Otthon

Több a kártevő, kevesebb a lehetőség a védekezésre: miért tiltanak be egyre több növényvédőszert?

Évről évre nehezebb legyőzni kertünk agresszív kártevőit. A küldetés nem lehetetlen, de ma már tanulást és némi anyagi befektetést is igényel, ugyanis egyre több eddig megszokott és bevált szer tűnik el a polcokról, vagy válik engedélykötelessé.

A probléma bonyolult, hiszen a klímánk változik, így a növényeink egy része szenved, könnyebben fertőződik meg. Jönnek az újabb és újabb megbetegedések, melyeket alig ismerünk, nincs ellenük kialakult védekezési rendszer. Az eddig bevált növényvédőszereknek ráadásul egyre nagyobb részét tiltják be.

Ártottak az emberi szervezetnek

A tiltással nem a felhasználók életét akarják nehezíteni a hatóságok. A szereket ugyanis, mielőtt lekerülnek a boltok polcairól – pontosabban nem hosszabbítják meg a forgalombahozatali engedélyüket –, folyamatosan vizsgálják. Ennek során kiderülhet, milyen káros hatással lehetnek a környezetre, az emberi szervezetre. Ha egy ilyen gyanú beigazolódik, a vegyület kikerül a forgalomból, vagy átkerül magasabb végzettséget igénylő forgalmi kategóriába, hogy ne vásárolhassa meg bárki. Sok veszélyes baleset történt ugyanis a hatékony, ám erősen mérgező növényvédőszerek miatt – volt, amelyik a bőrön keresztül felszívódva is képes halált okozni.

Megoldás lehet a tanfolyam

Aki komolyan gondolja a gyümölcs-, zöldség- vagy dísznövénytermesztést, netán hivatásszerűen szeretne ezzel foglalkozni, annak javasolható, hogy végezze el legalább az úgynevezett „zöld könyves” növényvédelmi alaptanfolyamot. Ez egy 80 órás képzés, melyet a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara szervez meg rendszeresen. Idei részvételi díja 100 ezer forint. Nem olcsó, de nagyon sok hasznos dolgot lehet megtudni, megkérdezni szakértőktől és növényvédőszer-gyártóktól, hogy megtanuljuk biztonsággal kezelni, felhasználni az anyagokat.

Legyen nálunk a kiskönyv!

A tanfolyam elvégzése után kapunk egy igazolást, amellyel kiválthatjuk a Zöld Könyvet. Ez 5 évig lesz érvényes. Lejárta előtt ismét el kell menni egy képzésre, de ez már csak frissítő tudásanyag, jóval olcsóbb az alapképzésnél, és csak 8 órás. Nővényvédőszer-vásárlásnál be kell mutatnunk a kiskönyvet ahhoz, hogy a II. forgalmi kategóriába tartozó szereket kiadják. Aki a boltjában forgalmazni szeretné ezeket az anyagokat, annak szintén rendelkeznie kell képesítéssel.

Bioszerek és praktikák

Ha nem végeznénk tanfolyamot, vagy inkább bio szellemben művelnénk a kertet, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. weboldalán (biokontroll.hu) tájékozódhatunk arról, melyik kártevő és kórokozó ellen milyen készítmények engedélyezettek. Ilyenek lehetnek például a narancsolaj, a neem olaj, a káliszappan és hasonló anyagok.

Alkalmazhatók különféle házi praktikák is. A sör, földbe süllyesztett edényben csigacsapdaként működik, a növény köré szórt fahamuból riasztószer lehet. Tetvek ellen az erjesztett csalánleves permetezés, illetve a szappanos, mosogatószeres lemosás, gyapjas tetvek ellen a fogkefés lemosás is beválhat.

Nem mindegy, mire permetezzük

Gyakori hiba, ha valaki olyan szert használ például paradicsomra gombabetegségek ellen, mely nincs erre a növényre engedélyezve. Ilyenkor nem csak az a gond, hogy az adott szer hatástalan, feleslegesen szennyezzük vele a természetet és kockáztatjuk az egészségünket. Azt sem tudjuk, mennyi idő alatt ürül ki a termésből, hiszen ezt engedély híján senki sem vizsgálta. Ha a lakásban tartott növényeinket kezeljük a kertbe ajánlott szerrel, akkor sem világos, hová vezethet, amikor a hatóanyag a zárt térben a légcserenyílásokon át kipárolog a növényből.

Fotó: Adobestock