Lélek

Az adományozás nem lomtalanítás! Így lesz valóban hasznos az ajándék

A jótékonysági szervezetek egész évben várják a felajánlásokat, de karácsony előtt különösen nagy forgalmat bonyolítanak. Azonban nem minden holmi, jó szándék jelent valódi segítséget.

Tekintsünk ajándékozásként az adományozásra: csak működőképes, tiszta tárgyakat adjunk, amit magunk is szívesen használnánk. Bár evidenciának tűnhet, de az adományt gyűjtők tapasztalatai szerint nem az. Gondolkodjunk egy kicsit a címzett fejével: attól, hogy valaki szegénységben él, rászoruló, még ugyanazokat a reklámokat látja, mint a szerencsésebb helyzetű emberek. Ő is ugyanarra vágyik, amire egy jobb körülmények között élő gyerek vagy felnőtt. Aminek egy rokon gyerek nem örülne, annak valószínűleg szerény körülmények között élő társa sem fog.

„Az adományozás ne vegye át a lomtalanítás szerepét” – figyelmeztet Pataki-Szomolányi Tímea, a TündérPakk Közhasznú Alapítvány vezetője, aki sajnos rendszeresen szembesül azzal, hogy egyesek szakadt, foltos, használhatatlan ruhákat, cipőket, törött játékokat, lejárt konzerveket adnak le náluk. A használhatatlan holmikat – mondjuk ki: a hulladékot – pedig a szervezetnek komoly összegekért kell elszállíttatnia.

Gondoljunk bele a lehetőségeikbe!

Vannak helyzetek, amikor az adományozót a jó szándék vezérli, ám nem gondolja végig a jótékonysági szervezet és a rászoruló címzett valódi helyzetét. „Sokszor hoznak olyan pulóvert, dzsekit, amelyik kis javításra szorul, például letörött a cipzárjáról a kocsi. Sajnos aki olyan körülmények között él, hogy ételre sem mindig jut pénze, nem tud felvállalni egy cipzárcserét, hiszen az is pénzbe kerül” – figyelmeztet Pataki-Szomolányi Tímea. Az sem jó megoldás, ha elemes játékot adunk, hiszen ebben időről időre cserélni kellene az elemet, ami egy rászoruló családnak nagy megterhelés.

Szakértőnk hozzáteszi: a jó állapotú, de szezonon kívüli ruhák, cipők a szervezetek munkáját nehezítik: a legtöbb jótékonysági szervezetnek nem áll rendelkezésére nagyobb raktár, így aligha tud egy karácsony előtt leadott nyári szandált fél évig tárolni. „A legszegényebb családok a kosztümnek, bundának sem igen veszik hasznát, hiszen ezek a ruhák sokszor nem illenek az életvitelükhöz” – figyelmeztet Pataki-Szomolányi Tímea. A divatjamúlt ruhák helyett a rászorulók is a divatos darabokra vágynak – tiszteljük a méltóságukat annyira, hogy ezt figyelembe vesszük.

Csináljuk okosan!

  • Tájékozódjunk, melyik jótékonysági szervezetnek van szüksége olyasmire, amit szívesen adnánk. Sokszor van például túlkínálat játékokból, plüssökből – máskor viszont kifejezetten ilyesmit gyűjtenek egy-egy akcióban. A nagyobb tárgyak, bútorok, háztartási gépek szállítását sem minden szervezet tudja megoldani, míg mások ezt is eljuttatják a rászorulókhoz.
  • Ha tartós élelmiszert adományozunk, ne csak lisztben, cukorban, olajban gondolkodjunk. Pataki-Szomolányi Tímea szerint a legjobb, ha olyan csomagot állítunk össze, amiből már meg lehet főzni egy egyszerűbb ételt, például van benne krumpli, tészta és hasonló alapanyagok.
  • Az élelmiszereknek figyeljünk a lejárati dátumára, hiszen a jótékonysági szervezet nem oszthat ki lejárt élelmiszert.
  • Ha tehetjük, adományozzunk tisztálkodási szereket, például tusfürdőt, szappant, dezodort, sampont, pelenkát, törlőkendőt vagy kisbabáknak való popsikenőcsöt, fürdetőt is. Természetesen csak bontatlan termékeket vigyünk, a használt, bontott dobozokat nem tudják elfogadni.
  • Hasznos ajándék lehet a sapka, a sál, a kesztyű, a zokni is. Ha a közkedvelt cipősdoboz-ajándékcsomagba teszünk ilyesmit, mindig kerüljön mellé a kiválasztott gyerek életkorához illő játék, könyv, színes ceruza, édesség is, hiszen a kicsik jobban örülnek ezeknek, mint a fontos ruhadaraboknak.
  • A nehéz körülmények között élő nőknek nagy gondot okoz a menstruációs szegénység, őket intim higiéniai termékekkel, főleg betétekkel támogathatjuk. Ne adjunk mosható betétet, intim kelyhet, sőt tampont se – a higié­nikus cseréjükhöz, tisztításukhoz sokszor egyáltalán nincsenek meg a feltételek.
  • Ha az év közben összekészített adományokat készülünk leadni, nézzük át a dobozt, nem penészedtek-e be a ruhák, vagy nem támadta-e meg őket a moly. A háztartási gépeket próbáljuk ki, hogy működnek-e.
  • Tárgyak és pénz helyett az időnket is adhatjuk: sok jótékonysági szervezetnél szívesen látják az önkénteseket.
  • Karácsony környékén gondoljunk arra, hogy a nehéz helyzetben levők is vágynak egy kis édességre, szaloncukorra, csokimikulásra.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete