Otthon Riportok

Térre van szüksége és sok napfényre: így lesz idén pompás, virágzó a muskátli

Az ágyások, teraszok népszerű növénye nem igényel sok törődést, így a kezdő kertészeknek is sikerélményt ad. De mire kell figyelni, hogy egész nyáron ontsa a virágait?

A meleget szereti

Mivel a muskátli nem tűri jól a hideget, ha visszatérne az éjjeli fagy, kerti gyapjúval, buborékfóliával vagy lepedővel védhetjük meg. Ha tartósabb a hűvös idő, helyezzük a növényeket ideiglenesen védett beltéri helyre, például téli kertbe, garázsba. De ilyenkor az ablakpárkányon, a ház falára szerelt állványon is jobban érzik magukat, mint a huzatos erkélykorláton és a hideg talajon lévő cserépben – tanácsolják a Pelargonium for Europe szakértői. (A név az európai muskátlitermesztők közös kezdeményezését takarja.)

Térre van szüksége

A muskátli virágládában, konténerben, cserépben, kosárban vagy virágágyásban is jól fejlődik, ha elegendő hely áll rendelkezésére. A növények közötti távolságnak legalább 20 cm-nek kell lennie, és a cserép magassága sem lehet kevesebb, mint 18 cm. Az ültetéshez érdemes magas minőségű, előtrágyázott virágföldet használni, és ne feledkezzünk meg a vízelvezető rétegről sem: fontos, hogy a felesleges víz mindig elszivárogjon.

Több napfény – több virág

Minél több napfény éri a muskátlinkat, annál dúsabban és szebben virágzik. Válasszunk olyan növényt, amely gazdag sűrű levelekben és rügyekben. Bár teljes napsütésben érzi magát a legjobban, a részleges árnyékot is jól viseli, az állandó esőt viszont nem szereti, ilyenkor védelmet nyújtó tetőre van szüksége.

Segítség az öntözéshez

A muskátli sok nedvességet tárol a leveleiben és a szárában, így néhány napot víz nélkül is kibír. Ha viszont látványos virágokat szeretnénk, ügyeljünk a nedvességpótlásra. Nagyon forró időben reggel és este is öntözzük, ha lehet, esővízzel vagy állott vízzel. Az automata öntözőrendszerek mellett a víztárolós virágládák is segítséget jelenthetnek, de folyamatos esőzésnél nem jó, ha pang bennük a víz.

Tápanyagigényes szépségek

A trágyázást négy-hat héttel az ültetés után kezdjük, ekkorra az előtrágyázott komposztból is elfogynak a fontos tápanyagok. A legjobb, ha hetente egyszer adunk a vízhez virágzást elősegítő műtrágyát, tápoldatot. Műtrágya-pálcikákat is használhatunk – ezek körülbelül két-három hónapig tartanak ki. A tápanyaghiány jele, ha a muskátlink nem virágzik megfelelően, vagy a levelei megsárgulnak, miközben minden más egészségesnek tűnik rajta.

Tisztogassuk rendszeresen!

Az elhalt virágok, levelek, az elhervadt szárak rendszeres eltávolítása egészségesen tartja a növényt, serkenti a virágképződést. Az öntisztuló fajták, amelyek főként a kocsányos muskátlik közül kerülnek ki, maguktól levetik az elhalványult virágokat, és szinte azonnal újakat hajtanak. Az elszáradt leveleket azonban továbbra is kézzel kell leszednünk.

Szöveg: Kiszel Pétter

Fotó: privát

Címkék:

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete