Az örök kedvenc: ünnepi káposzta
Hozzávalók:
60 dkg sertéshús
5 dkg szalonna
10 dkg rizs
1 tojás
őrölt bors, só
2-3 babérlevél
pirospaprika
savanyúkáposzta-levél
1 kg savanyú káposzta
liszt, olaj, tejtöl
Keverjük össze a darált húst az apróra vágott szalonnával, a megmosott rizzsel, a tojással, sóval, borssal és a pirospaprikával. Egyenként töltsük meg a savanyított káposztaleveleket ezzel a keverékkel. Ha túl savanyúnak találjuk a káposztát, akkor egyszer mossuk át, majd tegyük lábosba, helyezzük közé a töltelékeket, majd engedjük fel annyi vízzel, hogy ellepje az egészet. Sózzuk, borsozzuk, tegyünk bele babérlevelet, és kb. másfél-két órán át főzzük. A végén vadásszuk ki a töltelékeket, és a káposztát sűrítsük vékony rántással. Tegyük vissza a töltelékeket, és tálalásnál tejföllel kínáljuk.
Gyöngytyúkleves
Hozzávalók:
1 gyöngytyúk
1 csokor vegyes zöldség
1 kisebb zeller
1 fej vöröshagyma
1 tojás
1 dl tejszín
kakukkfű, borókabogyó
gyömbérpor
őrölt bors, só
Először is filézzük ki a tyúk mellehúsát, és daráljuk is meg, ebből lesz a leves betétje. A többi húst tegyük fazékba, és a hagymával, a kakukkfűvel, a borókabogyóval meg
a gyömbérporral együtt kezdjük főzni. A húslevest hagyományosan hideg vízben tesszük fel főni, hogy gazdag ízű, tiszta levest kapjunk. Tegyük kis lángra, hogy lassan forrjon fel, majd gyöngyözve főzzük. Ha a hús félig megfőtt, zöldségezzük be, és főzzük tovább.
Amikor elkészült a leves, 20 percig pihentessük, aztán szűrőruhán óvatosan szűrjük át. A darált mellehúsát keverjük össze a tojással, a tejszínnel, kevés sóval, borssal, majd a levesből vegyünk ki 2 decit, forraljuk, és teáskanállal szaggassuk bele a húsgaluskákat.
Pulykatekercs
Hozzávalók:
50 dkg pulykamell
10 dkg sütőtök
fél tasak szárított fafülgomba
tojás
1 dl tejszín
őrölt bors, só
a körethez:
1 fej saláta
1 zöldpaprika
1 paradicsom
1 szál újhagyma
Vágjuk ketté hosszában a pulykamellfilét, klopfoljuk ki, alakítsuk téglalap alakúra. A leeső részeket daráljuk meg, abból készül majd a töltelék. Keverjük a darált húshoz a tojást, a beáztatott és kinyomkodott szárított gombát, sózzuk, borsozzuk, majd öntsük hozzá a tejszínt is. Keverjük még bele az apró kockákra vágott sütőtököt, tegyük a kiklopfolt húst a tetejére, göngyöljük fel, csavarjuk alufóliába, majd tegyük a tepsibe.
Öntsünk alá kevés vizet, és 160 fokra előmelegített sütőben 20-30 perc alatt pároljuk meg. Hagyjuk kihűlni a fóliában, tegyük hűtőszekrénybe, és csak másnap szeleteljük fel.
Fűszeres morzsában sült harcsafilé
Hozzávalók:
1 kg harcsa
15 dkg zsemlemorzsa
fél cseresznyepaprika
fél csokor petrezselyem
zúzott bors
olaj, só
a körethez:
70 dkg burgonya
petrezselyem, só
Filézzük ki a harcsát, és sózzuk meg. Keverjünk a zsemlemorzsába zúzott borsot, paprikát és egy kis petrezselymet, és ebben forgassuk meg a halat. Egy kevés olajban pirítsunk meg egy gerezd fokhagymát, hogy az olajnak kellemes íze legyen, majd először a bőrös felével le-felé, majd a másik oldalára fordítva is süssük meg a harcsát. Köretnek petrezselymes burgonyát kínáljunk hozzá.
Mákos-diós patkó
Hozzávalók:
a tésztához:
25 dkg liszt
9 dkg margarin
4 dkg zsír
2,5 dkg porcukor
2 tojássárgája
2,5 dkg élesztő
0,6 dl tej
csipet só
a máktöltelékhez:
27 dkg mák
15 dkg kristálycukor
3-4 dkg méz
1 dl tej
mazsola, citromhéj
vaníliás cukor
a diótöltelékhez:
25 dkg dió
17 dkg cukor
1 dl tej
mazsola, fahéj
narancshéj
vaníliás cukor
1 tojás a kenéshez
Először gyúrjuk össze a tésztát: morzsoljuk el a liszttel a margarint meg a zsírt, szórjuk hozzá a porcukrot, jöhet a tojássárgája, a só és a tejben felfuttatott élesztő. Gyúrjuk egyneművé, osszuk egyenlő darabokra, és görgessük golyókká. Takarjuk le, és pihentessük hűtőben egy óra hosszat. Addig elkészíthetjük a töltelékeket.
Forraljunk fel két edényben kétszer egy deci tejet a cukorral és a mézzel, szórjuk az egyikbe a mákot és minden hozzávalót, a másikba a diót és a hozzávalókat. A tésztagolyókat nyújtsuk 2 mm vastag ovális alakúakra, a közepükre tegyük a töltelékeket, kenjük el, de nem teljesen a széléig, aztán tekerjük fel, és formázzunk belőlük patkókat. Ügyeljünk arra, hogy az illesztés az aljára essen, mert így nem nyílik majd ki sütés közben.
Kenjük meg a tetejüket tojásfehérjével, és tegyük a hűtőbe kissé megszáradni. Másodjára a tojássárgájával kenjük meg, szurkáljuk meg, és 160 fokos sütőben süssük aranybarnára.
fotó: pexels