Lélek

9 tévhit az öregedésről: 30 év fölött is fog az agy és nem csökken a libidó

A legelterjedtebb tévhitek és a megnyugtató valóság, amiből kiderül, a fiatalságunk megőrzése rajtunk is múlik.

A nők hamarabb felkészülnek arra, hogy az évek múlásával változik a testük, könnyebben elfogadják
a változásokat. A férfiak nehezebben viselik, ha fizikailag nem úgy teljesítenek, mint huszonéves korukban,
és sokkolja őket, ha külsőleg változnak.

1. TÉVHIT Génjeinktől függ, milyen formában leszünk

Örökölt tulajdonságaink legfeljebb 25 százalékban szólnak bele abba, hogy milyen egészségi állapotban leszünk idősebb korunkban, 10 százalékot az dönt el, mennyire figyeltek ránk gyerekkorunkban, a maradék 65 százalék pedig tőlünk függ. Vagyis a táplálkozásunktól, fizikai állapotunktól, emberi kapcsolatainktól, agyunk leterheltségétől és egészségünk megőrzésére fordított hozzáállásunktól.

2. TÉVHIT 30 fölött nem fog az agyunk

Már 20 éves korunkban elkezdődik az a folyamat, hogy az agy működése egyre gyengül, ez 40 éves korunktól felgyorsul, tehát nem az időskor jellemzője. Pusztán arról van szó, hogy az évek múlásával az idegek lassabban továbbítják a jelzéseket, ezért lassabban reagálunk mindenre. Ez a folyamat azonban nem mindenkinél zajlik le egyformán. Kutatások szerint ugyanis a szociálisan nagyon aktív emberek szellemileg tovább maradnak frissek.

3. TÉVHIT Aki jól érzi magát, az egészséges

A különböző szűrővizsgálatok terhesek tudnak lenni, hiszen sok időt elvesznek tőlünk. Azonban nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy sok olyan betegség van, amely a kezdeti állapotban nem okoz tüneteket vagy fájdalmat. Ha nem szeretnénk vagy félünk egyedül elmenni az ilyen szűrésekre, beszéljünk össze a barátnőnkkel.

4. TÉVHIT Az ízületi betegségek sűrűsödnek

A porckorongproblémák, az ízületi kopás nem a kor függvényei. Sokkal inkább múlik a testsúlyunktól, attól, hogy fizikailag mennyire megterhelő munkát végzünk, hogy volt-e például korábban valamilyen sérülésünk. Na meg attól is, hogy hajlamosak vagyunk-e elhanyagolni a testmozgást. Mert ha igen, akkor az ízületeink is könnyebben tönkremennek.

5. TÉVHIT A kitartást növelő sport a legfontosabb

A kocogás, úszás, biciklizés, túrázás és a tánc nemcsak a vérkeringésre, hanem az agyi tevékenységre is jótékony hatásúak. De a nyújtó-erősítő, köztük kézi súlyzóval végzett gyakorlatok is fontosak, ugyanis ahogy telnek az évek, az izomtömegünk folyamatosan leépül, és a mozgékonyságunk, hajlékonyságunk is romlik. Az új fitnesztrendek szerint a kor előrehaladtával egyre nagyobb szükség van olyan edzésre, amely javítja az egyensúlyérzéket, mivel így a koordinációs és térbeli tájékozódási képességeink is jobbak lesznek.

6. TÉVHIT A rituálék boldoggá tesznek

Nem is kérdés, hogy a kedvelt, megszokott tevékenységek és a jól megszervezett napi ütem biztonságot és tartást adnak. De a kényszeres rituálék egyhangúvá, unalmassá teszik az életünket. Ha mindig ugyanoda megyünk vásárolni, nyaralni, csak a jól kipróbált ételeket esszük, csak a közeli hozzátartozóinkkal beszélgetünk, szellemileg és lelkileg ellustulunk. A szellemi frissességhez hozzátartoznak az új kihívások és a folyamatos, új ingerek!

7. TÉVHIT Néhány pluszkiló nem árt

Néhány kiló tényleg nem árt, kevésbé ráncosodunk, és szebb lesz a bőrünk tőle. Ha azonban a testtömegindexünk 25 feletti, azzal feleslegesen terheljük az ízületeinket, a májunkat és a vesénket. Az elhízás ráadásul minden életkorban okozhat cukorbetegséget, meszesedést és magas vérnyomást is.

8. TÉVHIT Az idősebbek nyűgösek és negatívak

Az élethez való negatív hozzáállás és a folyamatos zsörtölődés nem attól függ, hány évesek vagyunk! Egy felmérés során százévesekkel készítettek interjúkat, és arra jutottak, hogy 71 százalékuk minden problémája ellenére boldognak és elégedettnek érezte magát. Vagyis ha fiatalabb korunkban is jellemző ránk az optimizmus, akkor nem kell félnünk tőle, hogy ez az évek múlásával megváltozik.

9. TÉVHIT Egyre csökken a libidó

A kor nincs összefüggésben a nemi vággyal! Ha valaki formában tartja magát, rendszeres testmozgást végez, akkor könnyen javíthat a szexuális életén. Ha valakinek nincs kedve az intim együttléthez, annak a hátterében sokkal valószínűbb, hogy magas vérnyomás, szívbetegség vagy depresszió áll. De ezek a problémák kezelhetők vagy megelőzhetők.

Fotó: shutterstock