Lélek

Így tud együtt élni a költekező és a spóroló: ön melyik típusba tartozik?

Számottevő különbségek vannak köztünk abban, ahogyan a pénzzel bánunk. Az anyagiakhoz való hozzáállásunkat javarészt otthonról hozzuk, de vajon mit tehetünk, ha e téren teljesen különböző „csomaggal” érkezünk a kapcsolatba?

„Amikor két ember a pénzen vitázik, akkor valójában nem összegekről szól a vita, hanem értékrendek csapnak össze” – mondja Himer Csilla pénzpedagógus. – Azt, ahogyan a pénzhez viszonyulunk, jórészt otthonról, a szűkebb-tágabb közösségünkből hozzuk, de a saját tapasztalataink is alakítanak rajta.” Olivia Mellan Barátságban a pénzzel című könyvében többféle pénzügyi személyiségtípust is leír, amelyekben szinte mindenki magára ismerhet. Szakértőnk szerint azonban azt is érdemes tudni, hogy tiszta típus aligha van, szinte mindenkiben több típus jegyei ötvöződnek.

Akiknek fontosak az anyagiak: a spórolósok és a gyűjtögetők

„A spórolós típusba tartozó ember precízen vezeti a bevételeit és a kiadásait, megnézi, mire mennyit költ, és nem szívesen ad ki pénzt olyan dologra, ami csak pillanatnyi örömet okoz. A tartós, minőségi dolgok híve, így aztán lehet, hogy szívesebben megvesz egy drágább, jó minőségű, tartós cipőt, mint három olcsót, amelyik hamar tönkremegy. Szereti az akciókat, de csak akkor, ha van értelmük: pontosan tudja, hogy hiába volt olcsó a nagy zsák krumpli, ha a fele megromlik a kamrában” – mondja Himer Csilla, aki azt is hozzáteszi, hogy a spórolós típus akkor nyugodt, ha van valamennyi tartaléka.

A spórolós típus szélsőségesebb altípusa az „akcióvadász”, akit kifejezetten vonzanak az árengedmények. Annyira el tudja ragadni a vadászat heve, hogy sokszor nem is számolja ki, pontosan mibe is kerül neki az akciós áru. Ő az, aki képes a szomszéd városba is el­autózni egy akció kedvéért, még akkor is, ha többet költ a benzinre, mint amennyit a boltban megspórol.

A gyűjtögető típus, akit Olivia Mellan a könyvében harácsolónak is nevez, a spórolós racionalitásával szemben magáért a vagyonért spórol. „E típus számára a pénz a presztízs és a hatalom szimbóluma, így az a fontos számára, hogy minél nagyobb összeg legyen a számláján. Szeret minden pénzügyi döntést egymaga meghozni, szorosan rajta tartja a szemét és a kezét a család pénzügyein” – vázolja szakértőnk.

Aki nincs jóban a pénzzel: az aszkéta és a menekülő

Az aszkéta típus valószínűleg sokszor hallhatta, hogy a pénz bűnös dolog, minden jónak az elrontója. Szabályszerűen lelkiismeret-furdalást érez, ha nagyobb összeg birtokába jut, és azt szívesebben költi másokra, mint önmagára. Nem fontosak számára a pénzért megvehető dolgok, a külsőségek, sokkal boldogabb, ha lelkiekben érzi gazdagnak magát.

A menekülő típus viszont nem a pénzt, hanem az azzal való elintéznivalókat utasítja el. Úgy érzi, nem tud a pénzzel bánni, nem elég rafinált hozzá, ezért inkább minden anyagi ügyet, a számla­fizetéstől a befektetési döntésekig másokra hagy. „Így viszont az a veszély fenyegeti, hogy mások választásai szerint kell élnie” – teszi hozzá Himer Csilla

Akinek a bevétel csak eszköz: a költekező

A spórolós típussal ellentétben a költekező típusba tartozó emberek számára a pénz örömforrás: eszköz, amely arra szolgál, hogy a lehető legjobban érezzék magukat. „Szeretnek vásárolni, a tervezés, a költségvetés, a kiadások nyomon követése viszont terhes számukra. Ez viszont oda vezethet, hogy hó végén már sakkozniuk kell a csekkekkel – meséli Himer Csilla.

A költekező típus egyik altípusa a dorbézoló is, aki egy ideig hajlandó gyűjtögetni, amikor azonban a rendelkezésére álló pénzösszeg átlépi a személyes pénzügyi komfortzónájának a határát, akkor nem tudja tovább megállni, hogy ne költekezzen. Ennek a személyiségtípusnak hasznos lehet, ha olyan befektetésben gyűjt tartalékot, amihez egy ideig nem tud hozzányúlni, amikor pedig mégis hozzányúl, akkor költekezés helyett inkább célirányosan vesz meg egy nagyobb értékű dolgot.

Konfliktusok helyett erősségek

Vajon hogyan lehet együtt élni azzal, ha a párunk tőlünk teljesen eltérő pénzügyi személyiségtípusba tartozik? Létezhet-e harmónia a spórolós és a költekező, vagy a gyűjtögető és a menekülő között? „Igen, egy tipikus gyűjtögető nagyon szívesen meghozza azokat a döntéseket, amelyeket a menekülő típus elutasít” – vázolja fel a helyzetet pénzpedagógus szakértőnk. Himer Csilla szerint azonban még egy kimondottan spórolós és egy költekező típusnak sem lehetetlen harmóniában élnie. „Minden személyiségtípusnak vannak erősségei. Érdemes ezekre építeni, és mindegyik félben tudatosítani, hogy akármilyen is a személyiségünk, együtt, a család közös céljai felé kell haladnunk” – mondja a szakértő.

Természetesen egy ilyen felállásban mindenkinek kompromisszumokat kell kötnie. Jó megoldás lehet például, ha az erősségekre építve a spórolós családtag feladata a beosztás, a költségvetés készítése, míg a költekező kap egy összeget azzal, hogy ezt arra költi, amire csak akarja. A költekező családtag megszervezheti viszont a nyaralást adott összegből – biztosak lehetünk benne, hogy meg fogja találni a legélvezetesebb programokat és a legjobb szállást, ami csak ebbe a keretbe belefér.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete