Konyha

Vendégváró karácsony: ezeket az ételeket jövőre is emlegetni fogja a rokonság

Bár az ünnepnek megvannak a hagyományos ételei, a vendégek kedvéért időről időre megpróbálunk kicsit újítani a menüsoron. Ezekkel a fogásokkal minden háziasszony sikert arat.
karácsonyi vendégváró menü sertésszűz csatni

Zöldséges halraguleves

karácsonyi vendégváró menü halraguleves afrikai harcsa

Hozzávalók 6 adaghoz:
• 40 dkg halfilé: pisztráng vagy afrikai harcsa
• 1 fej vöröshagyma
• 2 evőkanál olívaolaj
• 25 dkg csiperkegomba
• 20 dkg cukkini
• 20 dkg sárgarépa
• 10 dkg zeller
• 10 dkg fehérrépa
• 15 dkg kelkáposzta
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 dl száraz fehérbor
• 3 evőkanál szárított, morzsolt tárkony
• 2 dl tejszín
• 1 teáskanál mustár
• 1 evőkanál liszt
• só, frissen őrölt bors
• 1 citrom

1. A halfiléket feldaraboljuk, és enyhén besózzuk.

2. Az apróra kockázott vöröshagymát az olívaolajon megdinszteljük, és a kelkáposzta kivételével hozzáadjuk a megtisztított, apró kockákra vágott leveszöldségeket. Megsózzuk, megborsozzuk, kissé megdinszteljük őket, majd lassan felöntjük a fehérborral.

3. Beletesszük a tárkonyt, 5 percig pároljuk. Felöntjük 1,2 l vízzel, és lefedve, takaréklángon 25-30 perc alatt puhára főzzük a zöldségeket. Hozzáöntjük a tejszínnel és a mustárral elkevert lisztet, és sóval, borssal, valamint a citrom levével ízesítjük. A leveshez adjuk a darabolt halfilét és a felcsíkozott kelkáposztát is, 5 percig főzzük, majd forrón tálaljuk.

Sertésszűz áfonyás hagymacsatnival

karácsonyi vendégváró menü sertésszűz csatni

Hozzávalók 4 adaghoz:
• 80 dkg burgonya
• 50 dkg lila hagyma
• 2 evőkanál olívaolaj
• 2 evőkanál cukor
• 2 dl vörösbor
• 1 dl balzsamecet
• 10 dkg aszalt vörös áfonya
• 1 dl áfonyalekvár
• 2 db darabonként kb. 35 dkg-os sertésszűz
• 8 dkg vaj
• só, frissen őrölt bors

1. A burgonyát meghámozzuk, nagyobb kockákra vágjuk. Sós vízben puhára előfőzzük, majd leszűrjük, és tálalásig félretesszük.

2. A lila hagymát meghámozzuk, megfelezzük, és vékony szeletekre vágjuk. Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat. Beletesszük a hagymát, megsózzuk, és dinsztelni kezdjük. 3-4 perc elteltével hozzáadjuk a cukrot, felöntjük a borral, a balzsamecettel, majd beletesszük az áfonyát és az áfonyalekvárt is. Lefedve 40-45 perc alatt puhára főzzük a hagymát. Sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük. Fedő nélkül, kevergetve sűrűre főzzük a csatnit.

3. A húst frissen készítjük tálalás előtt: a sütőt 250 Celsius-fokra előmelegítjük. Egy nagy serpenyőben a vajon körben kérget sütünk a húsokra. Tepsibe helyezzük őket, és előmelegített, forró sütőben 15 percig sütjük.
4. A burgonyát a visszamaradt vajon átpirítjuk. A húst 15 perc után kivesszük a sütőből, alufóliával lefedjük, és 10 perc múlva felvágjuk. Szeleteléskor megsózzuk, és megszórjuk frissen őrölt borssal. A hagymacsatnival és a burgonyával tálaljuk.

Sajtgolyókoszorú

karácsonyi vendégváró menü sajtgolyó

Hozzávalók 6 adaghoz:
• 25 dkg ricotta
• 10 dkg feta sajt
• 10 dkg juhtúró
• 10 dkg krémsajt
• 1 gerezd fokhagyma
• frissen őrölt bors
a forgatáshoz:
• 10 dkg dió
• 1 közepes csokor snidling
• 1 gránátalma
• pirítós kenyér

1. Villával alaposan összedolgozzuk a ricottát az összemorzsolt fetával, a juhtúróval és a krémsajttal. Zúzott fokhagymával és frissen őrölt borssal ízesítjük, összegyúrjuk. Kettéosztjuk a masszát, és 10-10 kis gombócot formázunk belőle.

2. A golyókat megforgatjuk a finomra vágott snidlingben vagy a darált dióban. Koszorúformában tálra rendezzük őket, megszórjuk gránátalmamagokkal, és tálalásig hűtőszekrényben tároljuk. Pirítós kenyérrel kínáljuk.

Fotó: Vrábel Kriszta