Lélek

Őszülő hajjal az oltár előtt: ezek az előnyei és a hátrányai a kései házasságnak

A boldogság nem kor függvénye. Van, aki huszonévesen megtalálja az igazit, más csak negyven-, ötven-, hatvanéves kora fölött. Tapasztalattal a hátunk mögött könnyebb párt találni, vagy épp ellenkezőleg, bizonyos kor fölött nehezebb alkalmazkodni?

Nincs általános recept arra vonatkozóan, hány éves korban érdemes házasodni, hiszen rengeteg mindentől függ, hosszú életű lesz-e egy kapcsolat. Azt a feltételezésünket azonban szakértőnk, Jánosi Valéria mentálhigiénes szakember, mediátor is megerősíti, hogy egészen mások a prioritások és a megoldandó feladatok a különböző életkorokban. És az sem mindegy, hogy kései első házasságról vagy többedik próbálkozásról beszélünk-e.

Későn érők vagy újrakezdők?

A mentálihigiénes szakember szerint ritkább eset az, amikor valaki 50 évesen érzi először úgy, hogy megtalálta azt az embert, aki mellett képes elköteleződni. Hiszen akinek addig nem sikerült valamiért olyan kapcsolatot kialakítania, amiben ez felmerült volna, az valószínűleg az évek során bezárkózott, egyre nehezebben nyílik meg. „Ilyenkor nagyon fontos, hogy felkeressünk egy szakembert, aki segíti a korábbi gátakat ledönteni, a rossz tapasztalatokat, félelmeket feldolgozni, hogy azokat ne vigyük bele a házasságba.”

Válás, megözvegyülés után pedig arra kell figyelni, hogy adjunk időt a veszteség feldolgozására. „Nem jó, ha túl gyorsan egy új kapcsolatba, házasságba ugrunk csak azért, hogy ne maradjunk egyedül. Nemcsak a  házastárs halála, de a válás is az élet nagy traumája. Fontos, hogy rájöjjünk, mit rontottunk el, hogy adjunk időt a gyászra. Azok tudnak a boldogság felé továbblépni, akik képesek magukba nézni, fejlődni és lezárni életük korábbi szakaszait” – magyarázza Valéria.

Szakértőnk segítségével összeszedtük azokat a tulajdonságokat, helyzeteket, amelyek mindenképpen előnyünkre válnak egy késői párkapcsolatnál. És megnézzük azt is, hogy a nehezítő körülményeket milyen módon tudjuk legyőzni.

Amikben könnyebb a helyzet, mint a fiataloknál

✔ 40-50 éves korban érettebbek vagyunk érzelmileg, már jobban elfogadjuk a másik hibáját, nem sértődünk meg olyan könnyen, és nem veszünk a szerelem végének minden apró jelet.

✔ Ebben az életszakaszban nem akarunk sülve-főve a társunkkal lenni, így nem veszélyeztetjük a másik szabadságvágyát.

✔ Valószínűleg már nem sürget minket az idő a gyerekvállalásra, nem kell emiatt vállalhatatlan kompromisszumokat kötnünk. Sőt, túl vagyunk a gyereknevelés és a karrierépítés legintenzívebb, legtöbb energiát igénylő szakaszán, ezek nem viszik el a figyelmünket a párunktól.

✔ Jóval nagyobb önismerettel rendelkezünk, mint huszonévesen, tudjuk, hogy mire van szükségünk, mit szeretnénk. Már nem (kizárólag) az izmos, jóképű, vagány fiút keressük, hanem azt, akinek hasonló az értékrendje, mint a miénk.

✔ Az önbecsülésünk is nőtt, tudjuk, mennyit érünk, nagyobb intimitásra, elmélyültebb kapcsolatra vagyunk képesek.

✔ Tárgyalóképesebbek vagyunk, vagyis pont a korábban említett karrier, egzisztencia és önismeret miatt kisebb eséllyel veszünk fel egy alárendelt szerepet.

