Riportok

Férjhez ment a világ leghíresebb sziámi ikerpárjának egyik fele: Mi lesz a másikukkal ebben a házasságban?

Kis korukban nem sok esélyt adtak az orvosok Abby és Brittany Henselnek, miután egyedülálló módon egy testtel és két fejjel születtek. Sikerült azonban rácáfolniuk, és mindent megtesznek, hogy teljes életet éljenek. A ma harmincnégy éves sziámi ikerpár története bejárta a világsajtót.

Saját valóságműsort kaptak 2012-ben, amelyen keresztül a nézők betekintést nyerhettek nem mindennapi életükbe. Noha sok nehézséggel kellett megküzdeniük, mindezek ellenére jogosítványt szereztek, elvégezték a főiskolát, tanárok lettek, és nemrégiben kiderült, Abby férjhez ment az ápolóként dolgozó veterán Josh Bowlinghoz. Az életvidám ikrek sosem tagadták, hogy nagy álmuk egy boldog család, ám ez ideáig nem beszéltek arról, hogy néz majd ki a gyakorlatban. Abby házasságának ugyanis Brittany is ugyanolyan lényegi szereplője. A testvérpár tagjai a felsőtestüknél nőttek össze, mindketten a saját testfelüket uralják, és néhány vonásuk is különböző, Bowling azonban mindkettőjüket szereti.

És ha a másikuk is férjre vágyna?

A házasságkötés jogi háttere mellett a menyegző több kérdést is felvet: hogyan működik egy házasság, ha két ember helyett hárman vannak benne, és hogyan élik meg az intimitást? Vajon mi történik akkor, ha a testvérpár másik fele el akarja hagyni a férfit, hiszen hivatalosan csak Abby mondta ki a boldogító igent, Brittany a törvény szerint hozzámehetne máshoz. De egyáltalán, mit csinálnak akkor, ha veszekednek? A két nő az összenőtt ikerpárok közt azért is számít különlegesnek, mert törzsüktől felfelé válnak két külön személlyé. Két fejjel, két szívvel rendelkeznek, de deréktól lefelé egyetlen testen osztoznak, beleértve a nemi szerveiket is. Brittany, a bal iker nem érez semmit a test jobb oldalán, Abigailnek pedig a bal oldala érzéketlen. Annak ellenére, hogy egy test jutott kettejüknek, a két nővér lélekben teljesen más személyiség. Mindkettőjüknek megvan a saját stílusa, bár ez olyasmi, ami kompromisszumokat igényel, ahogyan az is, hogy házasságot kötöttek egy férfivel.

Az esküvőn a férj kislánya, Isabella volt a koszorúslány

Hogyan élik meg az intimitást?

Végtagjaik ösztönösen úgy mozognak, mintha egy személy koordinálná őket. Két kezük és két lábuk van, tudnak főzni, vezetni, zongorázni, és többféle sportot is gond nélkül űznek, de hogy az intimitást hogyan kezelik, arról sosem beszéltek nyilvánosan.

„Mivel a Hensel ikreknek egy nemi szervük van, mindketten éreznék az érintést odalent” – magyarázta Alice Dreger, a Northwestern Egyetem Feinberg Orvostudományi Karának professzora a The Atlantic magazinnak. Azt viszont nem tudta biztosan megmondani, hogy mindketten orgazmust tapasztalnának-e egyszerre.

„Az ikrek érzékelése jelentősen változik a  különböző testrészekben, ezért nehéz megjósolni, hogy bármilyen együttállás hogyan alakul a gyakorlatban” – tette hozzá a professzor. Feltételezhető azonban, hogy az ikrek egyidejű orgazmust tapasztalnak, mivel ugyanazon a nemi szerven osztoznak, ugyanazokkal az idegekkel, izmokkal és erekkel. A szakember azt is latolgatta, milyen érzéseket tapasztalhat Brittany, amikor testvérét a férje megcsókolja.

„A bennem élő biológia-stréber azt szeretné válaszolni, hogy a jó csókból származó boldogsághormonok valószínűleg mindkét agyban működnek. De az emberi természet úgy is működhet, hogy amikor a húgodat megcsókolják, téged pedig nem, akkor boldogtalanság hormonok szabadulnak fel.”

Megszokták már, ha az utcán megbámulják őket

Dreger professzor a tanulmányai alapján azt feltételezi, hogy az ikrek valószínűleg ritkább nemi életet élnek, mint az átlagemberek. Az évek során számos sziámi ikerpárral dolgozott, akik úgy írták le az összenövéssel kapcsolatos érzéseiket, mintha lelki társhoz kötődnének, ezért kevésbé érzik szükségét egy másik személlyel való romantikus kapcsolatnak.

Mindketten vágynak gyermekre

A másik nagy kérdés Abby házasságát illetően a családalapítás. Bár korábban a nővérek egyöntetűen azt mondták, szeretnének anyává válni, a döntést közösen kell meghozniuk, mivel egy reproduktív rendszeren osztoznak. Egy dokumentumfilmben, amelyet akkor forgattak, amikor a lányok tinédzserek voltak, édesanyjuk arról beszélt, lányai szeretnék, ha egy nap saját gyermekük születne.

„Minden adottságuk megvan hozzá, a szükséges szerveik működnek” – mondta az anyuka, amivel a lányok is egyetértettek, de tizenhat évesen elképzelésük sem volt, miként fog ez működni a jövőben. A teherbeesésnek ugyan nincs szervi akadálya, de az nem világos, hogy hivatalosan melyikük lenne az anyuka, abból kiindulva, hogy külön diplomát és tanári engedélyt kellett szerezniük, és a jogosítványt is külön-külön kellett letenniük. Bárhogyan is alakul, Abby és Brittany minden bizonnyal élvezni fogja a kihívást, és ugyanúgy osztoznak majd az anyaság feladataiban, ahogyan minden másban. Bowlingnak egyébként a korábbi kapcsolatából már született egy lánya, Abby mostohaanyja lett a nyolcéves Isabellának, így a nővérek már egy kicsit belekóstolhattak az anyaszerepbe.

Szüleik bíztak a sorsban

Édesanyjuk és édesapjuk sosem fontolgatta komolyan az ikrek szétválasztását, hiszen a műtét komoly kockázatot jelentett. Fennállt a veszélye, hogy nem élik túl, de elválasztás nélkül sem jósoltak túl nagy esélyt számukra. A nővéreknek két szívük, két nyelőcsövük, négy tüdejük, két gyomruk, három veséjük, két epehólyagjuk, egy májuk, közös keringési rendszerük és részben megosztott idegrendszerük van. Az, hogy Abby és Brittany nemcsak megérték a felnőttkort, hanem teljes életet élnek, csodaszámba megy.

Fotó: Profimedia, Privát