Egészség Lélek

9 trükkös memóriagyakorlat, amivel megőrizheti az elme frissességét

Nem is gondolnák, milyen egészen hétköznapi módszerekkel is javíthatunk a koncentrációnkon, tornáztathatjuk az agyunkat, ezzel csökkentve az Alzheimer-kór, valamint a demencia kockázatát.

1. Útvonalban gondolkodva

Egy térkép elkészítése és fejben tartása komoly agytorna, amit jól bizonyít egy londoni taxisokkal készült kísérlet. A brit főváros hivatásos sofőrjeinek ugyanis 25 000 utcát és 20 000 tereptárgyat kell megjegyezniük ahhoz, hogy engedélyt kapjanak a vállalkozásra. Őket megvizsgálva arra jutottak a Londoni Egyetem neurológusai, hogy a taxisoknak lényegesen nagyobb hippokampusza van, amely az agynak az emlékeket tároló és rendszerező régiója.

Agytorna: Alkossunk meg egy térképet emlékezetből – akár a környékről, a kedvenc üdülőhelyeinkről vagy más ismerős területről. Ezután ismételjük meg ezt a gyakorlatot minden alkalommal, amikor új helyre látogatunk, vagy akár csak más útvonalon indulunk haza a boltból, a munkahelyről.

2. Vissza az iskolapadba!

Az egész életen át tartó tanulás megakadályozhatja a szellemi öregedést és javíthatja a memóriát, akárhány évesek is legyünk. Kifejezetten ajánlott a nyelvtanulás időskorban – az online órákhoz ki sem kell mozdulni otthonról.

Agytorna: Legyen szó horgolásról, kerámiázásról vagy zongoraleckékről, iratkozzunk be egy olyan tanfolyamra, ahol valami egészen újat tanítanak. Az agyunk nagyon hálás lesz a megmérettetésért.

Az agyunk egész életünkben, tehát idős­korban is képes új feladatokat tanulni, aktuá­lis kihívásokat fogadni – ezt egyre több tanulmány bizonyítja. Mutatjuk is, hogyan tudunk gyakorolni a mindennapokban.

3. Lelassított légzéssel

Vizsgálatok bizonyítják, hogy a meditáció csökkenti a szürkeállomány hanyatlását. Továbbá enyhíti a szorongást, ami szintén javítja az emlékezés képességét.

Agytorna: Kapcsoljuk ki a tévét, némítsuk le a telefont, és miközben figyelünk a mély, irányított légzésre, söpörjük ki az elménket! Számoljunk el lassan 4-ig, amíg belélegzünk, aztán 4-ig ki. Majd 4-ig be, 6-ig ki. Végül 4-ig be, 8-ig ki. Ha elkalandoznánk, igyekezzünk visszatalálni a „nem gondolok semmire” állapothoz. Már 10 perc is nagyon sokat számít.

4. Munkában az ízlelőbimbók

Az ételek elkészítése és elfogyasztása egy­aránt aktiválja azokat az agyi régiókat, amelyek a szagláshoz, tapintáshoz, látáshoz és ízleléshez kapcsolódnak. Ráadásul az érzékszervek használata javíthatja az emlékezetet is. Egy vizsgálat bebizonyította, hogy azok a felnőttek, akik illatosított képet néztek pár percig, sokkal inkább fel tudták idézni a látottakat, mint azok, akik csak sima, illatmentes fotót kaptak.

Agytorna: Rágás közben igyekezzünk megkülönböztetni az összetevőket, a visszafogott hozzávalóktól egészen a markáns fűszerekig. Még jobb, ha kifejezetten olyan agyserkentő ételek kerülnek a tányérra, mint a brokkoli, a dió, az olajos halak, a tojás vagy fűszerként a zsálya és a kurkuma.

5. Mondom a telefonszámát

Még egy rövid agytréning is jelentős pozitív változást hozhat a memóriában, illetve megvédheti az agysejteket és megerősítheti a köztük lévő kapcsolatokat.

Agytorna: Nyűgözzük le az ismerő­seinket a telefonszámaik memorizálásával! A szakemberek azt javasolják, hogy minden 10 jegyű számot három részre osszunk. Például a 800 555 8372 számsort sokkal könnyebb megjegyezni, mint egyben, azaz így: 8005558372. A 7 jegyű telefonszámot (ebben nincs benne a szolgáltató számjelzése) érdemes két – vagy ha úgy könnyebb, három részben megjegyezni.

6. Ismételjük hangosan

Az információk hangos kimondása növelheti annak esélyét, hogy később jobban emlékezzünk rájuk. A Memory folyóiratban megjelent tanulmány szerint az írott információkat hangosan felolvasó alanyok
5-15%-kal eredményesebben idézték fel a leírtakat, azokkal ellentétben, akik csak magukban memorizálták.

Agytorna: Emlékezzünk vissza valamire, amit nem régen csináltunk, hallottunk, olvastunk, és ismételjük meg hangosan – ezzel még inkább az agyunkba véssük a fontos információkat.

7. Mi történt pontosan?

A történetmesélés növeli a mentális egészségünket, segít a fontos részletekre koncentrálni, az érzelmeket az emlékekhez társítani, és később könnyebbé válik a fontos életesemények felidézése is. Ezt a módszert gyakran használják az Alzheimer-kór kezelése kapcsán is az orvosok, és látható javulást tapasztaltak.

Agytorna: Mielőtt este elaludnánk, játsszuk le fejben az elmúlt nap eseményeit. Igyekezzünk felidézni az egészen apró részleteket attól a perctől kezdve, amikor felébredtünk. Kevésbé szórakoztató, mint tévére elaludni, de sokat tehetünk vele a szellemi frissességünkért.

8. Felelés magunknak

Hagyatkozzunk a jól bevált papírra és tollra, hogy javítsuk a memóriánkat.

Agytorna: Írjuk le egy papírra a bevásárlólistát vagy az elvégzendő feladatokat, majd néhány percig memorizáljuk a feljegyzett dolgokat. Ezután ellenőrizzük, hogy egy-két óra múlva hány tételt tudunk belőle visszaidézni. Minél hosszabb (és bonyolultabb) a lista, annál keményebb edzés az agynak.

9. Kezet rá!

Sajátítsunk el olyan tevékenységeket, amelyek jelentős kéz-szem koordinációt igényelnek, mert aktívan tartják az agyat.

Agytorna: Válasszunk egy új hobbit, amihez a kezünkre van szükség, mint például a kötés, a festés vagy a puzzle. Még jobb, ha közben rágógumizunk is, ugyanis egy tanulmány megállapította, hogy a rágózás javíthatja a koncentrációt és az emlékezőképességet a feladat elvégzése közben.

Szöveg: Sinkó Edit

Kiemelt kép: AdobeStock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete