Riportok

Mocsári titkok és föld alatti kincsek: 6 izgalmas tanösvény kicsiknek és nagyoknak

Számos gyönyörű vidék vár ránk széles e hazában, amelyek felfedezésére érdemes akár csak egy napot is rászánni. Legyen vizes, lápos vagy sűrű erdővel benőtt terület, az alábbi útvonalak az egész családnak nagyszerű időtöltést ígérnek még a kánikulában is.

Kalandos kedvű kirándulóknak: Tuzson Lombkoronasétány – Ipolytarnóc

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területén található lombkoronaösvény inkább a bevállalósabb, bátrabb természetkedvelőknek ajánlott, hiszen vannak olyan szakaszok, amelyeken kizárólag hevederrel lehet végigmenni. A gyerekek nagy örömére arra is van lehetőség, hogy egy spirál alakú csúszdán érkezzünk vissza a földre – a játszótér melletti háromemeletes indítótorony legalsó szintjéből csőcsúszda vezet le a talajszintre. 110 méteres szakaszon az erdő lomkoronájának magasságából figyelhetjük meg a fákat és a koronában élőket. Ez a rész úgy lett kialakítva, hogy a kisgyerekek is teljes biztonsággal használhatják. Érdemes felkapaszkodni a Tuzson toronyba, illetve átsuhanni a ringó függőhídon.

Könnyű, meditatív sétára vágyóknak. Csiga-túra tanösvény – Zalakaros

Akár teljesen kezdő természetjáróként is elindulhatunk a mindössze 1152 méter hosszú tanösvényen, így kisgyerekeknek és szépkorúaknak is ajánlott útvonal. Az enyhén emelkedő Csiga-túra tanösvényen kifújhatjuk a hétköznapokban felgyülemlett feszültséget, és kellőképpen le is lassulhatunk – pont ezért kapta ez a bájos sétaút a csiga nevet. A kihelyezett interaktív tábláknak köszönhetően többek között megismerkedhetünk a Zalakarosi Parkerdő állataival, gombáival, az erdő gazdasági és védelmi szerepével, sőt a hangostáblák bemutatják a madárfajok jellegzetes hangjait is. Egyedi tervezésű relaxációs hullámpadok, interaktív kockaforgatós padok és íves ülőhelyek várják a pihenni vágyókat.

A vízi világ imádóinak: Sástói Béka tanösvény, Gyöngyös-Mátra

A már mesterséges mederben elnyúló, de eredetileg lápos, mocsaras vidéken található Sástó az ország legmagasabban, 507 méteren fekvő tava. Az átlagosan egy méter mély víz nyáron kiváló csónakázó- és piknikezőhely. A tó körül található interaktív Béka tanösvényt is érdemes betervezni a programba. Az 1,7 km hosszú út bárki számára végigjárható, akár kerekesszékkel és babakocsival is megtehető a kiépített sétautaknak köszönhetően. Ahogy már a neve is sejteti, sok-sok békát láthatunk bandukolás közben. A „békalest” a gyerekek különösképp élvezik, főleg, hogy több játékos feladattal ellátott állomás is segít megismerni a víz és a partmente lakóit. Az 53 méter magas Sástó Kilátóról tiszta időben a Budai-hegységig is ellátni, sőt akár az Alföldön kanyargó Tiszáig is.

A mocsári titkok felfedezőinek: Tisza-holtág tanösvény és ártéri pallósor – Mártély

A családbarát kirándulóhely nagyjából háromórás izgalmas, egyben relaxációs programot rejt magában, amely során cölöpsétányokon andaloghatunk, és megismerkedhetünk Mártély, a középkori halászfalu élővilágával. A 2,6 km-es ösvény 8 állomáson keresztül mutatja be a Kört­vélyesi és az Ányási holtágak élőhelyeit, állatvilágát. Az elmocsarasodott részen 300 méteres pallóút található, amely különleges mocsárvilágba kalauzol el minket. Innen láthatunk a vidékre jellemző madarakat – közel száz madárfaj költ ezen a részen –, nyár elején pedig a tiszavirágzást, vagyis a kérészek násztáncát is testközelből élvezhetjük. A víz közelsége miatt érdemes felkészülni a szúnyogokra, és azzal is számolni kell, hogy ez az út babakocsival nem járható.

Tanuljunk a természetről a profiktól! Bozótmíves tanösvény – Kerepes

Budapesttől nem messze, a Kerepes és Gödöllő között található 3 kilométeres útszakasz a környék első bushcraft tanösvénye. A bushcraft, magyarul bozótmívesség a természetben való túlélés és boldogulás készségét, annak fejlesztését, ismeretanyagát jelenti. A könnyű körtúra során rengeteg információt megtudhatunk a helyes tűzgyújtásról, az ivóvízhez jutásról, a tájékozódásról és megannyi más fontos, a természetjárással kapcsolatos témáról, vagyis számos túlélési technikáról. Sőt, egy táblán olyan „receptet” is találhatunk, amely kizárólag az erdőben található alapanyagokból áll. A tanösvény létrehozói, a Magyar Bozótmíves Egyesület olyan természetszerető emberekből áll, akik sok időt töltenek a vadonban, és újabb élelemszerzési, túlélési praktikákat gyakorolnak, tehát tényleg igazi profiktól tanulhatunk. A tanösvényen kihelyezett táblákon található információk még a gyakran túrázó embereknek is mondhatnak újat.

Föld alatti kincsek kedvelőinek: Baradla-ösvény – Aggtelek

A 8,1 kilométeres, 21 állomáshellyel rendelkező ösvényen mindent megtudhatunk a karsztvidék sokféleségéről és közelebb kerülhetünk az aggteleki hegyvidék életének sokszínűségéhez. A Baradla-ösvény – az Aggteleki Nemzeti Park legrégebbi és legkedveltebb tanösvénye – kanyargó útvonalával igazi csodaszámba megy. A tapasztaltabb kirándulóknak is három órával kell számolniuk, a kezdőknek még tovább tarthat a séta, de itt pont az a lényeg, hogy ne siessünk sehová. Érdemes a túra elején vagy a végén bemenni a Baradla-barlangba, amely Magyarország egyik leghíresebb természeti képződménye, és 1996 óta az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. Arra azért készüljünk, hogy a barlangban még a legnagyobb kánikulában is 10 °C az átlaghőmérséklet, a relatív páratartalom pedig 95-100%.

Fotó: Komka Péter