Egészség Ezotéria

Nidra, kundalini, bikram? Segítünk, hogy ki tudja választani, melyik az önnek legmegfelelőbb jógaforma

Kacérkodunk a divatos jógairányzatokkal, de fogalmunk sincs, melyiket válasszuk? Segítünk eldönteni, hogy milyen óra a legideálisabb számunkra.

Iyengar jóga:
a precízeknek
Ezen az órán tovább kitarthatjuk a pózokat, mint a többin, részletesen megvizsgálva, hogy minden porcikánkat helyesen állítottuk-e be. Nem ritka, hogy különböző eszközöket is bevetnek az oktatók, hogy a gyakorlatokat helyesen hajtsuk végre (jógatéglákat, ülőpárnát, övet, takarót). Ez arra szolgál, hogy minél jobban megnyújthassuk a gerincet, illetve arra, hogy ha fáj a hátunk, a térdünk vagy a derekunk, ne terheljük meg a testünket. Lassabb és aprólékosabb óra, kezdőknek vagy sérülésből felépülőknek ideális választás.

Hatha jóga:
az ismerkedőknek
Az órák nagy hangsúlyt fektetnek a relaxációra, miközben a gyakorlatok gyengéden megnyújtják minden testrészünket. A meditáció garantált, a helyes légzéstechnika elsajátítására bőven jut időnk. Ideális, ha szeretnénk megismerkedni a jóga világával, hiszen lassabb óra, így akkor is végig tudjuk csinálni, ha átlagos az állóképességünk, és az izmaink sincsenek különösen jó kondiban. A legjobb választás idősebbeknek és azoknak, akik észrevétlenül szeretnék elsajátítani a stresszkezelés csínját- bínját a jógaórán.

Forró jóga (Bikram jóga):
a méregtelenítőknek
A 37 °C-ra felhevített terem az indiai hőséget juttatja eszünkbe. De nem ez a fő oka annak, hogy a légkondicionálás helyett fűtenek az ilyen jógastúdiókban. A meleg kiválóan ellazítja az izmokat, az ízületeket, a szalagokat, így még jobban meg tudjuk nyújtani a testünket. Ezért kezdőként is nyugodtan kipróbálhatjuk, ha nincs szív- vagy keringési problémánk, komolyabb betegségünk. Kezdetben természetes a szédülés, ilyenkor ajánlott megpihenni, de néhány foglalkozás után megszokjuk a meleget. Ha jógázás közben erős méregtelenítésre vágyunk, a forró jóga lesz a mi óránk! Szintén jó választás,
ha az izmaink merevek, hiszen a lazítást elősegíti a meleg.

Astanga jóga:
a lelkes lendületeseknek
Aki a jógát izomépítő és állóképesség-fejlesztő edzésnek fogja fel, Astanga-órán a helye! Nem véletlenül választotta ezt Sting és Madonna is, akik idővel szép izmokat fejlesztettek ezzel a módszerrel. Az ászánák itt nagyon dinamikusan követik egymást, helyes végrehajtásuk állóképességet és némi gyakorlatot igényel, így kezdőként inkább próbáljunk ki előtte más órákat is, például a Hathát. Jó választás viszont, ha a fogyás
a fő cél, illetve ha nem szeretnénk hosszan fekve meditálni. Hiszen ez a jóga rengeteg koncentrációt és a saját erőnk helyes beosztását igényli, dinamikus gyakorlatokkal tart folyamatos meditatív állapotban.

Kundalini jóga:
az igazán spirituálisoknak
A tantra jóga ösvényén induló irányzatot egykor pusztán egy szűk, kiváltságos réteg gyakorolhatta. Majd egy jógi úgy döntött, a nyugati emberekkel is megismerteti, hiszen mindenkinek szüksége és joga van egészségesnek, boldognak lenni. Egymás után kitartott pózok, légzésgyakorlatok alkotják, az órákat meditációs mantrák (mormolás, éneklés) színesítik. Nagy hangsúlyt fektet a spirituális gyakorlatokra, így számos póz a gerinc alsó tájékán áramló energiák felébresztésére és a test fő energiaközpontjainak, azaz csakráinak megtisztítására szolgál. Ha nem bánjuk az éneklést, illetve különös hangsúlyt fektetnénk testünk energiaáramlásának megismerésére, ez való nekünk!

Jóga Nidra:
a belső utazóknak
Testünk átmozgatása helyett inkább lelkünkben kalandoznánk? Ez a módszer teljes, 60 vagy 90 perces relaxációt nyújt, de sokan más típusú jógaóra végén is beépítik levezetésként, mert nagyon hatékony technika. Teljes mentális, fizikai és érzelmi ellazulást biztosít, segít különválasztani elménk tudatosságát az érzékszervünk ingereitől. Elsőként megfigyeljük a körülöttünk lévő zajokat, apró neszeket, saját légzésünkre koncentrálunk, majd szép lassan olyan, mintha álomba merülnénk, de tudatosságunk csak egy mélyebb szintre kerül. Érdekes élmény, akkor is érdemes kipróbálni, ha nem szeretnénk rendszeresen járni.

Kismamajóga:
a várandósoknak
Ezt az irányzatot két angol orvos fejlesztette ki. A jóga ősi bölcsességét felhasználva és a természeti népek szülésfelkészítő technikáiból ellesve segíti elő a minél természetesebb, komplikációmentes szülést. Légzőgyakorlatok, mentális stresszoldó technikák és a szülés folyamatát megkönnyítő izomtréning is az óra része. Olyan várandósoknak ajánlják, akiket nem tilt el az orvos a mozgástól. A 8. hétig bármilyen gyakorlatot végezhetünk, a 8. és a 13. hét között inkább a relaxációs technikákra és a helyes légzésre kerül a hangsúly. Majd a 13. héttől egészen a szülésig jógázhatunk!

Nalini jóga:
a női energiák felébresztőinek
A nőgyógyászati betegségek mögött gyakran lelki okok húzódnak. A Nalini gyakorlatai abban segítenek, hogy közelebb kerüljünk saját magunkhoz, miközben megértjük, számunkra mit jelent nőnek lenni. Nem ritka, hogy a gyakorlatok közben nőiségünkkel kapcsolatos élmények ugranak be, amelyeket feldolgozhatunk, megérthetünk. Erősíti a medencealapi izmokat, így inkontinencia esetén is megoldást jelenthet. Szexuális és női problémák orvoslója is lehet.

Fotó: shutterstock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete