Lélek

Gyereket szülni 40 felett?

Ma már korjelenség, hogy a nők 40 éves kor felett szülnek – az sem ritka, hogy első gyermeket. A helyzet előnyeit és hátrányait pszichiáter szakértővel jártuk körül.
anyagi háttér dr. piczkó katalin gyereket szülni 40 felett gyerekvállalás önmegvalósítás pró és kontra pszichiáter szurovecz kitti

 

Míg tíz évvel ezelőtt még az volt a jellemző, hogy a húszas éveink végén, de legkésőbb a harmincas éveink elején életet adtunk az első gyerekünknek, ma már egyáltalán nem ritka, hogy valaki negyvenéves kora körül várja az első babáját. Pszichiáter szakértőnk, dr. Piczkó Katalin szerint ez a jelenség nagyrészt annak a számlájára írható, hogy megváltozott körülöttünk a világ: mire eljutunk odáig, hogy anyagi és lakáskörülményeink, valamint párkapcsolatunk megérik a gyermekvállalásra, azon kapjuk magunkat, hogy már be is töltöttük a negyvenet. „A régi világban ha egy nő harmincévesen még nem ment férjhez és nem szült gyereket, azon aggódott, hogy vénlány marad – mondja dr. Piczkó Katalin. – Ma azonban az ilyen korú nőknek gyakran még eszük ágában sincs férjhez menni, családot alapítani, mert épp csak kijöttek az egyetemről, és azzal vannak elfoglalva, hogy a hivatásukban igyekeznek megteremteni a szükséges alapokat.” Ugyanez igaz, tudjuk meg szakértőnktől, a férfiakra is, hiszen a rendes megélhetéshez ma már két teljes fizetés szükséges, ráadásul jóval emancipáltabb a világ, ezért a nőkben is van önmegvalósítási vágy. „Ezek a dolgok összeadódnak, így nincs mit csodálkozni azon, hogy a gyerekvállalás időpontja egyre inkább eltolódik – mondja Piczkó Katalin. – Jó hír azonban, hogy annak, ha érett személyiségként alapítunk családot, számos előnye is van.”

Folytatás a Meglepetés magazinban!

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete