Egészség Riportok

Szabad lefekvés előtt vizet inni? 6 érdekes tény a folyadékpótlásról

A víz nélkülözhetetlen a szervezetünknek: hidratál, „beolajozza” az ízületeket, lebontja a salakanyagokat és segít kiüríteni a méreganyagokat. Viszont egyáltalán nem mindegy, mikor, mennyit és hogyan veszünk magunkhoz.

Elalvás előtti rutin

Az emberek többsége esténként az éjjeliszekrényre készít egy pohár vizet, ha alvás közben megszomjazna. De vajon este, közvetlenül lefekvés előtt egészséges kortyolgatni?

Jessica Vensel Rundo alvászavar-specialista azt mondja, kis mennyiséggel jót teszünk a szervezetünknek, de tényleg nagyon oda kell figyelni, mennyi folyadékot fogyasztunk ilyenkor. A szakember azt javasolja, hogy lefekvés előtt két órával igyunk meg egy pohár vizet, és lehetőleg utána már ne. Az esti órákban kerüljük az alkoholt, a gyümölcsleveket és lehetőleg a teákat is. Hogy miért? „Mert miközben fontos a hidratáltság, a jó éjszakai alvásra is legalább ennyire szükségünk van. Ha éjszaka arra ébredünk, hogy ki kell botorkálnunk a mosdóba vizelni, máris megszakad az alvásciklusunk, és nem is biztos, hogy vissza tudunk aludni” – figyelmeztet. Márpedig az immunrendszer olyan érzékeny, hogy bármilyen alváshiányt megjegyez.

Kimutatták, hogy a folyamatos alvásmegszakítások összefüggésben állhatnak az elhízással, a fertőzésekkel, a magas vérnyomással és koleszterinszinttel. Inkább arra figyeljünk, hogy napközben pótoljuk a folyadékot, és arra különösen, hogy minden étkezéshez igyunk egy pohár vizet, ahogyan sportolás után is elengedhetetlen a megfelelő folyadékpótlás. Emellett fogyasszunk minél több zöldséget és gyümölcsöt.

Akkor reggel húzzuk meg jól a vizespoharat?

Bár a hidratáltság egészségügyi vonatkozásait a nap folyamán mérik, nem pedig egyes napszakban vagy bármely étkezéshez viszonyítva, viszont nem árt bevezetni az ébredés utáni bőséges vízivást, ugyanis bizonyítottan:

• növeli az energiaszintet,

• serkenti az anyagcserét,

• megakadályozza a túlzott ételbevitelt.

Mi történik, ha nem iszunk eleget?

Ebben az esetben nagyobb esélyünk van a rossz közérzetre és a különböző megbetegedésekre, súlyos esetben ki is száradhatunk – ennek az egyik legjellemzőbb jele a szédülés és az ájulás. Az idősebb embereknek nagyobb esélyük van a kiszáradásra, mert kevésbé érzik a szomjúságot, mint a többi korosztály. A mozgásszegény életmód megnehezíti a hidratálást, és bizonyos típusú gyógyszerek – például vízhajtók, hashajtók – is kiszáradáshoz vezethetnek. Ha ezeket észleljük magunkon, akkor biztosan több vizet kell innunk:

• szomjúság
• sötét színű vizelet
• fejfájás
• száraz bőr, nyelv és száj
• fáradtság
• ingerlékenység

A zsírégetés csak legenda

Sokszor hallhattuk már, hogy ha naponta 2-3 liternyi tiszta vizet iszunk, azzal súlyt veszíthetünk, de sajnos ez a megállapítás nem egészen igaz. Ha valaki rosszul, egészségtelenül táplálkozik, attól még nem fog fogyni, mert figyel a folyadékpótlásra. Inkább azt mondanánk, hogy a víz segíthet az étkezési szokásaink megváltoztatásában. Amennyiben evés előtt kortyolunk, nem érezzük magunkat olyan éhesnek, és lassabb tempóban is ehetünk, ami egyértelműen segíthet a pluszkilók leadásában.

A túl sok víz is megárt?

Egyértelműen igen! Úgynevezett hiponatrémiához vezethet, ami azt jelenti, hogy a vér nátriumszintje túlságosan felhígul. Ez megtörténhet akkor, amikor az emberek túl sokat isznak intenzív fizikai tevékenység, például maratonfutás közben, vagy amikor a csecsemőknek túl híg tápszert készítenek. A krónikus vesebetegségben, szívelégtelenségben szenvedők nem tudnak hatékonyan megszabadulni a víztől, ezért mindenképpen konzultálniuk kell a kezelőorvosukkal. Más, tartósan fennálló betegség esetén is érdemes a megfelelő folyadékpótlásról beszélni egy szakemberrel.

Van, aki nem szereti, de…

Sokan mondják, hogy azért nem isznak elegendő vizet, mert nem kívánják, nem bírják meginni. Semmi baj, erre is létezik megoldás, mert ebben az esetben vehetünk hozzá szörpöt – arra azonban figyeljünk, hogy ne legyen benne hozzáadott cukor, mesterséges édesítőszer vagy egyéb adalékanyag. De beledobhatunk néhány szelet friss vagy fagyasztott gyümölcsöt, illetve frissen facsart citrom-, illetve narancslevet.

Szép bőrt eredményez

A bőr nagyjából 30% vizet tartalmaz, amely nagyban hozzájárul a rugalmasságához. A fakó, ráncos arcbőr összefüggésben áll az időjárási viszonyokkal – leginkább a hideg, száraz levegővel –, a forró vízzel való érintkezéssel, a szappanos lemosással, különböző betegségekkel, gyógyszerekkel, és természetesen azzal, ha nem iszunk elég vizet. Rendszeres folyadékbevitellel – az a leghatékonyabb, ha óránként iszunk egy pohárkával – a bőr hidratált lesz, elhalványulnak az apróbb vonalak, de emellett persze ne mondjunk le a bőrtípusunknak megfelelő bőrápoló készítményekről sem.

Szöveg: Sinkó Edit • Fotó: adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete