Konyha

Klasszikus karácsonyi sütik: ez a 4 legfinomabb receptünk a dédi titkos receptfüzetéből

Négy ünnepi desszert, amelyek egyszerre illatosak, látványosak és egyszerűen elkészíthetők: olyan édességek, amelyekkel garantáltan emlékezetes lesz az idei karácsony.
bejgli az asztalon felvágva

Karácsonykor sokan próbálkozunk újdonságokkal, hogy mindig valamivel meglepjük a családot. Aztán mindig kiderül, hogy a hagyományos sütik a legjobbak, mindenki azt eszi a legnagyobb örömmel, amit a nagymamánál megszokott 20-30, vagy szerencsések akár 40 év alatt.

A karácsony nemcsak a szeretet, hanem a hagyományok ünnepe is, nincs azzal semmi baj, ha olyasmiket sütsz, amit a nagyi is készített egykor.

Bejgli

Hozzávalók a tésztához:

  • 0,5 dl tej
  • 2,5 dkg porcukor
  • 0,4 dkg élesztő
  • 26 dkg liszt
  • 2 tojás sárgája
  • 8 dkg vaj
  • 5 dkg zsír
  • csipet só
  • a töltelékekhez

a gesztenyéshez:

  • 20 dkg gesztenyemassza
  • 5-6 db aszalt szilva
  • 10 dkg mandulaliszt

a marcipános-matchás-narancsoshoz:

  • 1 dl narancslé
  • 1,5 dkg cukor
  • 20 dkg mandula
  • 2 dkg matchatea-por (japán tea)
  • 3 dkg kandírozott narancshéj
  1. Először elkészítjük a tésztát. 50 g langyos tejben feloldjuk a porcukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet tálba szitáljuk, a vajat felolvasztjuk. A liszthez először az élesztős tejet és a 2 tojássárgáját keverjük hozzá, majd a vajat, a zsírt és a csipet sót. A tésztát jól összedolgozzuk.
  2. Viszonylag kemény, rugalmas tésztát kell kapnunk. Meleg helyen pihentetjük, ameddig elkészítjük a töltelékeket. A gesztenyemasszához az aszalt szilvát felaprítjuk, és összedolgozzuk a gesztenyemasszával és a mandulaliszttel.
  3. A narancslevet és a cukrot felforraljuk és leforrázzuk vele a mandulát. Majd késes darálóban gyúrhatóvá daráljuk a matcha porral és a kandírozott narancshéjjal. Ha még túl száraznak érezzük, adhatunk hozzá egy kis narancslevet.
bejgli az asztalon felvágva
A klasszikus bejgli két izgalmas töltelékkel tér vissza

Ez is érdekelhet

  1. Megbuktak a népszerű márkák: ez a hűtő tartja a legtovább a hideget, ha áramszünet van
  2. Régen csak a szegények ették kényszerűségből: a májad legjobb barátja ez a gyerekkori csemege
  3. Pénzbírságot kapsz, ha ezt dobod a kukába: új szabályok léptek életbe a szemétszállításban

Bögrében sült, répás, narancsos blondie

Hozzávalók 6-8 főre:

  • 15 dkg fehér csokoládé
  • 16,5 dkg vaj
  • 30 dkg cukor
  • 4,5 dkg kakaópor
  • csipet só
  • 3 tojás
  • 12 dkg liszt
  • fél kávéskanál sütőpor
    1 narancs reszelt héja és leve
  • 7 dkg reszelt sárgarépa
  • kakaópor a tetejére díszítésnek
  1. A csokoládét a vajjal gőz fölött vagy mikróban felolvasztjuk, belekeverjük a cukrot, a kakaóport, a sót, az egész tojásokat, a lisztet, a sütőport, a narancs héját és levét, és végül a répát.
  2. Sütőpapírral kibélelt bögrékbe öntjük a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben15 percig sütjük.

Angyaltorta

Hozzávalók:

  • 10 tojás fehérje
  • 22 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 0,5 teáskanál szódabikarbóna
  • 0,5 teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • 17 dkg liszt
  1. 3 dkg mandarinkonzerv (vagy friss mandarin + cukorszirup)
  2. A tojásfehérjéket habosra verjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd egy másik tálban összekeverjük a szódabikarbónát, a sütőport, a sót és a lisztet.
  3. A felvert tojásfehérjébe óvatosan beleforgatjuk a szárazanyagokat, és óvatosan beleöntjük egy tortakarikába.
  4. A mandarinkonzervet pépesítjük, majd rácsurgatjuk a nyers tésztára. 160 fokon 40 percig sütjük.

Angol puding

(Hozzávalók 3 darabhoz)

a pudinghoz:

  • vékony csokis piskóta
  • 2 dkg mazsola
  • 2 dkg kandírozott narancshéj
  • 2 dkg aszalt szilva
  • rum
  • 0,4 dkg zselatin
  • 10 dkg cukor
  • 2 dkg vaj
  • 0,5 dl tejszín
  • 1 db vanília rúd
  • 4 dl habbá vert tejszín
  • 2 dkg szeletelt mandula

a tetejére:

  • 5 dkg fehér csoki
  • 3-3 piros gyöngy
  • 2-2 fondant levél
  1. A gyümölcsöket jó előre beáztatjuk rumba, és hagyjuk, hogy jól magukba szívják. A zselatint néhány kanál hideg vízben állni hagyjuk, addig a cukrot a vajjal karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a tejszínt.
  2. A még meleg karamellbe beletesszük a feloldódott zselatint, és jól elkeverjük benne a rúdból kikapart vaníliamagokkal együtt. Majd ezt hozzáadjuk a tejszínhabhoz, és óvatosan beleforgatjuk.
  3. Apránként hozzáadjuk a mandulát és a beáztatott gyümölcsöket.
  4. Kis tálakba öntjük melyeket folpackkal béleltünk ki, majd a vékony piskótalappal lezárjuk. Hűtőbe tesszük pár órára és hagyjuk, hogy megdermedjen. Óvatosan kiszedjük, megcsurgatjuk a fehér csokival és piros gyöngyökkel, fondant levelekkel díszítjük.

Fotó: archív