Ezotéria Lélek

Melyik meditáció illik hozzám? A tudatalattit is felfrissítik az ősi technikák

Ha nehezünkre esik a hétköznapokban kikapcsolni és ellazulni, talán itt az ideje, hogy kipróbáljuk a meditációt. Ne féljünk tőle, megtanulható. Eláruljuk, kinek melyik típus a leghatásosabb.

Fizikai előnyök

A meditációt azért alkalmazzák sok kultúrában évezredek óta, mert hatással van a testünkre és a lelkünkre, sőt, az érzelmeinkre is. Rövid távon csak annyit vehetünk észre, hogy kiegyensúlyozottabbak, nyugodtabbak leszünk, és kevesebb az alvásigényünk.

Ha azonban rendszeresen gyakoroljuk, a fizikai hatást is észlelhetjük. Mivel a légzésünkre figyelünk, csökken a vérnyomásunk, lelassul a szívverésünk, kevesebb lesz a pulzusszámunk, és nyugodtabbá válunk. Csökken a sejtek oxigénigénye, és a pszichikai tényezők okozta betegségek tünetei is. Az ellazulás miatt izmaink görcsössége is enyhül. A legújabb kutatások szerint a fiatalság megőrzésében is szerepet játszik, ugyanis a rendszeres meditálás véd a sejtek öregedése ellen!

Mini meditáció – lazuljunk el 5 perc alatt

Keressünk a friss levegőn egy nyugodt helyet, ahol senki sem zavarhat. Üljünk vagy feküdjünk le egyenes háttal kényelmesen.

Az állunkat kicsit húzzuk be, hogy a nyakunk is teljesen ellazuljon. Kezünket fektessük az ölünkbe. Egyáltalán ne mozduljunk meg. Csukjuk be a szemünket, és próbáljunk egyre mélyebben és lassabban lélegezni. Belégzéskor számoljunk el négyig, kilégzéskor nyolcig.

Ezután ne ragadjuk meg a gondolatainkat, hanem az egyiket a másik után nézzük meg, és hagyjuk továbbmenni.

Melyik meditáció a jó számomra?

Az alábbi leírásokból kiválaszthatjuk a céljainknak megfelelő, leginkább hozzánk illő meditációs típust.

Samatha (elmélyedés) meditáció:

Kezdőknek is ajánlott, ugyanis amikor meditációs gyakorlásba kezdünk, rájövünk, hogy a tudatunk mennyire nyughatatlan. Ezzel a típussal megtanulhatjuk, hogy ne csak sodródjunk a tudatunk jelenségeivel, hanem összpontosítsunk is. Ezen meditáció során egy adott tárgyra próbálunk meg koncentrálni, ezáltal a szellemünk teljesen felszabadul, és kizár minden mást a környezetéből. Ezért érezzük úgy, hogy teljes békesség és nyugalom árad szét bennünk.

Transzcendentális meditáció:

Egyszerű, erőfeszítésmentes mentális technika a személyiség fejlesztéséhez, amit naponta kétszer 15-20 percig kell gyakorolni. Az ébredés utáni meditáció felkészíti a testünket és a lelkünket arra, hogy a lehető legkevesebb erőfeszítéssel a leghatékonyabbak legyünk. Az esti pedig feloldja bennünk a felhalmozódott feszültséget és fáradtságot. A módszer lényege, hogy egy speciális hangsort (mantrát) gondolunk folyamatosan magunkban, amely által túllépünk a hétköznapi gondolkodás mezején, és egy tiszta tudatállapotba kerülünk. A tiszta tudat az elmét frissé és nyugodtabbá teszi, így a cselekedeteink hatékonyabbak és céltudatosabbak lesznek.

Sétáló meditáció:

Előnye, hogy bármikor elvégezhető, és nem kell hozzá segítség. 15-20 percet érdemes rászánni a sétára a természetben. Mielőtt elindulunk, meg kell fogalmazni magunkban, mit szeretnénk tanulni, megérteni. Minden olyan tárgy vagy történés, ami felkelti az érdeklődésünket, üzenni akar nekünk, csak tudatosan meg kell fogalmaznunk magunknak. Például ha nem tudjuk, hogyan lehetnénk sikeresebbek a munkahelyünkön, és látunk egy csokor virágot, akkor rájöhetünk, hogy a virág egyedül is szép, de együtt még szebbek, tehát a csapatmunka nagyon fontos. A séta végén érdemes mindent leírni egy füzetbe, hogy később is visszanézhessük.

Csakra-meditáció

Lényege, hogy saját képességeinket testünk energiaközpontjai segítségével felismerjük és erősítsük. Ezt úgy érhetjük el, hogy felülről lefelé haladva a testünkben a csakrákat megnyitjuk, megtisztítjuk, energiával feltöltjük, és ezáltal a harmonikus működés testünket is egyensúlyba hozza. A meditáció végén természetesen a csakrákat bezárjuk.

Fa-meditáció:

Egy fát használunk szimbólumként az életenergiákkal való feltöltődéshez. Nagyon könnyű elsajátítani, ezért otthon, egyedül is végezhetjük. Ha rendszeresen gyakoroljuk, harmóniába kerülünk önmagunkkal, és kiegyensúlyozottak leszünk.

Csukjuk be a szemünket, és figyeljünk a légzésünkre. Képzeljünk magunk elé egy fát, és sétáljunk oda hozzá olyan közel, hogy meg tudjuk érinteni, sőt teljesen egybeolvadni vele. Könnyedén, lassan átváltozunk képzeletben a fává, és érezzük a gerincünkben a fa erejét. Átérezzük a természet erejét, és teljesen ellazulunk.

Gong-meditáció:

A gong hangja egy egészen különleges hang- és rezgésélmény, amely lehetővé teszi egy gyors, meditatív állapot elérését. Mély, rég eltemetett lelki traumákat vagyunk képesek vele oldani. Egyedül nem végezhető, ezért érdemes vezetett meditációt keresni, amelyen csoportosan vehetünk részt.

Fotó: shutterstock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete