Otthon

Túl korán hervad az őszirózsa: ez lehet a bánata az ősz legszebb virágának

Először a szár tövi részénél figyelhető meg egy ék alakú fekete csík, majd a növény enyhén lankadni kezd, olyan lesz, mint amikor szomjas.

Nyugdíjam kiegészítésére eddig zöldséggel foglalkoztam a kiskertemben. Most virággal is próbálkoztam, szezonvirágokkal, fólia nélkül.
Legnagyobb bajom az őszirózsával van. Most, hogy elért odáig hogy virágozna, egyik napról a másikra elhervad. Itt szeretném kérdezni szakmai tanácsát, mit tehetek? Mikor locsoljak, kapáljak, permetezzek? Ha van olyan szakkönyv, ami egyszerű parasztnyelven leírja ezeket, szívesen megveszem, utánvéttel akár, csak mondja meg, melyik! – kérdezte korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

Az ilyen hirtelen, tömeges száradásért általában valamilyen kórokozó a felelős. Az őszirózsa esetében a fuzárium lehet az egyik ilyen kártevő. Ez egy gomba, mely a talajból fertőz, az ott telelő képletei segítségével. Először a szár tövi részénél figyelhető meg egy ék alakú fekete csík, majd a növény enyhén lankadni kezd, olyan lesz, mint amikor szomjas. Aztán, amikor a fertőzés következtében a vizet és tápanyagot szállító edénynyalábok eldugulnak és elhalnak, a növény kiszárad.

A fertőzést tovább segíti, ha vízben gazdag a talaj, és 20 fok felett van a talajhőmérséklet. Védekezni ellene úgy a legegyszerűbb, ha kifejezetten olyan fajtákat ültet, melyek nem reagálnak a fuzáriumra. Ez a vetőmag csomagolásán fel van tüntetve. Javasolt továbbá a tízéves vetésforgót betartani, amit házi kert esetén nehéz, hiszen kicsik a távolságok, a gombaspóra pedig víz segítségével kiválóan terjed. Sokat segít a csávázott vetőmag, amely gyakorlatilag annak fertőzésmentességét garantálja. Permetezni nem érdemes, sajnos, ha fertőzést tapasztal, az egyetlen megoldás a fertőzött tövek eltávolítása és megsemmisítése. Szakkönyvről nem tudok, amely az őszirózsa termesztésével foglalkozna, amit írtam, azt növénykórtanból tanultam az egyetemen.

Kiszel Péter további növényvédelmi szaktanácsait ide kattintva tudja elolvasni.

Fotó: shutterstock