Egészség Riportok

Vége a fülfájásnak! Így vegye elejét a kellemetlen téli tüneteknek

Kellemetlen, fájdalmas tünetekkel ad hírt magáról, ha begyullad a fülünk. Egy kis odafigyeléssel azonban elkerülhetjük a betegség leggyakoribb kiváltó okait.

Fájdalom, halláscsökkenés, a fülben jelentkező nyomásérzés, sőt gyakran láz és hányinger is jelentkezik, ha a fülünk valamelyik részén gyulladás lép fel. A fülbetegségek sokszor társulnak a téli légúti fertőzésekkel, a szezonális allergiával, de az uszodába, fürdőkbe járóknál is az átlagosnál gyakrabban fordulnak elő a hallószervvel kapcsolatos problémák. Okozhat fülfájást, gyulladást a fülzsír lerakódása, vagy a nem megfelelően fertőtlenített hallókészülék, fülhallgató használata is.

Orvos nélkül ne kezeljük!

A fájdalmat a legtöbben otthon kezdik enyhíteni a fül melegítésével, például sópárnával, valamint fájdalom- és lázcsillapító gyógyszerekkel. Az orvosi vizsgálatot azonban nem szabad kihagyni ilyenkor, mert könnyen lehet, hogy a gyógyulás és a további szövődmények megelőzése érdekében antibiotikumra is szükség van. Az orvos az otoszkóp nevű eszköz segítségével a vizsgálat során azt is megállapítja, hogy a gyulladás a belső fület, a középfület vagy a külső hallójáratot érinti-e, és épségben van-e a dobhártya, vagy a fertőzés esetleg sérülést okozott rajta. Fülcseppet csak orvosi javaslatra, ép dobhártyával szabad alkalmazni.

Mindennapi megelőzés

Egy kis elővigyázatossággal elejét vehetjük a fület érintő betegségeknek. Aki hajlamos az úszás utáni fülgyulladásra, jó, ha az uszodában, gyógyfürdőben füldugót használ. Fürdés, hajmosás közben is kerülni kell, hogy a fülünkbe víz vagy sampon jusson. Ha légúti betegségünk van, ügyeljünk az orrüreg tisztán tartására, mivel az orrdugulás növelheti a fülbetegségek kialakulásának kockázatát.

Nem mindenki tudja, hogy a helytelenül elvégzett otthoni fültisztítás is vezethet fülgyulladáshoz. A fülünk öntisztulásra képes, ám néha esztétikai okokból mégis szükség van arra, hogy a fülzsírt eltávolítsuk. Ennek az anyagnak egyébként fontos feladata van: biztosítja, hogy a fül érzékeny bőre ne száradjon ki, és savas kémhatásával a kórokozóktól is védi a hallójáratot. Ha azonban túl sok képződik belőle, vagy a fülbe jutott víz miatt megduzzad, a képződő fülzsírdugó elállja a hangok útját, és a fertőzések melegágya is lehet. Az azonban nagyon nem mindegy, hogyan szabadulunk meg tőle.

Óvatosan a pálcikával

A fültisztító pálcika szinte minden háztartásban megtalálható, a használatát az orvosok mégsem ajánlják. Sokan ugyanis a pálcika végével csak beljebb nyomják a fülzsírt a dobhártya előtti területre. Ott összegyűlik, kiszárad, és akadályozza a hallást, valamint gyulladás is kialakulhat a környékén. Ha túl mélyre nyomjuk a pálcikát, akár a dobhártyánkat is megsérthetjük, vagy felsértjük a hallójárat érzékeny bőrét, ami megint csak megkönnyíti a kórokozók bejutását a fülünkbe. Ma már számos olyan fülcsepp és fülspray kapható, amely aktív hatóanyagok, például karbamid-peroxid segítségével feloldja a fülzsírt. Ha ilyenkor pár percig nyugodtan várakozunk, a felesleges anyag kifolyik a fülkagylóba, és onnan letörölhető. A fülbe dugható eszközeinket, például a fülhallgatót és a hallókészüléket is rendszeresen fertőtlenítenünk kell. Ha a megfelelő higiénia ellenére is úgy érezzük, hogy eldugult a fülünk, jó, ha felkeressük a fül-orr-gégészeti szakrendelést, ahol az orvos szakszerű körülmények között távolítja el a fülzsírdugót.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete