Riportok

Kisangyalok a színpadon, mesebeli gőzös a fa körül: mesevilág elevenedik meg a székesfehérvári adventi vásáron

Kevés pénzből sok élmény a családnak – ezt nyújtja a karácsonyi vásár a látogatóknak a koronázóváros történelmi belvárosában. Sokan messzebbről is ide utaznak, mert nemcsak a fa alá kerülő ajándékokat lehet beszerezni, de a forgatag hangulata összehozza az embereket.

Miután advent első vasárnapjának estéjén meggyújtották a gyertyát a város adventi koszorúján, Cser-Palkovics András polgármester ünnepélyes gombnyomással kapcsolta fel a díszkivilágítást, így borítva pompába a belvárost és a környező utcákat, tereket. A város karácsonyfáját minden évben egy helyi család ajándékozza a városnak. Idén az Udvari család 30 esztendős fenyőfája lett a fehérvári ünnep éke.

Rénszarvasháton a kis udvarban

A legtöbb látogatót egyértelműen a város karácsonyfája körül futó kisvonat vonzza. Fiatal fehérvári mérnökök és grafikusok álmodták meg hét évvel ezelőtt a gőzmozdony húzta kis szerelvényt, mely kivilágítva, ajándékokkal, játékokkal megpakolva szeli a síneket a fenyőfa körül. Nem hagyta ki ezt a látványosságot a Göcsei család sem, másfél éves hármas ikreikkel, Annával, Boglárkával és Csengével.

„Már tavaly is kihoztuk őket babaként, de idén lett igazán nagy élmény nekik a látvány. A nyüzsgő embertömeg izgatja őket leginkább, a fények és persze a játékok” – meséli az édesanya, Gö­cseiné Molnár Melitta. A családdal a vásár egy meghitt zugában, a Városház téren álló püspöki palota udvarán lévő kis vásárban találkoztunk, éppen a gyerekeknek kiállított fotópontnál fényképezkedtek rénszarvasháton és a Mikulás szánján. Aki a nagy forgatagban egy kis meghittségre vágyik, ide vonul vissza némi csendes nézelődésre, a kézműves termékeket árusító pavilonok közé. Faragott játékok, mázas kerámiák, horgolt figurák között válogathatnak, a mézes standon pedig négyszáz forintért méznyalókát is kóstolhatnak a gyerekek.

A Göcsei család hármas ikreinek tetszettek a fények

„Ezt a hangulatos kis udvart nagyon szeretjük” – teszi hozzá mosolyogva Melitta. Sok családhoz hasonlóan elsősorban ők is az élményekért keresik fel a vásárt. „Kürtőskalácsozunk, forralt borozunk, megcsodáljuk a kivilágított Kori Ligetet. A kisvonatot is megnézzük a karácsonyfa körül” – sorolja az édesanya. „Bár én eredetileg nem vagyok székesfehérvári, már a barátaimat is ide hozom – teszi hozzá a családapa, Göcsei Balázs. – A legkülönlegesebb a fehérvári vásárban számukra a családias hangulat. Ha körülnézünk, mindenütt gyerekeket, családokat látunk.”

Iskolások, óvodások is fellépnek

Az illatozó kürtőskalácsok szabad tűzön készülnek

A székesfehérvári karácsonyi vásár nemcsak vendégként, közreműködőként is kiemelkedő szerepet szán a gyerekeknek. A négy héten át tartó eseménysorozat nyitánya minden évben a  Kisangyalok karának mesebelien csilingelő műsora, melyben Székesfehérvár 12 általános iskolájának közel 600 tanulója közreműködik, Polgár Zoltánné karnagy vezetésével. Az ünnepi várakozás heteiben az adventi színpadon a város óvodás és iskolás csoportjai adnak zenés, táncos, énekes, verses műsorokat az arra járóknak.
A sétálóutcán található nagy vásárban az ajándékbeszerzés sem jelenthet gondot: ruhaneműk, játékok, sajtok, kolbász, dísztárgyak között válogathatnak az arra járók, az üzletekhez hasonló áron, de igazán ünnepi környezetben. A legnépszerűbbek mégis a forralt boros és kürtőskalácsos standok és a lepényárusok.

Aszalt szilvás bortól a csilis-mézesig

A fehérvári vásár egyik legrégebbi közreműködője, Pamminger Ede azt szereti a legjobban, hogy a forgatag találkahelyként szolgál a rég nem látott barátoknak, ismerősöknek, összehozza az embereket. Több mint másfél évtizede fogadja az idelátogatókat forralt boros bódéjánál. A vállalkozók és a látogatók is ismerősként üdvözlik.

„Ahogy haladnak előre a hetek, úgy látni egyre több ajándékokkal megrakodott embert, akik megállnak egy pohár italra. A gyerekek imádják a színes fénykavalkádot, mindenütt családokat látni” – számol be a vállalkozó. Kérdésünkre elárulta: bár igyekeznek elérhető áron kínálni a termékeiket, egy minimális áremelésre azért ők is rákényszerültek, hiszen emelkednek a helypénzek, drágább az áram, a cukor, ahogy a fő alapanyag, a bor is. Minimálisan, 50 forintot emeltek a forralt bor árán.

„A 13 fajta forralt borunk kínálatát már nincs hova bővíteni, mert mindegyiknek megvan a vendégköre – árulja el Pamminger Ede. – Az aszalt szilvás forralt bort sok évvel ezelőtt én kezdtem el először árusítani, aztán követett mindenki. A rumos-mézes, csilis-mézes is nagyon kedvelt, különleges ízvilág. Irsai Olivérből főzöm, mert az maga is egy fűszeresebb aromát képvisel. A mézes-mentás is nagy sláger, valamint a borókás feketeribizli.”

Lokálpatriótaként a közeli agárdi Csóbor Pincészettől szerzi be a borokat, és mindegyik aranyérmes. Szintén különleges a Bitang elnevezésű bora, mert amikor annak az ízvilágával kísérletezett, mindig úgy fogalmaztak a vendégek, hogy bitang finom. „15-16 éve vagyunk itt a karácsonyi vásárban, szinte a gyerekem ez a kis bódé. Én vagyok a legrégebbi vállalkozó itt, a többiek már vagy kiöregedtek, vagy átmentek egy másik városba – meséli Ede. – Azért is szeretek itt lenni, mert sok olyan barátom, ismerősöm van, akivel csak karácsonykor találkozunk. Szívmelengető érzés, amikor eljönnek találkozni az Ede bácsival. Libabőrös leszek tőle, annyira jóleső.”

A legnépszerűbb finomságok árai

Kürtőskalács 1000 forint

Forralt bor 4-500 forint/dl

Lepény 2850-2950 forint

Szerző: Kovács V. Orsolya

Fotók: Birton Szabolcs

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete