Fűszeres máktorta
Hozzávalók:
✔ 8 dkg cukor
✔ 1 tojás
✔ 15 dkg liszt
✔ 5 dkg vaj
✔ 1,1 dl tej
✔ 1,5 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
✔ 12 dkg juharszirup vagy méz
✔ 10 dkg marcipán
✔ 10 dkg mascarpone
✔ 4 dl tejszín
✔ 10 dkg porcukor
✔ 1 vaníliarúd kikapargatott magjai
✔ 10 dkg mák
✔ 1 citrom reszelt héja
✔ 1 dl víz
✔ 8 g zselatin
✔ dekortollak
A vajat összemelegítjük a tejjel, a juharsziruppal vagy a mézzel. A lisztbe belekeverjük a Dr. Oetker mézeskalácsfűszeres sütőport. A tojást a cukorral kicsit kihabosítjuk, majd a meleg tejes masszával és a lisztes keverékkel összekeverjük, és 180 fok előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.
A még meleg tésztára ráreszeljük a marcipánt, s úgy hagyjuk kihűlni. A habhoz a porcukrot, a vaníliamagokat és a mascarponét összekeverjük a reszelt citromhéjjal. A tejszínt habbá verjük. A zselatint a hideg vízbe szitáljuk, majd pár perc duzzadás után felmelegítjük, és a mascarponéhoz keverjük. A mákot és a tejszínhabot is hozzáadjuk, és a kész krémet a tortaformában lévő marcipános tésztára öntjük. Hűtőben 4-6 óra alatt készre dermed. Marcipánlapocskákat készítünk, és Dr. Oetker dekortollakkal készített rajzokkal díszítjük.
Karácsonyi keksz
Hozzávalók:
✔ 30 dkg liszt
✔ 20 dkg vaj
✔ 10 dkg porcukor
✔ 3 dkg darált mák
✔ 1 evőkanál vanillincukor
✔ 2 tojás sárgája
✔ színes marcipán
✔ dekortollak
A lisztet és a porcukrot átszitáljuk, elkeverjük, beletesszük a vaníliás cukrot, a darált mákot, a szobahőmérsékletű, de nem túl lágy vajat, végül a tojások sárgájával is összedolgozzuk. Ha szép, egynemű a tészta, lisztezett felületen kinyújtjuk. Kekszformával kiszaggatjuk, majd 180 fokon 10-13 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, színes marcipánt vékonyan porcukron kinyújtunk, majd a kekszformával kiszaggatjuk. Cukros vízzel enyhén megkenjük a kekszeket, majd rájuk ragasztjuk a marcipánt. A Dr. Oetker dekortollakkal színes mintákat rajzolunk
a tetejükre.
Fotó: archív