Lélek

Szerelmi varázslatok: tényleg működhetnek vagy csak a hit munkál bennük?

Mindannyiaunknak ismerős lehet a mesék világából, amikor megbabonázza a főhőst valaki, az pedig ha akarja, ha nem, vonzódni kezd a másikhoz. És a meséknek egy kicsi valóságalapja mindig van...
báj makai gábor párkapcsolat praktikák szerelmi varázslatok szeretett személy megszerzése bata kata

Bár mi sosem élnénk szerelmi varázslattal, állítólag még működhet is, főleg, ha hiszünk benne. Szerkesztőségünket nem hagyta nyugodni a gondolat, hogy ez képtelenség, ezért megkérdeztük egy pszichológus véleményét arról, ha működik, akkor hogyan és miért hat a szerelmi varázslat? „A babonák, a hit mindenki életében jelen vannak, és ezzel nincs is semmi baj. Az, hogy hiszünk abban, hogy egy varázslat minden gondot megold majd, magabiztosságot, egy lökést ad a folytatáshoz, a küzdelemhez. Ez lehet jó, mert ha például nem bízunk a másikban vagy abban, hogy elég jók vagyunk számára, akkor van valami kapaszkodónk, amiből erőt meríthetünk, ami előhozza belőlünk azt, amire az adott helyzetben éppen szükség van. Ez nem szól másról, mint hogy egy misztikus dologra koncentrálva legyőzzük a belső félelmeinket, felülkerekedünk rajtuk, és azt képzelve, hogy egy varázslat segít minket, mi magunk oldjuk meg a problémáinkat.

A hit óriási erőt tud adni, képes mozgósítani a rejtett erőforrásainkat. Aktívabban kezdünk küzdeni a céljainkért, így eredményesebbek is leszünk. Gondoljunk csak bele, hogy ha például le akarunk zárni valamit, vagy meg akarunk szabadulni egy érzéstől, akkor rengeteget segít, ha azt a valamit felírjuk egy darab papírra, és elégetjük vagy vízbe dobjuk. A lelkünk mélyén pontosan tisztában vagyunk vele, hogy az érzést nem tudjuk egy papírra áthelyezni, és így megszabadulni tőle, de a rituálé, amit megteszünk ennek érdekében hatalmas erőt ad nekünk. Ha elgyengülünk, éppen elég, ha csak felidézzük, hogy mi már ezt a valamit hivatalosan is elengedtük, nincs és nem lehet az életünkben jelen.

Éppen ilyen egy szerelmi kötés kérése is. Nem vagyunk biztosak magunkban, de abban a pillanatban, hogy megtörténik a  varázslat, hirtelen tudni véljük, hogy a másik, ha akarna se tudna elhagyni minket, hiszen kötés van rajta. Ettől magabiztosságot sugárzunk, és minden bizonnyal éppen ennek a magabiztosságnak köszönhető, hogy a párunk velünk marad”– mondta Makai Gábor klinikai szakpszichológus.

Nem én döntök!

„Nagyon gyakori, hogy azért kérünk külső segítséget, ha úgy tetszik varázslatot, hogy ne kelljen szembenéznünk a valósággal vagy éppen a döntéseink következményével. Gondoljunk csak bele: Ha egy jósnő azt mondja, hogy ez vagy az fog történni, és ahhoz, hogy ez ne így legyen ezt és azt kell tennünk, akkor megkönnyebbülünk, mert úgy érezzük, hogy a döntés felelősségét egy csapásra átruháztuk valaki másra. Ennek érdekében még arra is hajlandóak vagyunk, hogy egy számunkra semleges embert felruházzunk bizonyos varázserővel. Ez egyfajta támasz számunkra. Úgy érezhetjük, hogy van segítségünk, nem egyedül kell megvívnunk a szerelmi harcunkat” – mondta a szakértő.

Veszélyes játék

„Amikor külső erő bevonásával próbáljuk stabilizálni a kapcsolatunkat, előfordulhat, hogy épp az ellenekzőjét érjük el annak, amit szeretnénk. Persze ennek is meglehet a maga oka:  ha azzal nyugtatjuk magunkat, hogy mi már tettünk valamit a kapcsolatunkért, hiszen piros rózsát dobtunk az ágyára a nagy Ő-nek, ebbe belekényelmesedhetünk, és más, valódi változást nem is próbálunk ki. Ez pedig semmi jóra nem vezet. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg csaló van, aki hasznot húzva a problémáinkból, éppen azt mondja, amit hallani akarunk, de a valóságban csak a pénz érdekli, amit távozáskor a kezébe csúsztatunk. Az is baj lehet, hogy mint pótcselekvés, könnyen beférkőzhet a mindennapjainkba, vagy ha nem úgy teszünk valamit, ahogy az a nagykönyvben meg van írva, akkor szorongani kezdünk, ingerültté, feszültté válunk, mert félünk a következményektől. A babonák könnyen átvehetik az uralmat az életünk felett. Legyünk elővigyázatosak!” – tanácsolta a szakértő.

A boszorkányság egyidős velünk

A szerelmi varázslatok lényege és célja mindig ugyanaz: a szeretett személy megszerzése, megtartása, vele együtt a boldogság elérése. Érdekes, hogy a bű és a báj kifejezéseket ösztönösen összekapcsoljuk a boszorkánysággal. Az ótörök báj szó jelentése: kötelék, szalag, bilincs. Ez utal a szerelmi kötésekre is, amelyekből a néphit szerint nem lehetett egykönnyen kiszabadulni. A lányok mindig is hajlamosak voltak apró praktikákat bevetni a fiúk szerelméért. Hogy ez a praktika egy illatos nyak, egy csinos frizura, odaadó hallgatás, ínycsiklandó vacsora volt-e, vagy a szomszéd Biri néni teljesen megbízható és biztos szerelmi kötése, az már alkat és ízlés kérdése volt.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete