Egészség Lélek

Eddzük meg a gondolatainkat! Elmefitnesszel kordában tartható a szorongás

Ha magabiztossá, nyugodttá és sikeressé szeretnénk válni, küldjük el agyunkat is az edzőterembe. Még csak izzadnunk sem kell, hiszen a tudatfejlesztés egy kényelmes fotelben zajlik.

Hozzuk ki agyunkból a legtöbbet!

A teljes nyugalom és az önkontroll többé már nem csak a jógik és a meditációt magas szinten űzők kiváltsága. Az új módszer célja, hogy a hétköznapi emberek számára is elérhetővé tegye az érzelmi és szellemi adottságaik megismerését, kiaknázását, irányítását.

„Egész pontosan egy számítógépes képzési rendszerről van szó, amely agyunk működését mérve és visszajelezve lehetővé teszi tudatunk képességeinek fejlesztését. A fokozatosan fejlesztő leckéken keresztül pontosan követhetjük a bennünk lezajló folyamatokat, és szinte játékosan megtanulhatjuk irányítani azokat. Segítségével edzhetővé és gyakorolhatóvá válik a belső harmónia és az intuitív megérzés, úgy is mondhatnánk, fejlődik a hatodik érzékünk” – kezdi Lovass László, az Elmefitness fejlesztője.

A módszer segíti az iskolai tanulást, a munkahelyi stresszcsökkentést, a rehabilitációt, az idősek szellemi karbantartását, az önfejlesztő leckéken keresztül javítható a teljesítmény és a teherbírás.

Tudta?

Az Elmefitness a nyelvtanulásban is segítségünkre lehet. Először a gép segítségével megtanuljuk gyorsan elérni az ellazult állapotot. Utána e készség birtokában szinte álomszerűen ragadnak meg emlékezetünkben a leckék, amit később egy nyelvóra keretében mélyíthetünk el.

Nem varázslat, pusztán tudomány

Az agy sok-sok idegsejtjének működése a fejbőrön is mérhető elektromos impulzusokat hoz létre. Ezek megmutatják, hogy éppen mennyire vagyunk képesek a bennünk lévő feszültséget és a hétköznapok zsongását elengedni, és ellazulni.

„Amikor a stresszcsökkentés, a teljes nyugalom és az önuralom elérése a cél, akkor alfa hullámokat kell termelnünk. Amikor a teremtő-tervező képzelet (pl. a jelenlegi helyzetünk pontos és távlatos felismerése, a rákövetkező tennivalók átélése Sherlock Holmes módra) és az intuíció fejlesztése a fontos, akkor théta hullámokra van szükség. A béta hullámok ezzel szemben azt jelzik, hogy a figyelmünk szétszóródik az érzékszerveink jelzései között, részben hagyjuk magunkat sodródni a külvilág ingerei által” – osztja meg velünk Lovass László.

A gép hangok és képek formájában jelzi, hogy épp milyen agyhullámokat termelünk, így megtudhatjuk, mikor vagyunk a legmegfelelőbb állapotban. Ezt visszaidézve később bármilyen élethelyzetben könnyedén megnyugodhatunk, összpontosíthatunk, vagy jó irányba terelhetjük gondolatainkat.

Miben segít?

✔ Nyugodtabb alvás

✔ Nagyobb testi-lelki teherbírás

✔ Jobb stresszkezelés és összpontosítás

✔ Hatékony konfliktuskezelés (pl. higgadtabb kommunikáció, több türelem)

✔ Magabiztosabb jelenlét és cselekvőképesség váratlan helyzetekben

✔ Nagy terhelés vagy fájdalom könnyebb elviselése (pl. edzés vagy baleset után)

✔ Nyugodtabb gondolkodásmód

✔ Szélesebb rálátás az adott helyzetre, az életre

Nyugodt gondolkodás, új ötletek

A leckék célja, hogy bármikor elő tudjuk hívni magunkból a belső nyugalmat és az ellazult figyelem állapotát. Ezáltal könnyedén alkalmazkodni tudjunk a legkülönfélébb élethelyzetekhez, legyen szó tanulásról, versenysportról vagy épp egy komoly üzleti tárgyalásról.

„Stressztűrő képességünk megnő, a rutinszerű feladatmegoldást eredeti ötletek váltják fel. Jobban átlátjuk a dolgokat, fejlődik a szervezőképességünk, tovább tudunk egy adott feladatra koncentrálni, és azt is észrevesszük, ami a perifériánkban történik. Az idősebbeknek javul a rövid távú emlékezetük, a nehezen leköthető, gyerekek nyugodtabbá, összeszedettebbé válnak egy-egy gyakorlat után” – meséli a szakértő.

Lazítani tudni kell!

A 25–45 perces órák alatt egy monitor előtt, kényelmes fotelben fekszünk egy elsötétített helyiségben, és egy fejhallgatón keresztül kapjuk az éppen elvégzendő feladatokat. Alapelv, hogy a gondolatirányítás tanulása során a környezetünk ne vonja el a figyelmünket.

„Először megtanulunk relaxált állapotba kerülni, ami csukott szemmel még könnyen megy. De amikor az agyhullámmal irányított játékban, nyitott szemmel figyelve (mint a hétköznapi életben) kell a képernyőn a napkorongot az égbolt tetőpontjára irányítani, az már sokkal nehezebb. Ezt csak úgy tudjuk teljesíteni, ha alfa hullámokat termelünk, vagyis erőlködés és akarás helyett kellően ellazulunk” – mondja a szakértő.

Mit együnk, hogy jól fogjon az agyunk:

Lazac és tőkehalak

✔ Spenót, csírák, brokkoli, karfiol

✔ Áfonya, szeder, eper, egres, szilva, avokádó, narancs, piros szőlő, cseresznye, kivi

✔ Étcsokoládé, kakaóbab

Fotó: shutterstock