✔ Már mindannyian elszenvedtünk valamilyen csalódást (megcsalás, elhagyás, gyász), és jó esetben tanultunk ebből, fejlődtünk.

Amikkel számolni kell, mielőtt kimondjuk az igent

❥ Velünk van a válás, a megcsalás kudarca, így nehezebben tudunk nyitni a másik irányába. Sokan megkeserednek, magányosak, és nem hisznek abban, hogy megérdemlik még a boldogságot. Fontos, hogy szánjunk elég időt a felépülésre, a gyászra, ne ugorjunk bele egyből egy kapcsolatba.

❥ A kamasz vagy felnőtt gyerekek is megnehezítik a helyzetet. Ha nem is mondják, biztosan rosszul fog nekik esni, ha új párt viszünk haza. Jó szülő-gyerek viszonynál nem lesz gond átbeszélni ezt a helyzetet. Könnyebb feldolgozni a történteket válás esetén, a szülő elvesztése után ez mindig nehezebb feladat. Érdemes jó viszonyt kialakítani a párunk családjával, így mindenkinek könnyebb lesz.

❥ Gyakori hiba, hogy az új partnert összehasonlítjuk az előzővel. Ha az rossz volt, csúnya válás után vagyunk, akár még jól is kijöhet az új párunk, ám mindenképpen érdemes óvatosan bánni a hasonlítgatással.

❥ Bizonyos kor fölött előjöhetnek a szexuális problémák: 50 fölött, a változókorban sok nőnél csökken a libidó, míg a férfiaknál ez nem feltétlenül van így.

❥ Összeköltözés: egyrészt nem könnyű beköltözni egy olyan házba, amit egy másik férfi épített, vagy egy másik nő díszítgetett. Nehéz kérdés lehet, főleg haláleset után, hogy mi legyen a családi fotókkal. Felmerülnek kérdések, hova költözzünk, mi legyen a másik lakásával. Gondot okozhatnak továbbá a szokások, rigolyák: ki mikor kel fel, mit eszik, mennyire ügyel az egészségére, esetleg a temperamtumbeli különbségek is vitát generálhatnak.

❥ Vagyoni különbségek: mindenképpen beszélni kell róla, főleg, ha vannak gyerekek, örökösök. A házassági szerződés nem ördögtől való! A békés, nyugodt életet jelentheti.

❥ Mindenképpen át kell gondolni, hogy mi lesz velünk 5-10-20 év múlva: ha megbetegedik, lesz erőm gondozni? Ha én beteg leszek, ápolni fog?

Ők is 50 felett találták meg a boldogságot

Barbra Streisand
A díva 29 éves korában vált el első férjétől, majd közel harminc éven át egyáltalán nem gondolt a házasságra. Végül 1998-ban, 56 éves korában változott meg az esküvőről alkotott véleménye: amikor a  két esztendővel idősebb színész, James Brolin megkérte a kezét. A pár azóta is boldogan él együtt.

Harrison Ford
Az Indiana Jones-filmek 81 éves sztárja először 22 éves korában nősült meg, ám 15 év után elvált feleségétől. Majd két évvel később ismét megnősült, de Melissával sem tartott a frigy örökké: 20 év után váltak el. Ám a jóképű sármőr továbbra is töretlenül hitt a szerelemben. 67 éves korában újra az oltár elé állt, és feleségül vette 22 évvel fiatalabb szerelmét, Calista Flockhart színésznőt.

Jennifer Lopez
Bár keveseknek ugrik be az ősz hajról az énekes-színésznő, hiszen húszéveseket meghazudtoló formában van, tény azonban, hogy 53 éves volt, amikor hozzáment Ben Affleck színészhez. Igaz, korábban ő  is volt már férjezett, sőt húsz éve jegyben is járt már egyszer Bennel, de végül most adott újra esélyt a szerelmüknek.

Szöveg: Kovács Vera

fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete