Otthon

Ha ideje lecserélni az autót…: hogyan vásároljunk okosan hitelre, lízingelve?

A szerelők gyakran ámulnak el azon, hogy egy-egy régi kocsit milyen remek állapotban őriznek meg a tulajdonosai. A jól karbantartott családtagok sokáig szolgálhatnak minket, de egyszer elérkezik az idő, amikor váltanunk kell. Márpedig ez nem olcsó mulatság!

Tekinthetünk az autónkra hasznos segédeszközként, amely elvisz A-ból B-be, segít a bevásárlásban, nyaralni megyünk vele, bútort szállít. Sokak számára azonban – érzelmi alapon vagy kényszerűségből – nagyon fontos az autójuk, óvják és védik, hogy sokáig jó műszaki állapotban maradjon. Ez érthető, pláne, ha hozzávesszük, hogy egy új autó a mai árak mellett akár 10 milliós nagyságrendű kiadást is jelenthet, de egy 5 éves is több millióba kerül. Hiába vigyázunk azonban az autónkra, egyszer elérkezik az idő, amikor csereérett lesz. Nézzük, hogyan fogjunk hozzá!

Saját tőke hiányában

Nem mindenkinek – vagy inkább keveseknek – van a kezében vagy a bankban az új jármű teljes vételára. „Jó hír azonban, hogy erre nincs is szükség. Akár egy fillér saját pénz nélkül is lehet új gépkocsink, ehhez azonban valamilyen hitelre lesz szükségünk” – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Speciális személyi kölcsön

Korábban léteztek olyan autóhitelek, amelyek a lakáshitelekhez hasonlóan működtek. A hiteligénylő kiválaszthatta a megvásárolni kívánt új vagy használt autót, és ha a bank azt elfogadta, akkor adott rá hitelt. A hitel fedezete maga az autó volt. Ilyen típusú hitel felett azonban eljárt az idő, ma már nem kínálják a bankok.

„Amit most autóhitelnek hívunk, az lényegében egy autóvásárlásra igényelt személyi kölcsön, mely szabadon felhasználható. A kapott pénzt itt arra költjük, amire akarjuk. Megvásárolhatjuk belőle az autót, de emellett a nevünkre írathatjuk, vagy elvihetjük egy teljes átvizsgálásra. A bankok kínálhatnak kifejezetten autóvásárláshoz hitelt, ez azonban ne tévesszen meg minket, itt is személyi kölcsönről van szó, csak a kölcsön feltételeit a gyakrabban előforduló hitelcélokhoz igazítják. Ezek lehetnek kedvezőbbek is, mint egy általános személyi kölcsön, de nem feltétlenül azok” – magyarázza Péter.

Miben más a lízing?

A másik megoldás az autólízing, amely ennél jóval kötöttebb konstrukció. A kamata jellemzően nem kedvezőbb, mint a kölcsöné, ugyanakkor nagyjából 20 százalék önerő szükséges hozzá. Bár a lízing elterjedtebb a vállalkozások körében, magánemberként is igényelhetjük. A  vállalatok azért választják ezt a formát, mert a céges autóflottát jóval kedvezőbben finanszírozhatják így. Magánszemélyek esetében viszont lehet, hogy a személyi kölcsön felé billen a mérleg. Érdemes utánaszámolni, de ne döntsünk önmagában a kamat alapján, vegyük figyelembe a költségeket is. A lízing kétszeri átíratással jár: először az autó a lízingcég nevére kerül, amelyet akkor vehetünk a saját nevünkre, amikor kifizettük a tartozásunkat. Ezenkívül az önerőt is ki kell fizetnünk vásárlás előtt.

Még több információ: biztosdontes.hu/autohitel-kalkulator oldalon.

Mi szükséges hozzá?

A kölcsönhöz nem szükséges önerő vagy adóstárs, és megfelelő nagyságú jövedelem mellett akár nyugdíjasként is igényelhetjük. De az feltétel, hogy a bank szerint hitelképesek legyünk. A kölcsönhöz elvárt jövedelem attól függ, hogy mekkora összeget szeretnénk. Nagyobb összeghez magasabb jövedelmet kell igazolnunk, és a bank azt is figyelembe fogja venni, ha van már futó hitelünk vagy hitelkeretünk. Ekkor ugyanis az új kölcsön törlesztőrészletének úgy kell beleférnie a jövedelmünkbe, hogy azt a meglévő hiteleinkkel együtt biztonságosan törleszteni tudjuk. A házastársunkat a bank nem vonja be kötelezően adóstársként, de ha magasabb kölcsönben gondolkodunk, akkor egy adóstárssal együtt magasabb jövedelmet igazolhatunk. Az összes hitelünk törlesztőrészlete általában nem lehet magasabb az igazolt fizetés 50%-ánál.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock