Lélek

Legyen divat az olvasás!

diákok digitális szövegértés divat információkeresés könyvtárhasználat könyvtári fejlesztések kultúra lexikális tudás mese olvasás olvasás élménye olvasásfejlesztés pedagógus szabó ervin könyvtár szövegértésfejlesztés

100 kisgyermekből, akiknek naponta mesélnek, 73 válik rendszeresen olvasó felnőtté, viszont azok közül, akiknek alkalomszerűen, vagy soha nem mesélnek, mindössze 2. Ezek a számok magukért beszélnek. Aki napi szinten átéli az olvasás élményét, igényévé válik a könyv. A rendszeres olvasással jó szövegértővé válik gyermekünk, ez pedig alapja a hatékony tanulásnak.
Hosszú távú feladat ez nekünk, szülőknek, hogy a könyv, az olvasás szeretetét ebben a digitális világban is megmutassuk gyermekeinknek.
De van egy hely, mely már régóta életünk szerves része, amely ebben a feladatban a segítségünkre van: ez pedig a könyvtár, melynek szolgáltatásait ingyenesen, vagy alacsony díjért vehetjük igénybe.
Magyarországon évente 2 millióan használjuk ezeket az intézményeket, melyekben az utóbbi időben jelentős változások zajlanak. A digitális kor kihívásaira is értékőrző módon reagálni képes könyvtár ugyanis korát meghazudtoló frissességgel lépett a változás útjára.
A változás legszembetűnőbb jele, hogy a 18 év alatti fiatalok egyre nagyobb számban, most már több, mint félmillióan használják a könyvtárakat.

Három éve működik a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt keretében Az én könyvtáram program a tanulás támogatására.
Különösen fontos, hogy a gyerekek és fiatalok olyan útravalót kapjanak, mely ma már nem a lexikális tudás átadását jelenti, hanem készségek és kompetenciák fejlesztését, a jövőben való boldogulás lehetőségét. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár fogja össze azt az országos fejlesztést, mely a diákokat és pedagógusokat segíti a tantermen kívüli tanulás támogatásával, az olvasásfejlesztés, a digitális szövegértés, a könyvtárhasználat és információkeresés, szövegértésfejlesztés négyes célkitűzése mentén.

Az én könyvtáram program elindította a programban résztvevő könyvtárakat egy úton. Egy úton, amelyen maguk a könyvtárak lesznek kreatív, ismeretszerzési, kulturális és közösségépítő színterei és részesei a gyerekek és fiatalok mindennapjainak.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete