Otthon

Tilos az oltványokat trágyázni: most jött el a gyümölcsfák ültetésének ideje

Ki ne vágyna a kertjében bőséges gyümölcstermésre? A tavaszi időszak kiváló alkalom a fák telepítésére. Kertészmérnök szakértőnk elárulja, hogyan csináljuk.

Őszről tavaszra került át

A régi gyakorlat szerint a gyümölcsfákat ősszel ültették, mert a faiskolai oltványoknak októbertől decemberig, ha az időjárás enyhébb volt, elég ideje maradt begyökeresedni, megerősödni. Mára azonban a hőmérséklet alakulása teljesen kiszámíthatatlan: kora ősszel és kora tavasszal is lehet nagyon hideg. Így hát a május biztonságos időszak lett erre a műveletre. Ilyenkor már joggal remélhetjük, hogy a növények nem károsodnak, és képesek lesznek erős gyökeret nevelni.

Ne fagyjon el

Ahhoz, hogy sikerrel járjunk, el kell kerülnünk, hogy a talaj kihűljön a növény alatt. A fácska biztonságához a földje hőmérséklete sosem süllyedhet 8-10 Celsius-fok alá. Mielőtt tehát hozzálátunk, tájékozódjunk róla, mit ígér a következő hetekre a meteorológiai szolgálat. Egy biztos: ha a felszíni hőmérséklet legalább 10-15 Celsius-fok, biztonságban lesznek a facsemetéink, megindul a gyökeresedés folyamata.

A csonthéjasok ideje

Vannak olyan gyümölcsfák, melyek ültetésére kifejezetten a tavasz a legjobb. Ilyenek például a csonthéjasok, az őszibarack, a kajszibarack, a meggy és a cseresznye. Ezek a növények ugyanis meglehetősen érzékenyek az időjárási viszontagságokra.

Mekkora lesz, ha megnő?

Fontos kérdés az is, mennyi hely áll a kertünkben a facsemete rendelkezésére. Amikor kiássuk a gödröt, nagyon figyeljünk arra, hogy kétszer-háromszor akkora legyen, mint az oltvány gyökérzete. Kérdezzük meg a faiskolában, hogy az általunk választott gyümölcsfának milyen az ideális ültetési mélysége – ez ugyanis változó lehet –, és a tanácsnak megfelelően járjunk el. Gondoljunk arra is, hogy a fa később megnő, koronát nevel, ami szintén helyigényes, akár veszélyesen a háztető fölé is magasodhat. Az sem szerencsés, ha a lombozata átlóg a szomszédba. Más helyre ültetve viszont egy nap remek árnyékot ad majd a kertben üldögéléshez. Mindig a saját portánk adottságai szerint, okosan mérlegeljünk!

Vágjunk a gyökérből

A tavaszi ültetésnél gyökérmetszésre is szükség lehet. Ilyenkor csak a gyökerek végét kell egy kicsit visszavágni. Erre azért van szükség, hogy megszabadítsuk a növényt a törött, sérült gyökérvégektől, és ezzel segítsünk neki a hajszálgyökerek nevelésében.

Trágyázás előtt

Ha trágyázunk, érdemes tudni, hogy az oltvány nem érintkezhet a trágyával. Közte és a gyökérzet között talajrétegnek kell lennie, amikor ugyanis bomlani kezd, nagyon felmelegszik – ettől megfőhetnek a gyökerek, és sikertelen lesz az ültetés. A kettőt elválasztó földréteg 15-20 centiméter vastag legyen.

Szöveg: Kiszel Péter

Fotó: adobestock