Lélek Otthon

Nyerje vissza régi fényét a fa: így frissítsük fel a bútorokat, tüntessük el a karcolásokat

Mutatunk néhány házi praktikát, egyszerű trükköt, otthon is megtalálható olcsó „csodaszert”, melyekkel sokáig maradhat újszerű a fa. Lehet, hogy akad köztük meglepő módszer, de egy próbát mindenképp megér.

Vízfolt

A lakkmentes felület felhólyagosodhat, ha víz ömlik rá. Ilyenkor azonnal itassuk fel a folyadékot. A foltot finoman dörzsöljük be fémtisztítóval (pl. Sidol a drogériából), vagy keverjünk össze kevés hamut vazelinnel, és kenjük rá vékonyan a masszát. Néhány perc múlva tiszta ruhával töröljük át a kezelt foltot.

Olajozott anyag

Vannak olyan fafelületek, amelyeket eredetileg olajjal kezeltek. Ezeknél a bútoroknál nagyon kell ügyelnünk arra, hogy ne száradjon ki a fa. (A téli fűtési szezonban ez különösen fontos.) Száraz, vagy szükség szerint nedves – akár ecetes vízbe mártott – ronggyal töröljük le a szennyeződéseket a bútorról. Majd kenjük át kevés olajjal az egész felületet. A legjobb az olíva- vagy a kókuszolaj, de akár a napraforgóolaj is megteszi. Hagyjuk hatni néhány percig, majd száraz ronggyal töröljük át.

Újra fényes

Régen a megfakult bútorokat nyers tejjel frissítették fel. A portalanított bútorokat tejbe mártott textillel dörzsöljük szárazra és fényesre.

A lakkozott felületeknél jó szolgálatot tehet a méhviasz, ami óvja a fát a kiszáradástól, vékony portaszító réteget képezve, így a szennyeződés is könnyen eltávolítható róla. A méhviaszt (hobbiboltban is vásárolhatjuk, de méhésztől is beszerezhetjük) olvasszuk fel gőz fölött, majd amikor kicsit kihűlt, egy puha rongyot mártsunk bele, és ezzel simítsuk végig a felületet. Így ráadásul nemcsak a bútor lesz szebb, de kellemes illatot is varázsolhatunk a lakásba.

Bútorfényező házilag

Keverjünk össze 1 rész citromolajat és 3 rész olívaolajat. Olaj helyett használhatunk méhviaszt, ami kellemes illatot is ad a bútornak.

Zsírfolt

Az olajos vagy zsíros tárgyak sötét nyomokat hagynak a fán. Nedves, ecetes ronggyal töröljük le – mivel az ecet oldja a zsírt –, végül száraz, szöszmentes, puha ruhával polírozzuk fényesre.

Forró nyomon

A tűzhelyről levett edény alja fehér nyomot hagyhat a fabútoron. Eltüntethetjük az elszíneződést, ha bekenjük olajjal, majd vastagon megszórjuk sóval. Néhány óra múlva töröljük le, majd a szokott bútorfényezővel ápoljuk.

+1 TIPP: Óvatosan a hővel!

A fabútorokat – pláne, ha tömör fából készült értékes darabról van szó – ne tegyük fűtőtest vagy kandalló közelébe, a hő ugyanis kiszárítja a fát, és hamarabb tönkremegy.

Karcolás

Bármennyire is óvjuk az asztalt, székeket, polcokat, bizony a mindennapos használat során sérülhetnek. Szerencsére a karcolásra jó néhány házi praktika létezik.

  • A kisebb hibákat eltüntethetjük dióbéllel bedörzsölve, azonban a mélyebb repedéseket inkább méhviasszal és lenolajjal kenjük át.
  • Bármilyen furcsa, a sötét színű bútorok hibáinak eltüntetéséhez sokan esküsznek a barna cipőkrémre is. Persze ne a szék ülőfelületén próbáljuk ki, de egy cipős­szekrényen például bátran.
  • Jó megoldás lehet még, ha egy rész citromlét ugyanannyi növényi olajjal összekeverünk, majd egy nedvszívó kendővel az érintett felületbe dörzsöljük a szert, amíg halványodni nem kezd a folt.
  • A kávé nemcsak nekünk segít a fáradtság leküzdésében, de a bútorokat is felfrissíthetjük vele. Főzzünk le egy erős feketét, majd mártsunk bele egy vattapamacsot, és dörzsöljük be vele a sötét színű fa bútort. A maradék kávét – ami nem szívódott be – töröljük le egy puha ronggyal, így ez visszanyeri eredeti színét. Kisebb karcolások eltüntetésére pedig használjuk a kávézaccot. Szintén egy vattapamacs segítségével vigyük fel a zaccot a sötét felületre, majd töröljük át egy konyhai papírtörlővel.
  • A teafiltert is használhatjuk bútorápolásra. Tegyünk egy filter fekete teát egy csészébe, majd locsoljunk rá néhány kanál forró vizet. Hagyjuk ázni a teát 2-3 percig, vagy addig, amíg a folyadék el nem éri a bútorunk színét. Minél tovább áztatjuk a filtert, annál sötétebb lesz a szer. Fogjunk egy vattapamacsot, mártsuk a teá­ba, majd dörzsöljük át vele az asztalt. Itassuk fel a felesleges folyadékot egy papírtörlővel, majd ismételjük meg 2-3-szor a folyamatot.
  • És ha már az élelmiszereknél tartunk, jöjjön egy elsőre furcsának hangzó lehetőség: mégpedig a majonéz. Ha a faasztalunk nagyobb felületen karcos, kenjük be majonézzel, majd hagyjuk hatni a kencét legalább három napig. Ezután töröljük le a maradékot a felületről.
  • A házi praktikák terén a fogkrém is igazi csodaszernek számít. Keverjünk össze fogkrémet egy kevés növényi olajjal, majd ezt az elegyet dolgozzuk bele a horzsolásba, karcolásba. Hagyjuk, amíg megszárad a fogkrém, majd nedves ronggyal töröljük át.
  • A színtelen cipőkrém és a vazelin is segítségre lehet, ha apró karcolásokat szeretnénk eltüntetni. Egyszerűen kenjük be a cipőkrémmel a felületet, majd puha ronggyal töröljük szárazra. A vazelinnél kicsit több időt kell hagynunk a hatás elérésére: kenjük be fehér krémmel a felületet, hagyjuk rajta egy napig, majd a maradék anyagot dörzsöljük bele a fába, a felesleget pedig töröljük le.
  • Mélyebb karcolások esetén használjunk a bútor színével megegyező krétát. Rajzoljuk át vele a sérült részeket, majd kenjük be színtelen körömlakkal a felületet.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete