Konyha

Előre elkészíthető karácsonyi főételek: ha nagy vendégséget vársz, ezek a tökéletes fogások

A füstölt sajt igazi titkos fegyver a konyhában: mély ízt ad, illatos, karakteres, és bármely hétköznapi fogást képes új szintre emelni. Ha gyors, kiadós és különleges ételekre vágysz, ezekkel a receptekkel garantált a siker.
Sajtos karfiolfasírt

Karácsonykor mindenki nyugalomra vágyik, nem pedig rohanásra és kuplerájra a konyhában. Az előre elkészíthető fogások igazi életmentők: megspórolják a stresszt, és több időt hagynak az ünnepi pillanatokra. Gondolj csak bele, milyen jó érzés, amikor a hűtőben már ott vár a kész étel, te pedig nyugodtan kortyolhatod a forralt bort.

Most mutatunk néhány ötletet, amivel előre készülhetsz, hogy az ünnep tényleg a meghittségről szóljon!

Sajtos karfiolfasírt

Hozzávalók:

  • 40 dkg karfiol
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 1 tojás
  • 8 dkg liszt
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 teáskanál mustár
  • zsemlemorzsa, olaj

A rózsákra szedett karfiolt sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, hagyjuk hűlni, késsel vagy villával összeaprítjuk vagy megtörjük, de nem kell hogy teljesen pépes legyen. Hozzákeverjük a tojást, a lisztet, a sajtot. Sóval, borssal, mustárral ízesítjük. A masszát 20 percig pihentetjük, majd lapos pogácsákat formázunk belőle, a zsemlemorzsában megforgatjuk, és forró olajban mindkét oldalukat ropogósra sütjük. Snidlinges tartármártást kínálunk mellé.

Füstölt sajtos halas pite felszeletelve
Melegen és hidegen is finom, ezért előre elkészíthető

Ez is érdekelhet

  1. Megbuktak a népszerű márkák: ez a hűtő tartja a legtovább a hideget, ha áramszünet van
  2. Régen csak a szegények ették kényszerűségből: a májad legjobb barátja ez a gyerekkori csemege
  3. Pénzbírságot kapsz, ha ezt dobod a kukába: új szabályok léptek életbe a szemétszállításban

Sajtos halas pite

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg margarin
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 teáskanál só
  • 20 dkg füstölt makréla
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 10 dkg krémsajt
  • 2 evőkanál tej
  • 1 tojás
  • só, bors
  • kis csokor snidling

A lisztet keverjük el a sóval, gyúrjuk össze a margarinnal, tejföllel. Tegyük hűtőszekrénybe 20 percre. A makrélahúst szedegessük le a gerincről, nézzük át alaposan, ne maradjon benne szálka, villával törjük át, keverjük el a tejföllel, krémsajttal, a reszelt, füstölt sajttal, aprított snidlinggel és a tojással. Sózzuk, borsozzuk. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát 28 cm-s körnek, majd helyezzük 24 cm-s piteformába. Szedjük rá a tölteléket és 200 fokra előmelegített sütőben süssük 30 perc alatt készre.

Baconbe tekert sajtos krumplik
Tökéletes köret sült húsok mellé

Baconbe tekert sajtos krumplik

Hozzávalók:

  • 8 szem közepes méretű burgonya
  • 8 szelet bacon
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg túró
  • 15 dkg füstölt sajt
  • 1 nagy evőkanál tejföl
  • só, bors, aprított petrezselyem

A krumplikat héjastól puhára főzzük. A sajtot lereszeljük, elkeverjük a tejföllel, a túróval, a petrezselyemmel, a zúzott fokhagymával. Sózzuk, borsozzuk. A kihűlt burgonyákat meghámozzuk, egyenesre vágjuk a tetejüket, majd mindegyikbe mélyedést vájunk. Sajtos túrókrémet töltünk a mélyedésekbe, mindet körbetekerjük 1-1 szelet baconnel. 220 fokos sütőben sütjük, amíg a szalonna ropogós nem lesz.

Sajtos fusilli csőben sütve
Gyerekbarát étel

Sajtos fusilli csőben sütve

Hozzávalók:

  • 35 dkg fusilli tészta (vagy más rövid tészta pl: penne, csavartcső)
  • 20 dkg füstölt sajt
  • 15 dkg tejszínes krémsajt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 dkg vaj
  • 4 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • só, frissen őrölt bors

Besamelt készítünk: a vajat megolvasztjuk, megfuttatjuk rajta a lisztet, majd fokozatosan felöntjük a tejjel. Kevergetve sűrűre főzzük a besamelt, sóval, borssal, a zúzott fokhagymákkal ízesítjük. Elkeverjük benne a krémsajtot, a lereszelt sajtot. Közben a tésztát bő, sós vízben kifőzzük. Ha megpuhult, leszűrjük, elkeverjük a besamellel. Kivajazunk egy kerámia- vagy üvegtepsit, beleszedjük a tésztát, és 220 fokos sütőben kb. 25 perc alatt pirosra sütjük a tetejét.

Fotó: archív