Riportok

Vadbaleset a közúton: mit tegyünk, és mit semmiképpen, ha az autó elé ugrott egy őz

Az éjszakai vagy hajnali órákban vezető sofőrök egyik rémálma, hogy hirtelen eléjük lép egy nagy testű állat az erdőből, bokros területről, és nem tudják megakadályozni az ütközést. Mit kell tennünk, ha ez valóban bekövetkezik? És ki fizeti meg ilyen esetben a kárunkat?

Az őzek, szarvasok párzási időszakában, illetve ősszel a nagyobb vadmozgások során különösen körültekintően kell közlekednünk, de egész évben érdemes odafigyelni, mert bármikor számíthatunk egy-egy eltévedt állatra az utakon. A vadakkal való ütközés egyrészt életveszélyes lehet, másrészt jelentős anyagi kárt okozhat.

„Mindig körültekintően válasszuk meg a sebességet, főleg akkor, ha az esti órákban vagy hajnalban, erdei úton közlekedünk. Ilyenkor ugyanis nagyobb eséllyel találkozhatunk vaddal, és lassabban közlekedve valószínűbb, hogy meg tudunk állni. Jó, ha tudjuk, hogy a szarvas és a vaddisznó általában csapatban közlekedik. Ha vadat látunk, akkor érdemes megállni, és megbizonyosodni arról, hogy érkeznek-e a társai – kezdi dr. Somlai ­Gábor ügyvéd.

Tilos hazavinni az állatot!

A legnagyobb odafigyelés mellett is előfordul, hogy nem tudjuk megakadályozni a balesetet. Ilyenkor minden esetben meg kell győződnünk arról, hogy történt-e személyi sérülés.

„A vadelütés közúti baleset. Személyi sérülés esetén először hívjuk a mentőket, és gondoskodjunk a sérültek ellátásáról – tanácsolja a jogász. Amennyiben ez megtörtént, vagy nem történt személyi sérülés, minden esetben kérjük a rendőrség segítségét.

„Soha, semmilyen körülmények között ne vigyük haza az elütött, sérült állatot, mert az lopás – figyelmeztet Somlai Gábor. Egy-egy vad akár több százezer forintba is kerülhet, a hazavitele bűncselekménynek minősül. A helyes és jogkövető magatartás, ha értesítjük a rendőrséget, és ők intézkednek, felveszik a kapcsolatot a helyi vadásztársasággal.”

Változtak az eddigi szabályok

Az egyik leggyakoribb kérdés, hogy ki vonható felelősségre a baleset után. Korábban általában a vadásztársaság vagy saját maga, vagy a felelősségbiztosítása keretében megtérítette az autóban keletkezett kárt. Ám tavaly július óta már szinte minden esetben az autó tulajdonosa, üzembentartója felelős az ütközésért.

„A tulajdonos vagy az üzembentartó akkor mentesül a felelősség alól, ha bizonyítani tudja, hogy szabályosan közlekedett, és emellett vadászati tevékenységgel összefüggésben történt a baleset, például, ha éppen hajtóvadászat miatt került a vad az úttestre. Más esetben az autó üzembentartójának, tulajdonosának kell viselnie a kárt. Azt is, ami az autóban keletkezett, és még a vadásztársaság is felléphet a kártérítési igényével az elpusztult vad miatt, ha az autóvezető gyorsabban közlekedett a kelleténél. Tapasztalataim szerint a vadásztársaságok jellemzően nem lépnek fel kártérítési igénnyel, a gyakorlat inkább az, hogy mindkét fél viseli a saját kárát” – mondja az ügyvéd.

Bebiztosítva

A kötelező felelősségbiztosítás nem terjed ki a vadkárokra. A legjobb megoldás egy olyan casco szerződés lehet, amely kiterjed a töréskárra, ám a biztosítóknál már lehet vadkárbiztosítást kötni. Ebbe – bár társaságonként eltérés lehet – általában beletartozik a sofőr és az utas esetleges sérülése, megtéríti továbbá a vadásztársaság kárát, illetve az autónkban keletkezett kárt is bizonyos feltételek mellett. Aki erdős területen él, vagy rendszeresen arra közlekedik, annak érdemes ezen elgondolkodnia.

Így vezessünk!

  • Ahol számíthatunk arra, hogy vad léphet az útra, ott mindig lassítsunk, így több időnk lesz reagálni egy esetleges vészhelyzetre. A megengedett legnagyobb sebesség nem azt jelenti, hogy annyival is kell haladnunk. A rendőrség tanácsa, hogy erdős részek közelében folyamatosan figyeljük az út két oldalát, és kapcsoljuk fel a távolsági fényszórót. Amennyiben vadállat van az úttesten, dudáljunk. A fényszóróba nézve nem biztos, hogy látják a járművet, viszont a hangjelzés segíthet nekik, hogy tudják, merről jön a veszély. Vigyázzunk azonban, ha az állat nem az úton áll, lehet, hogy a hangtól megriad, és pont elénk ugrik.
  • Ha az állat a gépkocsi elé lép, fékezzünk erőteljesen, de ne rántsuk félre a kormányt, még ha így el is ütjük az állatot! Egy út menti fának vagy a szemben közlekedő gépkocsinak csapódva ugyanis sokkal súlyosabb balesetünk lehet. Az ütközés pillanatában lépjünk le a fékről, így nagyobb eséllyel kerülhetjük el, hogy az állat beszálljon az utastérbe.
  • A vadveszélyes helyeken mindig tartsunk nagyobb követési távolságot, hiszen az előttünk haladó gépkocsi is ugyanúgy bármikor hirtelen fékezésre kényszerülhet.

Fotó: adobestock