Lélek

Majd felrobban veszekedés közben? 4 trükk, hogy megőrizze a nyugalmát a legfeszültebb helyzetben is

Ha ön is az a típus, aki könnyen felhúzza magát egy vita során, és olyan is elhagyja a száját, amit később megbán, olvasson gyorsan tovább, hogy a legközelebbi konfliktusnál már higgadtabb legyen.

Gyerekként olyan könnyű volt elszámolni tízig, mielőtt kimondtunk volna valamit mérgünkben, hiszen már hatnál azt sem tudtuk, mivel húztuk fel magunkat, és mentünk tovább a dolgunkra. Egy perc múlva pedig már nem is emlékeztünk, mi miatt bosszankodtunk. Bárcsak felnőttként is ilyen gördülékenyen mennének a konfliktuskezelési technikáink, hiszen az évek alatt annyi sérelem, fájdalom és stressz ért minket, hogy többnyire csak nagy odafigyelés árán sikerül békésen rendezni egy-egy vitás helyzetet – ha egyáltalán sikerül. Ez különösen igaz akkor, ha egy olyan szeretett személlyel veszekszünk, mint a párunk, egy családtagunk vagy közeli barátunk. Mutatunk négy technikát, hogyan tudunk nyugodtak maradni feszült helyzetben is, és így megakadályozni, hogy elmérgesedjenek a dolgok.

1. A mély lélegzet ereje

Kutatások bizonyítják, hogy a hasból – más néven a rekeszizomból – történő mély lélegzetvétel bekapcsolja az idegrendszer „pihenés és emésztés” funkcióját. Tehát, ha néhány percre ki tudunk szakadni a vitából, és figyelni a légzésre, a gondolatainkat eltereljük a „harcról” és a „támadásról”, amivel a kia­bálás és sértegetés jár. A tudatos légzéstől gyorsan lenyugodhatunk, és higgadtabban, eredményesebben beszélgethetünk.

Így csináljuk:

  • Az egyik kezünket tegyük a mellkasunkra, a másikat pedig a hasunkra.
  • Vegyünk egy mély lélegzetet úgy, hogy felfújjuk a gyomrunkat – bizonyosodjunk meg arról, hogy ez a rekeszizomban történik, és nem a mellkas felső részében –, és tartsuk bent néhány másodpercig.
  • Szájon át hosszan és finoman fújjuk ki a levegőt.

2. Két lábbal a földön

Ha pattanásig feszült a helyzet, igyekezzünk a jelen pillanatra koncentrálni úgy, hogy közben leföldeljük magunkat. Mit jelent ez pontosan? Ha úgy érezzük, hogy a dühünk kezd felülemelkedni rajtunk, összpontosítsunk arra, hogy a földön maradjunk, és „ne szálljunk el” a vita hevében.

Így csináljuk:

  • Erősen nyomjuk a lábunkat a padlóra, és vegyünk egy mély, hasi lélegzetet.
  • Nézzünk körül a szobában, és alaposan vegyük szemügyre, amit magunk körül látunk. Ez hirtelen segít kiszakadni a konfliktusból és az egyre nagyobb feszültségünkből.
  • Ha lehet, hangosan – ha erre nincs lehetőségünk, akkor magunkban –, leíró módon nevezzük meg azokat a dolgokat, amelyek körülvesznek.
  • Válasszunk ki egy tárgyat, és már csak azt az egyet tanulmányozzuk.
  • Amennyiben nem egy veszekedés miatt húztuk fel magunkat, hanem egy hír, üzenet miatt, vegyük kézbe azt a dolgot. Ha egyedül vagyunk, nem kell magyarázkodnunk, miért tartjuk a kezünkben a könyvet vagy az edényt, és nem érzi fenyegetve magát egy másik ember sem.
  • Újra vegyünk egy mély lélegzetet, és ismét nyomjuk a lábunkat a padlóra.
  • Amennyiben ezt a feladatsort rendszeresen gyakoroljuk otthon, már elég lesz a nyugalmi állapot eléréséhez, ha csak a földre koncentrálunk a helyes légzés kíséretében.

3. Más hozzáállás

A konfliktus legtöbbször abból fakad, hogy a másik személyt olyan ellenfélnek tekintjük, akit meg kell győznünk valamiről, azaz le kell győznünk. A győzelem azt jelenti ebben az esetben, hogy bebizonyítjuk az igazunkat, és amiatt leszünk frusztráltak és idegesek, mert a másik fél nem úgy látja a dolgokat, ahogy mi. Az egészséges és hatékony konfliktuskezelési trükk, ha kilépünk az „igazam van, te tévedsz” gondolkodásmódból. Hogyan lehet ezt véghezvinni? Gondoljunk arra, hogy valójában a cél az, hogy vita nélkül kölcsönösen kielégítő megállapodásra jussunk, és megóvjuk magunkat (és jó esetben a másikat) a felesleges stressztől, idegességtől.

Így csináljuk:

  • Mielőtt teljesen begőzölnénk, csendben mondjuk azt magunkat, hogy: „A konfliktusmentes megoldásra törekszem, és képes vagyok rá.”
  • Ha egy családtaggal állunk vitában, akkor pedig azt, hogy: „Mindkettőnk célja a békés megoldás.”
  • Azt is igyekezzünk szem előtt tartani, hogy egy kisebb családi csörte után sokkal könnyebb kibékülni, mint egy nagyobb veszekedés után, ahol olyan mondatok is elhangozhatnak, amelyekkel sebeket ejthetünk a másikon.

4. Időt kérek!

Akárcsak a legtöbb sportmérkőzés közben, úgy a veszekedés alatt is nyugodtan lehet egy kis időt kérni. Amikor azt érezzük, hogy a dolgok kezdenek a kezünkből kicsúszni, és a vérnyomásunk egyre feljebb szökik, álljunk meg egy pillanatra, és egyezzünk meg egy kis szünetben. Kérjünk időt magunknak (és a másiknak) arra, hogy megnyugodjunk, és újra higgadtan, előremutatóan tudjunk kommunikálni. Sokan ilyenkor elviharzanak, magára hagyva a vitapartnert, de sajnos az a konfliktust igazából nem oldja meg. Valójában húsz percre van szüksége a szervezetnek, hogy teljesen megnyugodjon.

Így csináljuk:

  • Állítsunk be egy időzítőt 20 percre.
  • Ez idő alatt egyedül végezzünk valamilyen nyugtató tevékenységet – bármi lehet, ami csitít, megbékít.
  • Arra viszont soha ne használjuk ezt az időt, hogy érveket, bizonyítékokat gyűjtünk a másik ellen, vagy azt mondogatjuk magunknak, milyen kiállhatatlan a vitapartnerünk, mert azzal csak még inkább felbosszantjuk magunkat.
  • Ha lejárt az idő, könnyebb lesz békésen megoldani a konfliktust, és esetleg egy ölelés is sokat segíthet abban, hogy nyugodtan, szeretetteljesen álljunk a kialakult helyzethez és a másik félhez.

Szöveg: Sinkó Edit

Fotó: adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete