Lélek

7 helyzet, amikor egy párnak össze kell tartania: ezt jelenti valójában a véd- és dacszövetség

Hiába tűnik a kapcsolat kezdetén minden egyszerűnek, az idő haladtával a pároknak egyre több problémával kell megküzdeniük. És vannak olyan pillanatok, amikor teljes mellszélességgel ki kell állnunk a másik mellett.

Ideális esetben a párok támogatják egymást. Ám a hétköznapokban azért ez nem mindig olyan egyszerű, egy őszinte kapcsolathoz pedig az összezördülések is hozzátartoznak. Ugyanakkor, ha boldog, kiegyensúlyozott, hosszú kapcsolatra vágyunk, időnként össze kell zárnunk a környezetünkkel szemben is.

1. Látogatás a szülőknél

Nyilván a szülőket, nagyszülőket a jó szándék vezeti az irányunkban. Ám ha a saját szemszögükből próbálják megítélni az életünket, és ennek hangot is adnak, akkor bizony bántó mondatok is kicsúszhatnak a szájukon. „A férjed lassan már tehetne valamit a karrierje érdekében, nem? Mikor lép már előrébb a ranglétrán?” „Atyaég, nem is láttam eddig, hogy tetoválása van! Neked ez tetszik?”

Álljunk ki a párunkért: Amennyiben a szüleink a párunk külsejét vagy munkáját kritizálják, esetleg az öltözködési szokásait bírálják nyíltan, akkor nem maradhatunk csendben. Persze nem könnyű, hiszen szeretjük a szüleinket, és a legrosszabb, ha két tűz között kell állnunk, de a saját boldogságunk érdekében határt kell szabnunk. Tudjuk, hogy senki nem tökéletes, ám ha mi a tökéletlenségével együtt szeretjük a párunkat, akkor ezt tudassuk a kedves mamával is.

2. Kritika egy külső szemlélőtől

Mindegy, hogy a barátnőnk szülinapjára vagyunk hivatalosak, esetleg osztálytalálkozón járunk, vagy egy távoli rokon esküvőjén: mindenhol találkozhatunk olyan emberekkel, akik előszeretettel kritizálnak másokat. Amennyiben az illető bántóan szól bele az életünkbe, akkor bizony nem árt keménynek lenni, és beleállni a támadásba. Még akkor is, ha látszólag közben minket dicsér: „Szerintem te jobbat érdemelsz”.

Így védjük a kapcsolatunkat: Magyarázkodás vagy legyintés helyett határozottan utasítsuk vissza az áskálódást. „Kérlek, fogd vissza magad, csak ránk tartozik, hogy mit csinálunk!”

3. Költözés

A lakhelyváltás mindig próbatétel, lelkileg és fizikailag egyaránt. Millió kérdést felvet, amiben nem biztos, hogy egyforma az álláspontunk. Hívjunk-e költöztetőt? Melyik bútort vigyük magunkkal, mit adjunk el, és melyiket dobjuk ki? Milyen színűek legyenek a falak az új otthonban? Ezek a témák könnyen vitához vezetnek, hiszen az építkezés, albérletkeresés és utána a költözés rengeteg stresszel jár.

Mit tehetünk a veszekedések elkerüléséért? Az egyetlen megoldás, ha sokat beszélgetünk, és megtaláljuk a közös nevezőt, ami mindkettőnknek elfogadható, ha nem akarjuk, hogy a kapcsolatunk rámenjen a lakóhely-változtatásra. A lényeg, hogy higgadtak, nyugodtak maradjunk, és adjunk időt egymásnak a tervezésre, döntésekre.

4. Betegség

Ha valamelyikünk tartósan, komolyan megbetegszik, akkor a megszokott életünknek búcsút inthetünk. Sok szempontból megváltoztathatja az életünket, és rengeteg lemondással jár mindkét fél részéről.

Ne hagyjuk magára: Ha valamikor, akkor ilyenkor különösen fontos a másik támogatása, és hogy beszélgessünk vele. Kérdezzük meg naponta, hogy mit tehetünk érte, hogy jobban érezze magát. Van, aki ilyenkor szeret többet egyedül lenni, ezt tartsuk tiszteletben, és ne akarjunk rátelepedni, csak biztosítsuk, hogy mi mindig ott leszünk neki. Más viszont igényli a több törődést, vagy csak érzékenyebbé válik, ne hagyjuk magára, és ha kell, kérjünk extra segítséget is.

5. Munkahelyi és pénzügyi kérdések

Amikor komolyra fordul egy kapcsolat, a pénzről és a kiadásokról is beszélni kell. Az egész életünket befolyásolja, mire, mennyi pénzt költünk, mennyi marad a hónap végén, mennyire tudunk spórolni, miről tudunk lemondani. Éppen ezért egy komoly kapcsolatban a munkahelyváltás kérdése, illetve a nagyobb kiadások, beruházások már nem egyéni problémák, hanem közösen megoldandó feladatnak számítanak.

Kezeljük a kettőnk ügyének: Természetesen fontos, hogy megtaláljuk azt a munkát, amiben kiteljesedhetünk, amit igazán szeretünk, ám, ha komolyan gondoljuk a kapcsolatunkat, akkor kérjük ki a párunk véleményét is. A jövőnk már őt is érinti, és fontos, hogy ezt érezze is – hiszen minden változás hatással van rá is, akár többet kell dolgozunk, akár jobban spórolnunk. Ahhoz, hogy a saját kívánságainkat, céljainkat össze tudjuk hangolni a pénzügyi helyzetünkkel, sok beszélgetésre, időnként kompromisszumra is szükség van.

6. Változások a külsőben

Szerencsések vagyunk, ha találunk valakit, akivel együtt tudunk megöregedni. Ám ezzel együtt fel kell dolgozni a korral járó változásokat is. Szülés után megmaradt pluszkilók, ráncok, őszülő haj… Senki nem tudja ezeket a folyamatokat megállítani, de a valódi szerelem nem múlik el a feszes bőrrel együtt.

Fogadjuk el és alkalmazkodjunk: Lehet, hogy a derék-, térdfájdalmak miatt már nem tudunk közösen hegyet mászni, de más programokat szervezhetünk. Más tempóban bátran szerezzünk új élményeket, gyerekekkel, unokákkal vagy épp kettesben, a lényeg, hogy örüljünk, hogy ennyi év után is ott vagyunk egymásnak.

7. Hálószobai gondok

Amennyiben a szexuális életünkben változás áll be, valami probléma adódik, akkor általában az első reakció a másik hibáztatása, gyanúsítgatás, de előfordul az is, hogy valaki önmagában keresi a hibát, és teljesen elveszíti az önbizalmát.

Kényes helyzetek ellenszere: Viták és elhidegülés helyett odafigyeléssel, nyílt, szeretetteljes beszélgetésekkel vagy akár szakember segítségével oldható meg a probléma. Ne jelentsünk ki állításokat, inkább kérdezzük meg a másiktól, mit érez, mi hiányzik neki, mit szeretne másképpen, mi változott? Ami biztosan nem segít, az a durva kritika, a sértegetés és a másik hibáztatása.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete