Otthon

Selejtezés mesterfokon: majd nem lesz jó semmire, így dobja ki a megunt holmikat

Lassan kiszorítanak minket a lakásból a tárgyak, ruhadarabok, amelyekről a szívünk mélyén tudjuk, hogy soha nem fogjuk őket használni? Egy okosan átgondolt szortírozás nemcsak a rendrakást könnyíti meg, hanem a hangulatunkra is kedvezően hat.

Hogyan kezdjünk hozzá?

A rendezett otthon megteremtésének három alappillére a szortírozás, a megmaradt holmik rendszerezése és a rend fenntartása, amelyet a legkönnyebben úgy érhetünk el, ha mindennek megvan a helye és nincsenek haszontalan tárgyak. Alakítsunk ki kategóriánként tárolóegységeket, amit pedig nem használunk, annak könyörtelenül intsünk búcsút! A legegyszerűbb módszer, ha előkészítünk négy nagy dobozt, amelyet a következők szerint feliratozunk: elajándékozás, eladás, határozatlan és kuka. Ez a praktika egyszerű és rugalmas, cselekedjünk a doboz felirata szerint, amiben pedig nem vagyunk biztosak, tegyük a határozatlan feliratú dobozba. Arra azonban érdemes figyelni, hogy ne minden tétel ott landoljon, inkább gondoljunk arra, hogy a nálunk megrekedt, használatlan tárgyak másnál új életre kelhetnek.

Haladjunk lépésről lépésre!

Nézzük át sorban, szobáról szobára, hogy mi az, amit már nem használunk. Ha egyszerre egy helyiségre összpontosítunk, hatékonyabb és átláthatóbb lesz a selejtezés. Kérdezzük meg magunktól: valóban szükségünk van rá? Ha a válaszon hezitálunk, mennie kell. Amiből pedig több van, a felesleges mennyiség szintén kerüljön valamelyik dobozunkba. Döntsünk hideg fejjel, az eszünkre hallgassunk. Szakértők szerint a nagyobb tárgyak, akár bútorok esetében tegyük fel a következő kérdéseket: tudunk nélküle élni, tényleg szükségünk van rá, mennyit adnánk érte? A válaszokból kideríthetjük, hogy érdemes-e megtartanunk, vagy nyugodt szívvel kiselejtezhetjük. Ha ehhez a néhány alapszabályhoz tartjuk magukat, az otthonunk letisztult és rendszerezett lesz.

NAPPALI

A nappali az otthonunk azon része, ahol a legtöbbet tartózkodunk, és amely a legjobban szem előtt van, ezért érdemes itt kezdeni a selejtezést.

• A dísz- és dekortárgyakat ne halmozzuk fel, törekedjünk az egyszerűségre, hiszen a legtöbb csak porfogó.

• A könyvekből mindig csak annyi legyen, amennyi a könyvespolcon elfér.

• A papírok, iratok szortírozásával és rendszerezésével sok helyet takaríthatunk meg, és írószerből is csak annyi maradjon, amennyi szükséges. A felesleges, de használható tollaknak és ceruzáknak az óvodák, iskolák és az adomány szervezetek is örülnek.

• Magazinokból azokat tartsuk meg, amelyeket a jövőben még elolvasunk, a többit ajándékozzuk el, vagy adjuk oda papírgyűjtésre.

• A kábelek, elektronikai eszközök közül csak az maradjon, ami működőképes és amit használunk.

GARDRÓB

A gardróbban könnyedén elveszhetnek a nem viselt ruháink, és észre sem vesszük, mennyi felesleges darab halmozódott fel. Érdemes évente legalább egyszer átnézni az alábbi alapszabály szerint: amit két éve nem hordtunk, azt határozottan száműzzük. Könnyedén tesztelhetjük, mely ruhákat viseljük ténylegesen, ha a vállfákat úgy akasztjuk a szekrénybe, hogy egy irányba nézzenek. Minden alkalommal, amikor felveszünk egy ruhát, akasszuk vissza fordítva, így láthatóvá válik, melyek azok a ruhadarabok, amiket nem hordunk. Szintén hatásos módszer, ha különválogatjuk a ruhadarabokat típus szerint, így átláthatjuk, hogy miből mennyi van, és szelektálhatjuk őket aszerint, melyekre van valójában szükségünk. A szekrény mélyén gyakran az évek óta nem használt karácsonyi díszek is megbújnak, a szortírozásnál ezekről se feledkezzünk meg.

HÁLÓSZOBA

A hálószobában évek óta nem használt ágyneműk, pokrócok és törülközők foglalhatják feleslegesen a helyet. Érdemes átnézni őket, az átmeneti szállók vagy az állatmenhelyek szívesen fogadják, amire nekünk már nincs szükségünk.

GYEREKSZOBA

A gyerekszoba selejtezésébe vonjuk be a csemetéket is. Magyarázzuk el nekik, miért csináljuk, és azt is, hogy azok a játékok, ruhák, amelyeket már nem használnak, olyan gyerekekhez kerülnek, akiknek nagy örömet okoznak.

KONYHASZEKRÉNY

A gardróbhoz hasonlóan a konyhaszekrényekben is észrevétlenül gyűlnek a feleslegessé vált eszközök. A lejárt élelmiszerek, az évek alatt felhalmozódott nejlonszatyrok, tejfölös dobozok, befőttesüvegek legtöbb esetben csak a helyet foglalják. A konyhai eszközöket is válogassuk át, amit nem használunk, vagy nem praktikusak, mehetnek.

FÜRDŐSZOBA

A fürdőszoba a legtöbb otthonban a nem használt kozmetikumok és a majdnem üres flakonok gyűjtőhelye. Nézzük át a piperés polcon, a zuhanykabinban vagy a kád szélén felhalmozódott holmikat, és amit jó ideje nem vettünk elő, dobjuk ki. A sampon és a tusfürdő a szavatosság lejárata után még tisztítószerként megfelelő, de a többi szelektált dolognak nincs helye a fürdőben.

Csináljunk belőle pénzt!

Kiselejtezett holmijainkat eladhatjuk az interneten, garázsvásárban vagy a bolhapiacon, de segíthetünk másoknak azzal, ha a számunkra haszontalan tárgyakat elajándékozzuk. Adományboltokban, segélyszervezeteknél, szociális otthonoknál érdemes rákérdezni, minek örülnek, illetve a ruhagyűjtő konténerekbe is bedobhatjuk megunt ruhadarabjainkat.

Fotó: gettyimages