Lélek Sztárok

Alpár Gitta a nácikkal is szembe mert menni: Hollywood is imádta a gyönyörű szőke magyar dívát

Igazi díva volt. Hosszú lábakkal, szőke hajjal és elragadó mosollyal. Mégis, a pályája csúcsán a vőlegénye kérésének eleget téve visszavonult. Talán ezért is felejtettük el Alpár Gittát , aki Hollywoodot is meghódította, az utolsó filmjében például Marlene Dietrich volt a partnere.

1903-ban született Budapesten. Hamar eldőlt, hogy énekesi pályára megy és már 21 évesen a pesti Operaházban lépett fel. Rajongtak érte a férfiak s végül 22 évesen feleségül ment Stangel Kornél vállalkozóhoz. A korán jött szerelmet gyorsan megtépázta az idő (hamar elváltak), ám a karrierje vigaszt nyújtott Alpár Gittának, a bécsi és a berlini opera ünnepelt sztárja lett.

Berlinben aztán újabb hódolói akadtak, a legkitartóbb az ünnepelt német színész, Gustav Fröhlich volt, akihez 1931-ben ment hozzá. Aztán a politika mindent tönkretett. Történt, hogy Fröhlich Joseph Goebbels fogadására kapott meghívott, ahová Alpár Gitta is elkísérte. 1935-öt írtunk. Goebbels ekkor már a náci Németország propagandaminisztere volt, Hitler közeli bizalmasa. Az estén akkor következett a botrány, amikor a jelenlévők valamelyike rákezdett a nemzetszocialisták himnuszára. Mindenki felpattant és énekelni kezdett, egyedül Alpár Gitta nem, akit nem csak a zsidó származása miatt rázta ki a hideg az erősödő antiszemitizmustól. Goebbels észrevette, hogy Alpár csöndben ül némán, ezért magához kérette és számon kérte a közjátékot, sőt, következményeket helyezett kilátásba. A magyar énekesnő férje nem állt ki Alpár mellett (sőt, értetlenkedett), ezért Gitta másnap fogta magát és visszautazott Budapestre.

Világszerte imádták a szőkeséget

Egyedülálló anya lett

Elhagyta a férjét, pedig már a szíve alatt hordta a német színész gyermekét. A kicsi Julika már Budapesten született meg (Fröhlich amúgy a náci Németország egyik legfelkapottabb színésze lett, 1941-ben újraházasodott és 1987-ben, 85 éves korában halt meg a svájci Luganóban). Alpár Gitta tehát visszatért Magyarországra, megkeseredve, kiábrándultan, az Operettszínház viszont tárt karokkal fogadta. Nem maradt azonban sokáig Budapesten, mire a kis Julika hathónapos lett, ő már Bécsben játszott.

Amikor 1936-ban, engedve a csábításnak, Hollywoodba költözött, csupán 33 éves volt. Ott aztán harmadszor is rátalált a szerelem. Egy bizonyos Niels Wessel Bagge rabolta el a szívét, aki azt kérte Gittától, hogy vonuljon vissza az énekléstől és a színészi pályától. A megnyugvásra vágyó szőke énekesnő elfogadta vőlegénye kérését, így bejelentette, soha többé nem lép fel. Végül 1941-ben még kikönyörögték nála, hogy elvállaljon egy hollywoodi csúcsprodukciót, amelyben Marlene Dietrich volt az egyik partnere, utána viszont soha többé nem hallhatta a publikum a csodás szopránt.

Alpár Gitta csak a kislányának és a férjének élt. Annak ellenére, hogy Bagge-től 1951-ben elvált, a színpad, a csillogás már nem érdekelte. A világ azért nem felejtette el teljesen, 84 éves korában, 1987-ben életműdíjat kapott Berlinben. Igen, ahonnan elmenekült 52 esztendővel korábban. Alpár Gitta végül 1991-ben, Kaliforniában, Palm Springsben hagyta itt ezt a sokszor kegyetlen világot.

A magyar énekesnő, aki Goebbels-szel is szembe ment és a gyereke apját is elhagyta az elvei miatt, nem itthon, egy Los Angeles-i temetőben alussza örök álmát.

Forrás: ujsagmuzeum.hu

Fotó: Wikipedia

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete