A karácsony nemcsak az ajándékokról szól, hanem azokról az ízekről és illatokról is, amelyek gyerekkorunk óta elkísérnek. Amikor a konyhában rotyog a húsleves, sül a bejgli, és a friss kalács illata belengi a lakást, valami különleges történik: megáll az idő.
Ezek a hagyományos fogások nem csupán étkek, hanem emlékek – nagymama titkos receptjei, családi beszélgetések az ünnepi asztal körül, és az a meghitt érzés, hogy együtt vagyunk. A klasszikus karácsonyi menü nem trendekről szól, hanem arról, hogy visszataláljunk ahhoz a varázshoz, ami minden évben újra és újra összeköt bennünket.
Halkrémleves
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 kg halgerinc (afrikai harcsa, lazac)
- 20 dkg halfilé
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 dl tejszín
- só, frissen őrölt bors
- citrom, olívaolaj
- Kevés olívaolajon megdinszteljük a felkockázott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket és az összevagdosott halgerincet. Ezeket is átpirítjuk, majd felöntjük a borral, összeforraljuk, felöntjük 1,2 liter vízzel. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, forralva főzzük 40 percig. Majd átszűrjük, a zöldségeket és a halcsontról leszedett halhúst az alapléhez tesszük a filével együtt.
- Összeforraljuk, beletesszük a tejszínt, 5 percig főzzük, majd botmixerrel krémesítjük a levest. (Ha a halcsonton sok halhús van, nem kell hozzá külön filét adni). Sóval, borssal, citromlével ízesítjük, pirított kenyérkockákkal, snidlinggel vagy petrezselyemmel tálaljuk.
Ezeket olvastad már?

Pácolt kacsamell hidegen, pezsgőzselével
Hozzávalók:
- 2 egész kacsamell
- 1 teáskanál szárított rozmaring
- 1 narancs lereszelt héja
- 1 teáskanál frissen őrölt bors
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 fokhagyma
- a pezsgőzseléhez:
- 2,5 dl pezsgő
- 5 dkg cukor
- 1 rúd fahéj
- 4-5 db szegfűszeg
- 2-3 db szegfűbors
- fél tasak dzsemfix
- 1 teáskanál reszelt citromhéj
- Előző nap a megmosott, szárazra törölt kacsamelleket bedörzsöljük a fűszerekkel, a zúzott fokhagymával, a narancshéjjal, olívaolajjal. Lefedve hűtőszekrényben érleljük egy éjszakán át. A pezsgőt lábosba öntjük, hozzáadjuk a fűszereket, a cukrot, a citromlevet.
- Forralva főzzük 8 percig, majd beletesszük a dzsemfixet, és további 1 percig forraljuk. Átszűrjük, üvegekbe öntjük, hagyjuk kihűlni, majd hűtőszekrényben tároljuk. (A pezsgőzselét napokkal korábban is elkészíthetjük, de minimum 4-5 órával tálalás előtt).
- A tálalás reggelén felforrósítunk egy tapadásmentes serpenyőt. A kacsamelleket először a bőrös oldaluknál sütjük ropogósra, majd megfordítjuk, és kérget sütünk a másik oldalra is. Az elősütött melleket 15 percre 250 fokra előmelegített sütőbe tesszük, majd kivesszük, hagyjuk kihűlni. Tálalásig hűtőszekrényben tartjuk. Vékonyan szeleteljük, kristálysóval sózzuk, és szobahőmérsékleten 15 percig hagyjuk pihenni, majd a pezsgőzselével, kaláccsal tálaljuk.

Sült hal pezsgőmártással, réteskosárral
Hozzávalók a mártáshoz:
- 1 nagy fej vöröshagyma
- olívaolaj
- 1 dl pezsgő
- 1 dl húsleves
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 dl tejszín
- só, frissen őrölt bors
a körethez:
- 15 dkg sárgarépa
- 10 dkg fehérrépa
- 10 dkg kelkáposzta
- 1 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl tejszín
- 1 tojás, só, bors
- 1 csomag réteslap
- 3-4 dkg vaj
- 8 szelet tőkehalfilé
- 1 citrom, őrölt rozmaring
- A mártáshoz kevés olívaolajon megdinszteljük az apróra kockázott vöröshagymát, felöntjük a pezsgővel, és a felére beforraljuk. Hozzáadjuk a húslevest, a zúzott fokhagymát, tovább forraljuk, botmixerrel krémesítjük. Hozzáöntjük a tejszínt, mártás sűrűségűre főzzük, sóval, borssal fűszerezzük, és félretesszük.
- A körethez a hámozott zöldségeket kevés olívaolajon a zúzott fokhagymával együtt megdinszteljük. Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a tejszínt, ha kihűlt, az egész tojást is, sózzuk, borsozzuk.
- A réteslapokat kitekerjük, négy részre felvágjuk. Egyesével megkenjük őket olvasztott vajjal. 3 réteslapot helyezünk enyhén elforgatva egymásra. Kivajazott muffinformába tesszük őket, megtöltjük a zöldségkrémmel és 200 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
- A halszeleteket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk sóval, frissen őrölt borssal, őrölt rozmaringgal, reszelt citromhéjjal, és 220 fokos sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. A mártással és a réteskosárral tálaljuk.

Fehércsokoládés narancskrémes piskótatekercs
Hozzávalók 12 szelethez:
- 13 dkg porcukor
- 4 egész tojás
- 13 dkg liszt
- 1 teáskanál gyömbér
a krémhez:
- 1 tasak vaníliapuding
- 5 dkg cukor
- 3 dl frissen facsart narancslé
- 10 dkg kandírozott narancs
- 25 dkg mascarpone
- 10 dkg fehércsokoládé
- 5 dkg vaj
- dekorcukor
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük, a porcukrot a tojásokkal együtt elektromos habverővel kb. 5 perc alatt habosra, krémesre verjük, amíg kifehéredik és habos nem lesz. Hozzászitáljuk a lisztet, az őrölt gyömbért, és fakanállal óvatosan elkeverjük benne.
- Sütőpapírral bélelt sütőlemezen 1,5 cm magas téglalapnak szétterítjük, 12 perc alatt készre sütjük. Kivesszük a sütőből, 5 percig hagyjuk hűlni, majd óvatosan leválasztjuk róla a sütőpapírt, feltekerjük, hogy így hűljön ki teljesen.
- A pudingport elkeverjük 5 dkg cukorral, felöntjük a narancslével, és melegítve, kevergetve sűrűre főzzük. Belekeverjük a kandírozott narancsot.
- A mascarpone krémet akkor adjuk hozzá, ha enyhén kihűlt a puding. Óvatosan kitekerjük a kihűlt piskótát, megtöltjük a krémmel, újra feltekerjük, és 2-3 órára a hűtőszekrénybe tesszük. A fehércsokoládét a vajjal megolvasztjuk, megkenjük vele a piskótatekercset, és dekorcukorral díszítjük.
Fotó: archív


