A karfiol kedvelt téli zöldség, akár köretként sütve egy kellemes vasárnapi sülthez, akár gazdag, aromás curry-vé alakítva fogyasztjuk. Rántva is szeretjük és főzelékek alapanyaga is lehet. Sokoldalúsága és finom íze ellenére azonban sokan tudattalanul követnek el olyan tárolási hibákat, amelyek miatt a karfiol idő előtt megromolhat.
Vlatka Lake, az Nemzetközi Űrállomás tárolási szakértője szerint van néhány kulcsfontosságú tipp, hogy a karfiolt akár 10 napig is frissen tartsuk, így biztosítva, hogy a legtöbbet hozzuk ki ebből a tápláló zöldségből. És nem utolsó sorban, ne kelljen kidobni, ha már megvettük.
A szakértő az Express.co.uk-nak elmondta, hogy a karfiol tárolása során az egyik legfontosabb dolog, amit észben kell tartani, az az, hogy egészben kell tartani felhasználásig. A túl korai felszabdalása ugyanis levegőnek és nedvességnek teszi ki a virágokat, ami felgyorsítja a romlási folyamatot.
Ez is érdekelhet: A hagyma és a krumpli ősellenségek: ezeket az ételeket nem szabad egymás mellett tárolni a hűtőben
Tárolás előtt ne mossa meg
Egy másik gyakori hiba, hogy a karfiolt tárolás előtt megmossuk. Bár jó ötletnek tűnhet, ha azonnal megtisztítjuk, a felesleges nedvesség felgyorsíthatja az állapotromlást.
Vlatka azt tanácsolta: „Fontos, hogy ne mossa meg a karfiolt, mielőtt elrakná. Bármennyire is csábító, ha vásárlás után gyorsan leöblítjük, ez felgyorsíthatja a bomlási folyamatot, mivel a felesleges nedvesség nemkívánatos penészgomba kialakulásához vezet. Ehelyett törölje szárazra, és csak akkor mossa le alaposan, ha már készen áll a felhasználására.”
Ha távol tartod a zöldségtől nedvességet, megakadályozhatod a penészedést, és biztosíthatod, hogy a karfiol hosszabb ideig friss maradjon.

Megfelelő tárolással akadályozd meg a páralecsapódást
Ha nejlon csomagolással együtt veszel karfiolt, elengedhetetlen, hogy úgy tedd el, hogy előtte leveszed róla a csomagolást. Ha mégis valamiféle zacskóban szeretnéd tárolni, szúrj bele néhány lyukat. Ez nemcsak lehetővé teszi a karfiolnak a levegőzést, hanem segít megelőzni a felesleges nedvesség felhalmozódását is.
A fokozott védelem érdekében béleld ki a tasakot száraz papírtörlővel, hogy felszívja a páralecsapódást.
A teljes fej tárolása során is előnyös, ha a szárral felfelé helyezzük el, mivel ez a pozíció segít megőrizni a frissességet azáltal, hogy szárazon tartja a zöldséget, és hagyja „lélegezni”.
Ha követed ezeket az egyszerű tippeket, meghosszabbíthatod a karfiol élettartamát és csökkentheted a konyhai hulladék mennyiségét. Csak egy kis odafigyeléssel a karfiol akár 10 napig is friss maradhat, így biztosan készen áll bármilyen finom étel elkészítésére.