Az ön által adott sok jó tanács felbátorít arra, hogy én is megkeressem önt. Egy kirándulás alkalmával szereztem néhány hüvely babot, mert annyira megfogott a gyönyörű virága és a termés színe is. Szeretném megtudni, hogy milyen fajta, ehető-e például a magja, vagy csak díszbabként használható fel. Ilyen fantasztikus magot még nem is láttam – kérdezte korábban egy olvasónk.
Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza
A Bab valóban bab, méghozzá a Lablab purpureus, azaz a sisakbab. Magyar elnevezését a mag formájáról és fehér csíkos köldökéről kapta, mely valóban igen dekoratív. A növény nem télálló, száraz helyeken is megél, kúszó, helyrevetett egynyári növényként is termeszthető. Érdekessége a vöröses lombszíne, a szokásosnál bővebb virágzása, és persze a színes hüvelytermése. Magjait bizonyos országokban főzve fogyasztják, de mivel mérgező, így sokkal tovább kell főzni, mint egy normál babot, ráadásul nem is olyan jó ízű, így én inkább hanyagolnám a fogyasztását.
fotó: archív