A tészta többi hozzávalóit is keverjük össze, és a tojással együtt adjuk a lisztes keverékhez. Gyúrjunk tésztát belőle, melyet letakarva langyos helyen pihentessünk, majd nyújtsunk fél centi vékonyra. A lekvárt egy kis szilvapálinkával lazítsuk fel, így könnyebben lehet majd kenni a tésztán. Hajtsuk be a tészta két szélét, hogy sütés közben ne folyjon ki belőle a lekvár. A tekercselést mindkét végéről végezzük, hogy a két henger középen találkozzon, majd a tekercsekkel lefelé fordítva tegyük egy sütőpapírral fedett lemezre. A tetejét tojással kenjük meg, díszítsük tésztacsíkokkal, majd langyos helyen kelesszük meg. Fogvájóval szurkáljuk meg, hogy a gőz távozni tudjon, és 170 fokon süssük aranybarnára.
Csokoládés-meggyes kalács
Hozzávalók:
a tésztához:
■ 30 dkg liszt
■ 1 csipet só
■ 1 narancs reszelt héja
■ 2 dl tej
■ 2 evőkanál cukor
■ 2 dkg élesztő
■ 2 tojássárgája
a töltelékhez:
■ 4 dkg vaj
■ 2 tasak vaníliás cukor
■ 2 dkg kakaó
■ 30 dkg fagyasztott vagy kompótmeggy
■ cukor
■ zsemlemorzsa
Keverjük össze a lisztet, a sót és a narancshéjat. A langyos tejben keverjük el a cukrot meg az élesztőt, és adjuk a lisztes keverékhez a tojássárgákkal együtt, majd gyúrjuk tésztává. A tésztát felezzük meg, az egyik felébe keverjünk bele 2 dkg puha vajat és a vaníliás cukrot. A másik felébe is gyúrjunk 2 dkg puha vajat és a kakaót. Letakarva kelesszük meg, majd mindkét tésztát nyújtsuk 1 cm vastag téglalapra. A fehéret vékonyan kenjük meg tojással, és a csokis lapot óvatosan helyezzük rá. Forgassuk a meggyet cukros zsemlemorzsába, és szórjuk a tészta tetejére. Ezután szorosan tekerjük fel, a tetejét kenjük meg tojással, kelesszük meg, és 170 fokos sütőben süssük készre.
Gesztenyés-rumos kalács
Hozzávalók:
a tésztához:
■ 25 dkg liszt
■ 3 dkg puha vaj,
■ 1 csipet só,
■ 1 evőkanál cukor
■ 1,5 dl langyos tej
■ 1 evőkanál cukor
■ 1,5 dkg élesztő
■ 1 evőkanál liszt
■ 1 tojás
a töltelékhez:
■ 30 dkg cukrozott gesztenyepüré
■ 5 cl rum
■ fél dl tejszín
A lisztet a vajjal, a cukorral és a sóval egy tálban kézzel morzsoljuk el. A tejből, a cukorból az élesztővel és a liszttel készítsünk kovászt. Amikor felfutott, a tojással együtt öntsük
a lisztre, és gyúrjuk tésztává. Lefedve kelesszük meg, majd lisztezett deszkán nyújtsunk belőle 1 cm vastag téglalapot. A széleit kenjük meg tojással, és a hosszabbik oldalról készítsünk 8 centis bevágásokat. Keverjük össze a tölteléket, majd hosszában kenjük a tésztára. Erre hajtsuk rá keresztben a bevágásokat, szorosan egymás mellé illesztve. A tetejét kenjük meg tojással, kelesszük újra, és 170 fokos sütőben süssük aranybarnára.
Fotó: pexels