Lélek

Elszakított gyerekek: hogy lesz egy válás után az itthon és az otthon, kinél, mennyi időt öltsön a gyerek?

A válás mindenkit megvisel, csak másképp. A gyereknek nagy törést jelenthet, hogy el kell szakadnia az egyik szülőtől, a hétköznapok átalakulnak. Az első sürgető kérdés, hogy ezentúl kivel mennyi időt töltsön.

Stabil talajon

Válás után a gyerek idejének megosztása a bíróság hatásköre, ha a szülők nem egyeznek meg másként. Ez általában kéthetente egy hétvégét jelent, így akinek ilyenkorra jut a gyerek, vajmi kevés időt tud vele tölteni. Meggyengülhet a kapcsolat, hiszen az addigi, mindennapos személyes kommunikáció igencsak leszűkül. „Azzal tehetünk a legtöbbet, ha továbbra is együttműködünk exünkkel! Így megegyezhetünk vele és a gyerekkel, hogyan lenne ideális mindenki számára az időbeosztás.

A kicsik biztonságérzetét erősíthetjük, ha kialakítunk egy stabil tervet, amihez tartjuk magunkat. Így számára is követhetővé válik, hogy kivel, mikor van együtt” – ajánlja dr. Piczkó Katalin pszichiáter. Szerinte mindegyik időbeosztásnak megvannak az előnyei és hátrányai is.

Egy hét itt, egy hét ott

„Ritka, hogy a bíróság ilyen döntést hoz, de sok családban jól működik. A gyerek továbbra is egyforma mennyiségű időt tölthet a szülőkkel, így mindkettővel igen szoros kapcsolatot alakíthat ki.
A biztos családi fészek azonban hiányozhat neki, hiszen bizonyos értelemben mindkét helyen otthon érzi magát, és mégsem, mert nincs egy abszolút otthona. Nagyon érett személyiségű emberek esetében történik minden zökkenőmentesen az egy hét alatt: anélkül, hogy rossz szó hangozna el a másik félről, vagy
a gesztusokból érezné ezt a kicsi. Fennáll a veszélye, hogy az egy hét elteltével »átesik az egyik családból
a másikba«. Akkor ideális megoldás azonban, ha mindekét helyen felszabadultan érzi magát” – véli a szakértő.

Hétvége és egy-egy délután

Ideális megoldás, a gyereknek megmarad stabil otthona, mégis elég időt tud a másikkal tölteni. Figyeljünk a megbízható időbeosztásra! Ha például két napon hozza el az óvodából, iskolából a másik szülő, az legyen mindig ugyanaz a két nap a héten.

Minden délután

Sokszor megmarad a szoros viszony a gyerekkel, ha az elköltözött fél vállalja, továbbra is ő viszi reggelente iskolába a gyereket, és ő is szállítja haza, stabil otthonába.

Hébe-hóba

Túlságosan rövid idő a minőségi együttléthez, ezzel a rugalmatlan időbeosztással elvághatjuk a gyereket a másik féltől, lassan meggyengülhet kapcsolatuk. Pedig neki az nyújt biztonságot, ha mindkettőnkkel együtt lehet.

Testvérek külön utakon

Ritkán előfordul, hogy a szülők a testvéreket megosztják maguk között. „Nem lehet egyértelműen meghatározni, hogyan hat a gyerekekre, ha ők is különköltöznek, ez nagyban függ kapcsolatuktól, koruktól és a helyzettől. Ha a testvérek kapcsolata szoros, ráadásul kisiskolások, illetve a serdülőkor előtt állnak, valószínűleg megrázkódtatás lesz a különválás. Előfordulhat azonban, hogy a serdülők egyike inkább az édesanyja közelségét igényli, a másikuk szorosabb kapcsolatot ápol édesapjával. Ilyenkor jó kompromisszum a testvérek szétköltöztetése. Egy ilyen döntés ne azért szülessen, hogy a szülők így osszák el maguk között a testvéreket. Ha a kicsik ragaszkodnak egymáshoz, fájdalmas elszakadniuk” – szögezi le a pszichiáter. Hozzáteszi, a bölcsődés, óvodás, sőt, a kisiskolás gyereket sem célszerű választás elé állítani. „Ne szegezzük neki a kérdést: Kivel szeretnél lenni, anyával vagy apával?.

Bárhogyan közelítjük meg a témát, fennáll a veszélye, hogy a gyereket befolyásoljuk. Minden érzelmünket, sőt, szándékosan elkendőzött gondolatainkat is leolvassa gesztusainkból, mimikánkból, hanglejtésünkből, így feszélyezhetjük. Talán ódzkodik a válaszadástól, úgy érzi, megbánthat minket” – véli dr. Piczkó Katalin. Érdemes szakember segítségét kérni, aki játékosan mesélteti, rajzoltatja a gyereket, így kirajzolódik, kihez kötődik jobban.

3 hasznos tipp, hogy mindenki jól járjon

1. Az új partner természetes igénye, hogy szót tudjon érteni gyerekünkkel. Ám az nem, hogy a gyerek anyját vagy apját pótolni akarja! „Próbáljunk közös hangot találni vele. Persze viccelődhetünk, játszhatunk, de parancs helyett kérjük arra, amit szeretnénk, szóljunk hozzá, akár egy baráthoz” – tanácsolja a pszichiáter.

2. A gyereknek fontos, hogy ne kelljen valamelyik szülő mellett állást foglalnia (pl. kit szeretsz jobban, hol érzed jobban magad, kivel értesz egyet… stb.). Számára a legmegnyugtatóbb, ha semmilyen szempontból nem kell döntenie!

3. A gyerek továbbra is számíthasson mindkettőnkre! Bárkinél is van, vállalhassa, mindkettőnket feltétel nélkül szeret.

Fotó: profimedia

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete