Lélek

Tesztelje a képességeit! 7 válaszból egyszerűen kiderül, valójában mennyire türelmes!

Talán csodáljuk azokat, akik képesek arra, hogy hosszú mérlegelés után hozzanak döntéseket, és sohasem kapkodnak. Tudják, a siker egyik kulcsa a türelem!

Csak előrevisz

Egy olyan világban, ahol néhány perc alatt elektronikusan utalhatunk pénzt, bármelyik külföldi ismerősünkkel azonnal beszélhetünk, és a buszon is megnézhetjük telefonunkon kedvenc videónkat, nehéz türelmesnek lenni. Pedig a világ technikai változásai csak részben mentenek meg a várakozástól.

„Megkeserítheti életünket, ha képtelenek vagyunk fékezni nyugtalanságunkat, nehezünkre esik megvárni, hogy ránk kerüljön a sor. A türelem összefügg azzal is, miként bánunk másokkal. Mennyire tudjuk elfogadni, hogy különböznek tőlünk, így talán más tempóban teszik a dolgukat? A türelmes embereket általában jobban elfogadják a környezetük, mivel a megfontoltság más tulajdonságokkal együtt bölcsességet sugall. Azzal, hogy megtanuljuk kezelni kirohanásainkat, sok nézeteltéréstől és felesleges konfliktustól megkíméljük magunkat”– véli dr. Piczkó Katalin pszichiáter.

Mindenki megtanulhatja

Bár mindannyian születésünktől kezdve rendelkezünk egy alapkarakterrel, ez nem határozza meg örökre, hogyan viszonyulunk bizonyos helyzetekhez, emberekhez. A szakemberek felállítottak négy temperamentumtípust. Míg a melankolikusak egyik jellemzője a szelídség, a flegmatikusak megfontoltak és kiegyensúlyozottak, a szangvinikusak erős karakterű vezetők, a kolerikusok pedig kifejezetten indulatosak és türelmetlenek lehetnek. Vagyis genetikai adottságaink szerint máshogy küzdünk meg a stresszel, a rohanással és a várakozással, ám a pszichiáter szerint ezen tudunk változtatni! – Ha felismerjük türelmetlenségünk leggyakoribb okát, könnyebben fékezzük indulatainkat, és jobb benyomást kelthetünk másokban”– állítja a szakértő.

Hajlamos vagyok felcsattanni, ha nem úgy sülnek el a dolgok, ahogyan szeretném.

a. Szeretem, ha tudom, hogy képes vagyok irányítani az életem. (3 pont)
b. Inkább megpróbálok túllépni a helyzeten. (2 pont)
c. Azonnal elengedem az efféle feszültséget, nem hagyom, hogy tönkretegye a napomat. (1 pont)

Könnyen indulatossá válok, kiabálok, ha az események nem az elvárásaim szerint alakulnak.

a. Rendszerint igen. (3 pont)
b. Soha nem kiabálok. (1 pont)
c. Nem látszik rajtam, de általában magamban őrlődöm, és sokszor magamat hibáztatom. (2 pont)

Gyakran érzem azt, hogy mindenki más lassabb a környezetemben.

a. Ennek az az oka, hogy mindent gyorsan csinálok. (2 pont)
b. Igen, és szó mi szó, idegesít is. (3 pont)
c. Szerintem inkább én vagyok megfontoltabb az átlagnál. (1 pont)

Bosszant, dühít, ha valakit nem tudok meggyőzni a saját igazamról.

a. Szerintem senkit sem kell meggyőzni. (1 pont)
b. Ilyenkor nagyon ideges tudok lenni, még kiabálok is. (3 pont)
c. Igen bosszant, de egy idő után nem próbálkozom tovább. (2 pont)

Gyakran vagyok feszült, ideges, ha nem tudok irányítani egy helyzetet. (például várakoznom kell orvosnál, bankban vagy pénztáraknál).

a. Ilyenkor úgy érzem, felrobbanok, vagy sírni tudnék az idegességtől. (3 pont)
b. Azért leszek feszült, mert amúgy is állandóan rohanok, és nem tudok haladni. (2 pont)
c. Tudom, hogy nem tehetek semmit, úgyhogy megpróbálom valahogy elütni az időt. (1 pont)

Szókimondásommal könnyen megsértek másokat a környezetemben.

a. Inkább megtartom a véleményem. (2 pont)
b. Általában mérlegelek, és inkább óvatosan körülírom, ami bánt. (1 pont)
c. Nagyon felidegesít, ha valaki nem úgy cselekszik, ahogyan én elvárom, úgyhogy azonnal elmondom, amit gondolok. (3 pont)

Ki tudok akadni rajta, ha egyesek óvatoskodva, lassabb tempóban vezetnek.

a. Ilyenkor rendszerint ráfekszem a dudára, és addig nyomom, amíg nem halad előre a sor. (3 pont)
b. Általában villantok néhányat, hogy észrevegye magát az illető. (2 pont)
c. Inkább lemaradok, veszélyes rossz sofőr mögött haladni. (1 pont)

Értékelés

  • A-típus (21–17 pont): Valószínűleg vezető típus, gyorsabban véghezvisz mindent, mint a többiek. Hamarabb átlát, mérlegel és dönt, ami elengedhetetlen feladataihoz. Érdemes azonban belátnia, hogy mások nem feltétlenül képesek felvenni ritmusát, és nagyobb elfogadással viszonyulni hozzájuk. Az is lehet, hogy inkább az frusztrálja, képtelen irányítani az eseményeket. Amikor elönti a feszültség, tudatosítsa magában, és használja ki, hogy testével képes visszahatni az elméjére! Ehhez lazítsa el teste izmait, és tudatosan lassítsa le beszédét. Ezzel lelassul a szívverése is, és néhány másodperc alatt megnyugszik.
  • B-típus (16–12 pont): Hajlamos a türelmetlenségre, hosszú távon kevesebb stresszt élne át, ha fejlesztené elfogadását. A legfontosabb, hogy szeresse önmagát, és tudatosítsa, saját magának árt a leginkább, ha gyakran idegeskedik feleslegesen. Valószínűleg az is zavarja, hogy nincs mindig döntéshelyzetben. Amikor elfogja a düh, gondolja át, mit tehet az ügyért, és milyen szempontból képtelen változtatni a dolgokon. Amit lehet, tegyen meg, így megnyugszik, ám amivel nem tud mit kezdeni, engedje el! Kipróbálhatja, hogy dühét egy képzeletbeli luftballonba fújja, és gondolatban elengedi a levegőben. Ha nem elég hatásos a technika, szó szerint, fizikailag is tegye ezt meg.
  • C-típus (11–7 pont): Ön ebből a szempontból szerencsés, úgy látszik, türelmén kevésbé kell munkálkodnia. Gratulálunk elfogadásához és megfontoltságához!

fotó: pexels

Címkék:

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete