Otthon

Vízfolt a fa bútoron: a hűtőből jön a segítség, amivel eltüntetheti

A fa bútorok ketség kívül gyönyörűek, de könnyen sérülnek. Elég egy vizes talpú kancsó és már kész is a baj.

Bizonyára sokukkal megesett már, hogy a pohár vagy a váza talpa vizes volt, és mire észbe kaptak, felszívta a faasztal, szekrény, csúnya kört hagyva maga után. Ebben az esetben két evőkanál majonézt kenjük a felületre, és hagyjuk egy éjszakán át, de legalább nyolc órát hatni. Ezek után töröljük le, és kenjük át egy kis bútorápolóval. A csúnya folt csodák-csodája eltűnik!

Olajozott anyag

Vannak olyan fafelületek, amelyeket eredetileg olajjal kezeltek. Ezeknél a bútoroknál nagyon kell ügyelnünk arra, hogy ne száradjon ki a fa. (A téli fűtési szezonban ez különösen fontos.) Száraz, vagy szükség szerint nedves – akár ecetes vízbe mártott – ronggyal töröljük le a szennyeződéseket a bútorról. Majd kenjük át kevés olajjal az egész felületet. A legjobb az olíva- vagy a kókuszolaj, de akár a napraforgóolaj is megteszi. Hagyjuk hatni néhány percig, majd száraz ronggyal töröljük át.

Bútorfényező házilag

Keverjünk össze 1 rész citromolajat és 3 rész olívaolajat. Olaj helyett használhatunk méhviaszt, ami kellemes illatot is ad a bútornak.

Fotó: fotolia