Lélek

Energia testnek, léleknek: a 15 legjobb stresszűző praktika a levendulától az ordításig

A stressz, a rohanás az életünk része, ezen változtatni nem nagyon lehet, csökkenteni azonban igen. Hogyan?Ehhez adunk most tippeket. Álljunk meg egy pilanatra, és vessünk be néhány trükköt a saját nyugalmunk érdekében!

Wellness: testi-lelki felüdülés

1. Levendulás fürdő
A levendula illata képes arra, hogy ellentétes hatásokat egyesítsen magában. Így egyszerre feszültségoldó és élénkítő hatású, mindezek mellett gondoskodik a jó közérzetről és a belső harmóniáról. Készítsünk magunknak levendulás fürdőt! Ehhez 50-60 gramm levendulavirágot forrázzunk le egy liter vízzel. 10 perc múlva a kiázott virágokat merjük ki, majd a főzetet öntsünk az elkészített fürdővizünkbe. Csukjuk be a szemünket, és lazítsunk a kádban 20-30 percig.

2. Csokiözön
Igyunk meg egy pohár kakaót, amelynek legalább 60% a kakaótartalma. Ez boldogsághormon termelődésére készteti a szervezetet. Ehetünk fekete csokoládét (legalább 70%-os) is, amely növeli az antioxidánsok előfordulását a vérplazmában, így erősödik a keringési rendszer, tágulnak az erek, így fittebbnek és energikusabbnak fogjuk magunkat érezni.

3. Krémes kávé
Stresszhelyzetekben legtöbbször az élvezeti cikkekhez nyúlunk (cigaretta, alkohol), mert azt hisszük, egyedül ezekkel tudjuk magunkat lenyugtatni. Ez tévedés, mert mind megterhelik a szervezetünket, tehát még nehezebben fogunk lehiggadni. A kávé viszont nem káros, feltéve, ha naponta csak kétcsészényit iszunk belőle. A koffein ugyanis stimulálja a központi idegrendszert, javítja a memóriánkat és koncentrációs képességünket.

Munkahelyi bajokra

4. Lejárt a munkaidő!
Soha ne vigyük haza a munkát. Szinte minden esetben megvárnak a feladatok, csak egyszer kell elhatároznunk, hogy kipróbáljuk. A hazafelé tartó úton gondoljuk végig, mi történt aznap, zárjuk le magunkban az eseményeket, tegyük félre a gondokat és problémákat, hiszen otthon úgysem tudunk semmit megoldani. Készüljünk fel az otthoni szép pillanatokra és az ellazulásra. Fontos, hogy amikor belépünk a bejárati ajtón, fejben is érjünk haza, ne csak testben!

5. Rendezzük le!
Csináljunk rendet az íróasztalunkon. Rakjuk helyükre az iratokat, dobjuk ki a felesleges papírokat, és minden reggel írjuk össze, aznap milyen feladatok várnak ránk. Már a tiszta és áttekinthető környezet látványától jó és felszabadító érzésünk lesz!

6. Nem érek rá!
Tartsuk tudatosan távol magunkat az idegesítő kollégáktól. Vegyük számba azokat, akik negatív hírekkel és pletykákkal, rosszindulatú és megbízhatatlan információikkal elbizonytalanítanak minket. Ha ilyen ember szeretne beszélgetni velünk, nyugodtan utasítsuk el munkára hivatkozva.

7. A levél várhat!
Állítsuk át a levelezőrendszerünket úgy, hogy ne jelezze azonnal a bejövő e-maileket. Ha ugyanis folyamatosan látjuk, hogy új levelünk érkezett, azonnal meg akarjuk nézni, és abbahagyjuk azt, amin éppen dolgozunk. Így állandóan ugrálunk és kapkodunk a feladatok között, és hamarabb elfelejtünk mindent, ráadásul úgy fogjuk érezni, semmit sem tudunk befejezni. Határozzunk meg két időpontot napközben, amikor megnézzük
az e-maileket, és akkor szánjunk rájuk időt.

Belső béke és egyensúly

8. Álmodozzunk!
Feküdjünk le az ágyra kényelmesen, csukjuk be a szemünket, és gondoljunk egy olyan helyre, ahol szívesen lennénk. Mit látunk, mit érzünk? Milyen illatok vesznek körül?

9. Kézkényeztetés
A feszültség legelőször a kezünkön látszódik meg: elkezd remegni, izzadni, különböző tárgyakat birizgálni.
A kézmasszázs segít ellazulni, ráadásul egymásnak is elvégezhetjük. Nyissuk szét a másik kezét, és finoman nyomjuk a tenyerét, nyújtsuk a kéz izmait. A tenyerünkkel támasszuk alá a csuklóját, a csuklótól az ujjak felé haladva masszírozzuk az ujjak közti ínakat és izmokat. Ezután az ujjakat egyenként a tövüktől a hegyükig. A csuklótól a könyök felé haladva masszírozzuk meg a csukló és az alkar izmait is.

10. Nem is olyan rossz!
Próbáljunk meg érvelni a negatív gondolataink ellen. Ahelyett, hogy arra koncentrálnánk, mi alakulhat rosszul, gondoljuk végig, mit tehetünk annak érdekében, hogy minden jóra forduljon. Írjuk fel magunknak egy papírra, hogy mi az öt legfontosabb dolog az életünkben, ami biztonságot nyújt számunkra, és tegyük ki a hűtőszekrényre, hogy naponta többször a elolvashassuk.

11. törjünk, zúzzunk, ordítsunk!
Ha úgy érezzük, semmi sem segít: engedjük ki a gőzt. Törjünk össze egy tányért, kiabáljunk, amennyire csak szeretnénk, vagy tegyünk bármit, amitől jobban érezzük magunkat. Ez azért működik, mert ha abszurd helyzetbe kerülünk, automatikusan elnevetjük magunkat – és már oldódik is a feszültség bennünk!

Családi problémákra

12. Osztozzunk!
Tervezzük meg és osszuk be a házimunkákat. Ha azok közé tartozunk, akik szidják a párjukat és a gyerekeiket, amiért azok nem segítenek a házi munkában, nézzünk magunkba! Ne essünk bele abba a hibába, hogy azt hisszük, csak az a jó, amit mi csináltunk meg. Osszuk szét a napi teendőket a családtagok között.

13. Készítsük el a beosztásunkat!
Hétvégén mindig készítsünk egy listát arról, mit kell megcsinálni a jövő héten. Ha pontosan beosztjuk a feladatokat, és látjuk előre a teendőket, nem fogjuk úgy érezni, hogy semmire sincs időnk.

14. 1×1
Naponta, illetve esténként csak egyetlen egy feladatot tervezzünk be magunknak, és a többit hagyjuk a hétvégére.

15. Lazuljunk bátran!
Ne akarjunk mindig mindent tökéletesen csinálni, mert azzal csak azt érjük el, hogy semmit sem fejezünk be teljesen, ráadásul folyamatosan idegesek leszünk. Csináljunk mindent a legjobb tudásunk szerint, de ne akarjunk a család hőse vagy mártírja lenni. És: néha engedjünk meg magunknak egy kis lazulást, például egy kis pletykálkodást a barátnőnkkel.

Fotó: shutterstock