Egészség Lélek

Mesés jóga kicsiknek: játékos feladatok fejlesztik az egyensúlyérzéket

Egy mesébe csöppennek az apróságok, jókat mókáznak, és közben észrevétlenül tanulnak, fejlődnek, ügyesednek.

Nincs kőbe vésve

„A mesejóga 5-8 év körüli gyerekeknek való. Mese elemeket használunk a gyakorlatok során, van, hogy az egész óra egyetlen összefüggő meséből áll, de van, amikor különböző állatok bőrébe bújunk. Ennek is van egy felépítése, egy sorrendje, és persze kötelező elemei. De mivel a gyerekek még kicsik, fontos, hogy tényleg jól érezzék magukat, szívesen vegyenek részt a foglalkozásokon. Éppen ezért rugalmasan változtatjuk az óra összetételét, a hangulatuktól függően. Például ha borúsabb idő van, akkor jobban szeretik az erőt igénylő gyakorlatokat, ha odakint tombol a forróság, akkor pedig az egyensúly gyakorlatokat igénylik inkább.” – mondta a jóga oktató.

Bemelegítés: Egérfuttató

A bemelegítés lényege, hogy jól kinyújtózzunk, finoman átmasszírozzuk az egész testünket tetőtől talpig. Ehhez az ujjainknak kisegerekké kell változniuk, akik szaladgálnak a karunkon, lábunkon végig, egészen a bokánkig, majd vissza a fejünk búbjáig, a tarkónkon is elidőznek egy kicsit.

Én egy sudár fa vagyok!

A Fa pózhoz egyenesen állnak, kihúzzák magukat, ezzel javul a tartásuk is, majd az egyik lábukat felhúzzák egészen, a talpukat hozzátapasztják a comb belső részéhez. Közben a kezüket a fejük fölé teszik, a tenyereiket összezárják. jól fejleszti a kicsik egyensúlyérzékét, koncentrációs képességüket, segít összehangolni a két agyfélteke működését.

Repülő Aladdin

Ez egy elég nehéz gyakorlat, mégis a gyerekek könnyen megbirkóznak vele. Törökülésbe ülnek, a lábfejüket felteszik a combjukra, a két tenyerüket lerakják maguk mellé, ujjakkal előre nézve, és a teljes testsúlyt ráhelyezik úgy, hogy elemelkedjenek a földtől. Ez egy jó erőléti gyakorlat, ami fejleszti az egyensúlyérzéket is.

Vonulnak a sünik

A kicsik lemennek, vagy kinyomják magukat hídba, és elképzelik, hogy egy aranyos kis süncsalád vonul át alattuk. Addig kell kitartaniuk a pózt, amíg minden süni át nem jut a híd alatt. A gyakorlottabbak már olyan ügyesen beleélik magukat a helyzetbe, hogy nem kell nekik segíteni. Akinek még ez kicsit nehezére esik, annak bemászok én a háta alá, és az ujjaimmal eljátszom a süniket.

Relaxálás: Színes szappanbuborék

Mindig van csendes pihenő, amikor kicsit relaxálhatnak. Ez nagyon jó felvezetése a meditációnak, amit majd nagyobb korukban tanulnak meg. Lefekszenek a földre, és beszélek hozzájuk. Általában egy kis szappanbuborékról mesélek, aki elcsatangolt a családjától, és nekünk kell segíteni, hogy visszataláljon hozzájuk. Ehhez mély levegőt kell venni, óvatosan kifújni, hogy így terelgessük a kis rosszasságot egyre feljebb.

Palacsintaevő verseny

Ezt a feladatot nagyon imádják a gyerekek. Leterítek egy plédet, aminek a szélére fekszenek, és feltekerem őket, mint a palacsintát. Ilyenkor mindenki elképzeli a kedvenc t töltelékét, és hangosan ki is mondják azt. Ezután ők tekerik fel saját magukat, majd én úgy csinálok, mintha meg is enném őket. Ilyenkor persze hangosan kacagnak.

Oroszlán üvöltés

Körbeülünk, és minden apróság elmondja, mi nyomja a szívét, a többiek pedig türelmesen meghallgatják. Nagyon megkönnyebbülnek, amikor kibeszélik a bánatukat, de igazán csak akkor szabadulnak meg a feszültségtől, amikor kiüvölthetik magukból. Összekuporodnak a földön, mint egy támadni készülő oroszlán, majd hirtelen kinyújtózkodnak, és kiabálnak egy akkorát, amekkorát csak bírnak. Utána jót nevetnek, és már nyoma sincs  a szomorúságnak.

Flamingó

A Flamingó a kislányok egyik nagy kedvence. Ez a gyakorlat segít abban, hogy kecsesebb legyen a mozgásuk, és az egyensúlyérzékük is fejlődik. Egy lábon állnak, a másikat behajlítják a popsijukhoz, és  megfogják a lábfejüket, a másik kezüket  pedig előre nyújtják.

Elefánt

Az óra mindig játékkal végződik, ezt várják a legjobban a lurkók. Ha nagyon rossz hangulatuk van, nyűgösebbek, akkor előfordul, hogy egész foglalkozáson játszunk. Ezek általában fogócskák és ügyességi játékok, amelyek közösségformálóak, ügyességfejlesztőek, türelemre, figyelemre készteti a kicsiket. Ilyen az elefánt fogó is, amikor egy gyerek a kezével elefántot formál, és kergeti a többieket. Akit elkap, az is elefánttá változik, és ő is fogó lesz. Ez addig tart, amíg a teremben nem lesz mindenkiből kiselefánt.

Fotó: Unsplash