Lélek

Metamorfózis játék: helyettünk járja az életutunkat a rafinált bábu

Ha már régóta küszködünk egy gonddal, de nincs megoldás, válaszút előtt állunk, és jólesne másoktól tanácsot kérni, egy különleges játék segíthet!

A bábu életutunkat járja

Létezik egy játék, amit felnőttek játszanak, tarsolyukban egy tucat megoldandó kérdéssel, akárcsak egy terápián. A cél, hogy kidolgozzanak egy tervet, amivel megoldhatják problémáikat.

„Ideális esetben négy játékos ül össze, hogy megismerjék egymást, megosszák az őket foglalkoztató fontos kérdéseket. A tábla jelképezi életpályájukat, a bábuk ők maguk. Bár a legtöbbször nem ismerik egymást, képesek kapcsolatot teremteni, és ráérezni nehézségeik gyökerére. Ebben segíti őket, hogy végig úgynevezett »felismerés«, »visszatartó erő« és »tanácsadó« kártyák irányítják a játszmát. Ezeket aszerint húzzák ki a játékosok, hogy éppen hol tartanak a problémamegoldásban. El kell mesélniük, mi jut eszükbe arról, amit a kártyán találnak saját felvetett kérdésükkel kapcsolatban. A hallottakra aztán a többiek mind reagálnak. Négy szinten folyik a játék: a tábla fizikai, érzelmi, értelmi és szellemi pályáin attól függően, hogy milyen jellegű a probléma. Ha például valakit leginkább az foglalkoztat, miből fizesse vissza a hitelét, az főként a fizikai táblaterületet fedi le, tehát ott fog mozogni. De ha ez annak köszönhető, hogy elhagyta a párja, és most egyedül él, esetleg elveszítette az állását, egyszerre érzelmi, illetve szellemi problémává is válik. A játékvezető feladata úgy irányítani a résztvevőket, hogy mindenki a neki megfelelő pályán mozogjon, illetve eljusson hozzá a megoldást segítő üzenet. Természetesen minden, ami elhangzik, szigorúan a csoporton belül marad” – mondja Abonyi Éva életvezetési tanácsadó, játékvezető.

Jó tudni!

A tapasztalat szerint jobb, ha nem ismerősökkel játszunk, ugyanis egy ilyen helyzetben idegenek előtt sokszor könnyebben megnyílunk, hamarabb megosztjuk velük félelmeinket, aggályainkat, őszinte érzéseinket.

Óriási erőt ad

A Metamorfózis játék nem megoldókulcsot ad életükhöz, nem segít egyik pillanatról a másikra átlendülni a problémákon. Mégis, a tanácsadó kártyák, a játékvezető és a többiek folyamatos visszajelzése rengeteg dologra rádöbbenthet, amire addig talán nem is gondoltunk. Igazi „AHA” élményekben lehet részünk. Más megvilágításból, több ember szemszögéből is megvizsgálhatjuk a gondunkat, amitől zsákutcába kerültünk, és ez segíthet az újraértékelésben.

TIPP

A táblát üzletben nem tudjuk megvásárolni, így otthon nem használhatjuk ismerőseinkkel. Egyébként is fontos, hogy a játék menetét szakember, terapeuta vezesse!

A megoldás láthatatlan mezőben lebeg

Miként lehetséges, hogy a résztvevők lényegesen jobban segítik egymást a játék szabályozott keretei között, mintha kötetlenül beszélgetnének barátaikkal egy kávézóban?

„Az irányító személynek és a kártyáknak is fontos szerepe van, mégis, ennél sokkal többről van szó. Mára több tudományos kutatás is alátámasztja, hogy létezik egy láthatatlan energiamező, mely rengeteg sűrített információt tartalmaz másokról, a világról. Ha megteremtjük hozzá a feltételeket, ebből az energiamezőből »lehalászhatjuk« az információt, ami sokszor öntudatlan folyamat, tehát megérzések formájában érkeznek hozzánk az üzenetek. Itt is valami ilyesmi történik, mert a résztvevők hihetetlenül pontosan képesek átlátni számukra idegen emberek helyzetét” – magyarázza a jelenséget a szakértő.

Az is érdekes, hogy sokszor hasonló embereket hoz összeal a sors! Vagy egyéniségüket, vagy a munkahelyen betöltött pozíciójukat, de leggyakrabban nehézségeiket tekintve.

„Majdnem ugyanazt a típusú akadályt szeretnék legyőzni, például egyikőjük sem elégedett a hivatásával, vagy mindannyian a karrierjüket és magánéletüket szeretnék összeegyeztetni. Így egymás gondjaiból, élethelyzetéből is sokat tanulnak, amit aztán maguk is kamatoztatnak. A közel egy napig tartó játék végére általában jó barátság alakul ki köztük” – számol be a játékvezető.

Tudta?

A játékra gyakran terapeuta (pszichológus, ineziológus, életvezetési tanácsadó, coach) javaslatára jutnak el a résztvevők. Utána érdemes visszamenni a szakemberhez, és beszámolni élményeinkről, hogy folytathassuk a terápiát.

Mikor érdemes játszanunk?

A játék bármilyen kérdésben a megoldáshoz vezető útra terelhet minket. Különösen sokat segíthet az alábbi esetekben:

♦Nem találjuk a helyünket, úgy érezzük, nem az egyéniségünkhöz megfelelő munkát végezzük.
♦Válaszút elé érkeztünk, nem tudunk dönteni.
♦Rendre azonos minták jelennek meg az életünkben: folyton megbízhatatlan alakokkal hoz össze a sors, rengetegszer átvernek, vagy amióta az eszünket tudjuk, plátói szerelmeket kergetünk.
♦Egy nagy csalódás után állunk, úgy érezzük, kicsúszott a lábunk alól a talaj.
♦Úgy érezzük, állandóan keresünk valamit, megmagyarázhatatlan nyugtalanság hajt.
♦Már nem vagyunk boldogok azzal, akivel élünk, vagy nem zártunk le egy régi kapcsolatot.
♦Nem tudunk új párkapcsolatot létesíteni, de nem vagyunk tisztában azzal, hogy mi akadályoz ebben.
♦Konfliktushelyzetbe kerültünk valakivel, és képtelenek vagyunk túllendülni rajta.

Fotó: profimedia