Lélek Sztárok

Almási Évára nehéz feladat vár Balázsovits Lajos halála után

A színész 76 éves volt, tegnap érkezett a halálhíre.

Az egész országot megrendítette a hír: 76 éves korában hosszan tartó, méltósággal viselt betegség után elhunyt Balázsovits Lajos. A népszerű színész tavaly óta viselte a Nemzet Színésze címet. Almási Évával 1966-ban házasodtak össze, 57 évet éltek le együtt férj-feleségként. Almási 2016 óta a Nemzet Színésze, így már ő is szavazott, amikor szerelme a nemes grémium tagja lett. A címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése terén kimagasló érdemeket szereztek. A címet legfeljebb tizenketten viselhetik. A szabályok értelmében, ha a cím egyik viselője elhalálozik, a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással tehet javaslatot.

Ez azt jelenti tehát, hogy Almási Évának hamarosan arról kell majd voksolnia, ki kerüljön szeretett férje helyére. Ez pedig bizonyára, bármennyire nemes feladat is, nem lesz könnyű – írta a story.hu.

„Színésznek lenni fantasztikus boldogság”

Hosszan tartó, méltósággal viselt betegség után hunyt el Balázsovits Lajos Balázs Béla-díjas színész, színházi rendező és színigazgató, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a Nemzet Színésze, számolt be a szomorú hírről a Nemzeti Színház. A teátrum felidézte a 76 éves korában elhunyt színész pályáját: a művész 1969-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Harmadéves főiskolásként a Pécsi Filmszemlén Sára Sándor Feldobott kő című filmjének főszerepéért megkapta a legjobb férfi alakítás díját, majd sorban érkeztek a filmes és színházi felkérések. 1968–1973 között a Madách Színház, öt évig a Vígszínház, majd 1979-től a MAFILM társulatának volt a tagja. 1982-től ismét a Madách Színház művésze lett, majd egy évig a Nemzeti Színházban lépett színpadra. Nem csak színészként, rendezőként is dolgozott. 1990 és 1992 között a Magyar Színészkamara ügyvivője volt. Húsz évig vezette a budapesti Játékszínt. 2012-ben vonult végleg vissza a színházi világtól. „Színésznek lenni fantasztikus boldogság” – fogalmazott egy interjúban Balázsovits Lajos, aki számos külföldi és magyar mozifilmben vállalt főszerepet. A művész szülővárosának, Nagykanizsának a díszpolgára. Temetéséről később intézkednek. A Nemzeti Színház osztozik a család fájdalmában – olvasható a teátrum honlapján.

Fotó: Olajos Piroska

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete