Lélek Sztárok

Az első karácsony II. Erzsébet nélkül: Károly 35 éves hagyományt tört meg és kiderült, hogy van humora

Harmincöt éve töltik a karácsonyt a Windsor-kastély helyett a kelet-angliai Sandringhamben. A hagyományok nagy részét folytatják, de Károly király kötetlenebb hangulatot szeretne, mint eddig az édesanyja.

A királyi karácsonyi szezon első mozzanataként a Windsor-kastély számos, a nyilvánosság által is látogatható termében már november végén felállítottak húsz karácsonyfát. Ezek egyike-másika olyan magas, hogy a személyzet a díszítéshez emelődarut használt. A fákat a Windsori Nagy Parkban vágták ki, és vízkereszt után majd újrahasznosítják.

Harryék nem jönnek haza

A hagyományos ünnepi ebédre valamikor szent­este előtt kerül sor a Buckingham-palotában. Ilyenkor az uralkodó a tá­gabb királyi családot látja vendégül, úgy hetven főt. Ajándékozás nincs, annál több a mesélnivaló. Bár év közben is sokat találkoznak, Károly király például rendszeresen oson be Marie Christine kenti hercegnével opera-előadásokra pár perccel a kezdés után, de mégiscsak e napon van bőven idejük beszélgetni a Windsor-ház tagjainak.

Korábban együtt jártak misére, idén Harryék nem tartanak velük

Aztán irány a Sandringham-kastély, melyben 1988 óta ünnepli a szűkebb királyi család a karácsonyt. Hely van bőven, annak ellenére, hogy a kastély felét az 1970-es években lebontották. III. Károly ide várja a testvéreit, azok családját, a néhai II. Erzsébet unokáit, dédunokáit. Kivéve Harry hercegéket, mert bár kaptak meghívást, ők úgy döntöttek, nem ünnepelnek Angliában, maradnak a kaliforniai luxusvillájukban és új holly­woodi bará­taikkal töltik az ünnepet.

Vicces tárgyakat ajándékoznak

Bár a britek angolszász szokás szerint karácsony reggelén, 25-én találnak ajándékokat a fa alatt, a Windsorok 24-én este, vacsora után adják át egymásnak apró meglepetéseiket. Ezt a hagyományt Viktória királynő férje, Albert herceg hozta magával német földről, és ezen másfél évszázad alatt sem változtatott az uralkodóház. Mindenki talál valami meglepetést a fa alatt, de ezek nem drága dolgok, a hercegek és hercegnők vicces dolgokat ajándékoznak egymásnak. Előfordult, hogy Erzsébet királynőtől mindenki zoknit vagy harisnyát kapott. De a királynő is nagyot nevetett akkor, amikor Harry herceg egy koronával díszített gumi­kacsát adott neki, melyet a fürdőszobájában helyezett el. És hogy honnan lehet ezt tudni? A szószátyár vízvezeték-szerelőtől, aki később mindezt kikotyogta az egyik újságnak. Még Katalin hercegné mondta el az esküvője után, hogy fogalma sem volt, mit ajándékozzon az uralkodónak, így saját készítésű lekvárt tett a fa alá.

Az ünnepi ebéden majd a főszakács szeleteli fel a pulykát

Mint minden évben idén is szóba kerül az 1984-es karácsony, amikor a kétéves Vilmos herceg elcsente és lehúzta a vécén a királynő két legértékesebb gyémánt melltűjét. A drágaköveket ugyanis a világ valaha talált legnagyobb, legértékesebb gyémántjából hasították ki. Érthető, hogy azonnal szétszedték a lefolyókat, átnézték a csatornákat, és szerencsére meg is találták az ékszereket. És talán ez lesz az, amiben a mostani karácsony különbözni fog a korábbiaktól: olyan családi esemény lesz, melyen nemcsak a néhai királynőről és férjéről, Fülöp hercegről mesélnek majd egymásnak, hanem ennek kapcsán feleleveníthetnek számos családi emléket, vicces történetet.

Hogy vásárolnak?

Biztonsági okok miatt a királyi család tagjai nem járhatnak úgy boltokba, mint bárki más. Az ajándékokért a személyzet egy tagját küldik el, vagy zárás után keresik fel az üzletet. II. Erzsébet idejében az is előfordult, hogy az áruház pakolta össze a holmikat, és elvitték a palotába, hogy az uralkodó ott válassza ki az ajándéknak valót.

Egy 1969-es karácsony Erzsébettel és Fülöppel

Az Activity a kedvenc játékuk

Karácsony napján a királyi család részt vesz egy hajnali istentiszteleten a közeli Mária Magdolna-templomban, majd késő délelőtt visszatérnek ide egy újabb misére. Az istentisztelet után a fenségek az alattvalókkal is találkoznak a templom előtt, akik ilyenkor ajándékokkal kedveskednek a Windsoroknak. A legtöbbször csokoládét, rajzokat, virágot adnak át, de előfordult, hogy egy hölgy puszit ajándékozott Vilmos hercegnek: átlépett a biztonsági kordonon, és a herceg nyakába ugrott, ahonnan csak a testőröknek sikerült lehámozniuk.

A kastélyba visszatérve a család ünnepi ebéden vesz részt, pulyka kerül az asztalra. Ez az egyetlen ebéd, amikor a főszakács belép a királyi ebédlőbe, és maga szeletelei fel a húst. A maradékot soha nem dobják ki, azt másnap szolgálják fel.

Karácsony napján három órakor közvetítik világszerte az uralkodó beszédét. Ezt pár nappal korábban rögzítik, és II. Erzsébet mindig elvárta, hogy az egész család megnézze. A brit lapok azt írják, Károly király ehhez a hagyományhoz nem ragaszkodik, sem ahhoz, hogy az étkezések előtt skót dudás játsszon.

Ő inkább a családi kötetlen együttlétre, például a közös Activity játékra helyezi a hangsúlyt, mely mindig is a királyi család kedvenc társasjátéka volt.

A legtöbb rokon újévig Sandringhamben marad, vadásznak, vendégeket fogadnak, tartanak egy ünnepséget a személyzetnek is. II. Erzsébet mindig a trónra lépésének évfordulójáig, február 6-ig maradt a kastélyban, de Károly mint új uralkodó valószínűleg korábban visszatér majd Londonba.

Szöveg: Szabó Csaba

Fotó: Gettyimages, Profimedia

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete