„Panaszkodni nincs okom, ha nem ízlik hát eldobom…”
Énekli a Bikini. De manapság, ezt már nem tesszük meg ilyen könnyedén, hiszen egy gombóc fagyiért több száz forintot is fizetünk. De miért kerül 600 forintba, vagy akár még többe is egy gombóc? A fagyi ára az elmúlt időszakban évről évre emelkedett. Bár idén olyan nagy ugrás nem történt, mint a korábbi években, hiszen elért egy olyan lélektani határt, amit már a fagylaltárusok sem szeretnének tovább emelni.
Miért kerül 600 forintba egy gombóc fagyi?
„Nem olcsó már a fagylalt sem, de idén sincs szó drasztikus áremelésről. Még mindig lehet akár 500 forint körül is találni minőségi fagyit, de jellemzően egy gombóc ára inkább 600 forint körül mozog. A fagyi gombóconkénti ára idén sok helyen ugyanannyi maradt, mint az előző évben, ahol pedig emelni kényszerültek ott is csak 5-10 százalékos volt az áremelés” – magyarázza a Meglepetés.hu-nak Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke.
S, hogy minek köszönhető ez az emelkedés, amit az elmúlt években tapasztaltunk? Sok fagyizónak és cukrászdának emelkedett a bérleti díja – pláne, ha jó és népszerű helyen vvannak, forgalmas utcákon, bevásárlóközpontokban – és magasabbak lettek a fenntartási- és rezsi költségek is. Már emiatt is kénytelenek magasabb áron adni a fagylaltot az üzletek. És ha hozzávesszük az alkalmazottak fizetését, járulékokat, energiaköltséget vagy az emelkedő alapanyagárakat, már nem is csodálkozunk annyira.
Melyik fagyi előállítása a legdrágább?
„Ha az egyik legdrágábbat, a pisztácia fagyit nézzük, akkor az előállításához szükséges száz százalékos pisztácia paszta ára százötven-kétszáz forintra jön ki gombóconként. És ez csak a pisztácia ára, a többi alapanyag és költség még csak ez után jön. A legnépszerűbb csokoládé fagyinál is hasonlóak a számok. Az elmúlt 1-2 évben a csokoládé ára ugyanis megháromszorozódott. Ha ehhez hozzávesszük a többi alapanyagot, a tejet, a tejszínt, a gyümölcsöket stb., már jobban értjük, miért nehéz olcsóbban adni a gombócokat” – folytatja a szakértő.
Ezeket is érdemes elolvasnod
Fotó: pexels, gettyimages