Otthon

Nem terem a gránátalma: bőséges gyümölccsel ajándékozza meg a fa, ha így ápolja

A gránátalma nevelése nem bonyolult folyamat. Az a két dolog, amire szüksége van: a meleg és a fény.

Kaptam körülbelül egy éve a soroksári gazdaságból egy látogatás alkalmával gránátalmát, körülbelül húsz centiset. Magról kikelt a növény, most olyan hatvan-hetven centis, és egyre nő. Mi a teendőm vele? A fiamé lesz majd később, vidéken. Előgondozásra kaptam, és nagyon sok jót hallottam az egészségre gyakorolt jó hatásairól. Köszönöm, és várom válaszát – kérdezte korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

A gránátalma nevelése nem bonyolult folyamat. Az a két dolog, amire szüksége van: a meleg és a fény. Ezt, ha nyáron, szabadban, a tűző napon tartja, már meg is adta a növénynek. Nem szükséges agyon öntözni, mert nem vízigényes. A tápoldatozást és a rendszeres átültetést azonban meghálálja. Arra figyelni kell, hogy télen a teleltetőhelyiségbe, ha lehet, már lombtalan állapotban kerüljön, és ne tartsuk melegen, számára elegendő a 0–6 fok a tél folyamán. Ilyen körülmények között csak havi egy-két alkalommal öntözzük!

Ahhoz, hogy a télre felkészítsük a növényt, augusztus végétől mérsékeljük az öntözést, és ne tápoldatozzuk! Így a vesszők beérnek, és a gránátalma megfelelően fog telelni. Metszeni csak a sűrűsítő, befelé növő vesszőket kell. Virágzásra magvetett növénynél körülbelül a hatodik, hetedik évtől lehet számítani, ha megfelelően tartjuk, és rendszeresen tápoldatozzuk. Arra azonban számítsunk, hogy a magvetéssel szaporított növény nem biztos, hogy ugyanolyan tulajdonságokkal bír majd, mint az anyanövény.

Fotó: shutterstock