Karácsonykor mindenki nyugalomra vágyik, nem pedig rohanásra és kuplerájra a konyhában. Az előre elkészíthető fogások igazi életmentők: megspórolják a stresszt, és több időt hagynak az ünnepi pillanatokra. Gondolj csak bele, milyen jó érzés, amikor a hűtőben már ott vár a kész étel, te pedig nyugodtan kortyolhatod a forralt bort.
Most mutatunk néhány ötletet, amivel előre készülhetsz, hogy az ünnep tényleg a meghittségről szóljon!
Sajtos karfiolfasírt
Hozzávalók:
- 40 dkg karfiol
- 10 dkg füstölt sajt
- 1 tojás
- 8 dkg liszt
- só, frissen őrölt bors
- 1 teáskanál mustár
- zsemlemorzsa, olaj
A rózsákra szedett karfiolt sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, hagyjuk hűlni, késsel vagy villával összeaprítjuk vagy megtörjük, de nem kell hogy teljesen pépes legyen. Hozzákeverjük a tojást, a lisztet, a sajtot. Sóval, borssal, mustárral ízesítjük. A masszát 20 percig pihentetjük, majd lapos pogácsákat formázunk belőle, a zsemlemorzsában megforgatjuk, és forró olajban mindkét oldalukat ropogósra sütjük. Snidlinges tartármártást kínálunk mellé.

Ez is érdekelhet
Sajtos halas pite
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg margarin
- 2 evőkanál tejföl
- 1 teáskanál só
- 20 dkg füstölt makréla
- 10 dkg füstölt sajt
- 10 dkg krémsajt
- 2 evőkanál tej
- 1 tojás
- só, bors
- kis csokor snidling
A lisztet keverjük el a sóval, gyúrjuk össze a margarinnal, tejföllel. Tegyük hűtőszekrénybe 20 percre. A makrélahúst szedegessük le a gerincről, nézzük át alaposan, ne maradjon benne szálka, villával törjük át, keverjük el a tejföllel, krémsajttal, a reszelt, füstölt sajttal, aprított snidlinggel és a tojással. Sózzuk, borsozzuk. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát 28 cm-s körnek, majd helyezzük 24 cm-s piteformába. Szedjük rá a tölteléket és 200 fokra előmelegített sütőben süssük 30 perc alatt készre.

Baconbe tekert sajtos krumplik
Hozzávalók:
- 8 szem közepes méretű burgonya
- 8 szelet bacon
- 1 gerezd fokhagyma
- 15 dkg túró
- 15 dkg füstölt sajt
- 1 nagy evőkanál tejföl
- só, bors, aprított petrezselyem
A krumplikat héjastól puhára főzzük. A sajtot lereszeljük, elkeverjük a tejföllel, a túróval, a petrezselyemmel, a zúzott fokhagymával. Sózzuk, borsozzuk. A kihűlt burgonyákat meghámozzuk, egyenesre vágjuk a tetejüket, majd mindegyikbe mélyedést vájunk. Sajtos túrókrémet töltünk a mélyedésekbe, mindet körbetekerjük 1-1 szelet baconnel. 220 fokos sütőben sütjük, amíg a szalonna ropogós nem lesz.

Sajtos fusilli csőben sütve
Hozzávalók:
- 35 dkg fusilli tészta (vagy más rövid tészta pl: penne, csavartcső)
- 20 dkg füstölt sajt
- 15 dkg tejszínes krémsajt
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 dkg vaj
- 4 dkg liszt
- 4 dl tej
- só, frissen őrölt bors
Besamelt készítünk: a vajat megolvasztjuk, megfuttatjuk rajta a lisztet, majd fokozatosan felöntjük a tejjel. Kevergetve sűrűre főzzük a besamelt, sóval, borssal, a zúzott fokhagymákkal ízesítjük. Elkeverjük benne a krémsajtot, a lereszelt sajtot. Közben a tésztát bő, sós vízben kifőzzük. Ha megpuhult, leszűrjük, elkeverjük a besamellel. Kivajazunk egy kerámia- vagy üvegtepsit, beleszedjük a tésztát, és 220 fokos sütőben kb. 25 perc alatt pirosra sütjük a tetejét.
Fotó: archív


