Címlapsztori Sztárok

Köllő Babett és Milla: jótékonykodással készülnek a Húsvétra – „Szendvicset gyűjtenek és szétosztják az utcán lévő hajléktalanok között”

A jólelkű színésznő arra nevelte a lányát, hogy segítőkész és emberszerető legyen. Együtt támogatják a nehezebb körülmények között élőket. Húsvét közeledtével pedig a rászorulókra is gondolnak.

Nemcsak a húsvét, Milla születésnapja is tavasszal van, így kettős ünnepre készülnek. „A gyönyörű kislányom 14 éves lesz áprilisban. Már olyan magas, mint én: 166 centiméter, de szerintem nyáron le is fog hagyni” – mondja nevetve a büszke édesanya. Milla udvarias és illemtudó, könnyű dolga van Babettnek a kiskamasszal, nem kell különösebben terelgetnie.

„Szerencsére nincsenek harcaink egymással. Milla szeret iskolába járni, kitűnő tanuló. Szófogadó és jószívű kislány. Én nem is fogom őt szigorúan, az édesapja, Andris nálunk a rossz zsaru, aki azonnal jelzi, ha valami nem tetszik neki. De erre ritkán kerül sor, mert Milla tényleg simulékony.”

Később Milla külföldön tanulna

Babett egy szem gyermeke sokat változott az elmúlt években. „Korábban csendes, visszahúzódó kislány volt, most sokkal nyitottabb, de még mindig nem olyan szereplős, mint én – árulja el nevetve Babett. – Színésznő vagy televíziós műsorvezető nem is szeretne lenni, a kamera másik oldala érdekli. A közösségi oldalaimra gyártott rövid videóimat Milla veszi fel a mobiltelefonjával. Jó érzéke van a rendezéshez, a vágó munkákhoz. Ő ahhoz a generációhoz tartozik, akik már beleszülettek a digitális világba.”

Milla hetedik osztályos, a tanulmányait a jelenlegi iskolájában szeretné befejezni. „Ha minden jól megy, ott is érettségizik majd 18 évesen. Később pedig egy amerikai üzleti egyetemre jelentkezne. Az édesanyám és az öcsém, Merse hosszú évek óta Kaliforniában élnek, az ő felügyeletükre nyugodtan bízom a lányomat. Milla nagyon szereti a nagymamáját, de a távolság miatt évente csak kétszer találkoznak személyesen, a napi élménybeszámoló messengeren történik.”

Ruhákat adományoznak

A színésznő többek között arra nevelte a lányát, hogy szociálisan érzékeny és jószívű legyen. Becsülje meg, hogy jómódban élnek, de segítsen is ­másoknak.

Milla jószívű és simulékony, akárcsak a gyönyörű anyukája

„A Máltai Szeretetszolgálatnak vagy gyermekotthonoknak mindig viszünk édességet, tárgyakat, ruhákat. Most is össze van készítve legalább hat zsák ruha, amit húsvét előtt szállítunk majd ki. Nem dobjuk ki azokat, amiket Milla kinőtt, és eladni sem szoktuk, inkább boldogan odaadjuk a rászorulóknak. A lányom iskolájában is van hetente egyszer »Tegyél egy szendviccsel többet a táskádba!« jótékonysági akció. A gyerekek azon a napon egy szendviccsel többet visznek be magukkal tízóraira, amit aztán a tanárok összegyűjtenek, és egy futár szétosztja az utcán lévő hajléktalanok között. A lányom évek óta önkéntes is egy állatmenhelyen. Nyaranta két-három hetet a Tordas­Zoo Állatmentő Farmon tölt. Felszabadítóan hat rá, hogy ápolja, eteti és gondozza a kecskéket, libákat, kutyákat. Több száz állat él a farmon, bőven van feladat.”

Báránycomb készül a családnak

A tavaszi iskolai szünet idén is egybeesik a húsvéttal. „Milla ilyenkor még több időt tölt a barátnőivel. Általában nálunk alszanak, de az is előfordul, hogy ő megy vendégségbe. Hosszú évekkel ezelőtt bevezettem egy ünnepi szokást. Apró csokikat rejtek el a kertben és a házban. Térképet is rajzolok hozzá, hogy könnyebb legyen megtalálni az édességeket. Ezen a programon mindig jót nevetünk. Ajándékozni ilyenkor nem szoktunk egymásnak. Sajnos a húsvét már nálunk sem olyan jelentős ünnep, mint az én gyerekkoromban, a 80-as években. Néhány piros tojást azért festünk, de inkább csak dekorációnak használjuk, mert locsolók már nem igazán jönnek. Esetleg az apósom vagy az ikertestvéremék, Rolandék látogatnak meg húsvéthétfőn, de már nem kell attól tartanunk, hogy eláztatják a hajunkat.”

Babett báránycombot és bárányragulevest készít. „Gyerekkoromban a klasszikus húsvéti ételeket ettük: kötözött sonkát, főtt tojást és tormát. Én egy kicsit merészebb vagyok a konyhában, bárányhússal várom a családot, mindenki nagyon szereti.”

Osztoztak a locsolópénzen

A színésznő Bonyhádon nőtt fel. A Tolna vármegyei településen is nagy hagyománya volt a húsvétnak. A férfiak kölnikkel, szódaszifonokkal keresték fel a lányos házakat.

„Gyerekkoromban szinte egymásnak adták nálunk a kilincset a locsolók. A barátnőimmel azon versenyeztünk, hogy kinél hányan jártak. A nap végére bűzlött is a hajunk rendesen. Akkoriban szokás volt a hímes tojás mellé pénzt adni a fiúknak. Az ikertestvéremmel volt egy megállapodásunk: Roland ment locsolni, én otthon tartottam a frontot, és amikor ő délután hazajött, a locsoló­pénzt igazságosan megfeleztük egymással” – idézi fel Babett. Ez a régi szokás talán már nincs is divatban, de vannak dolog, amik állandóak. Például a tavaszi nagytakarítás.

„Természetesen én is vezetek háztartást, és nagyon szeretem, ha rend és tisztaság van nálunk – mondja Babett. – Sok ablak van a házon, és nagyok, ezért az üvegfelületek tisztítását szakemberre bízom, de a többi dolgot szívesen megcsinálom. Vasalni még szeretek is, a férjem hosszú ujjú ingjei sem fognak ki rajtam, mert közben podcasteket hallgatok. Milla is takarít a szobájában, a kezdetektől arra neveltem, hogy a  saját kis birodalmában ő is tartson rendet.”

Úgy tűnik, nincs is olyan dolog, amit a híres édesanya szóvá tudna tenni. „Ha nagyon muszáj, egyet azért tudok mondani. Milla lassúbb, mint én. Ebben az apukájára hasonlít. Én pörgős vagyok, mindig sokkal gyorsabban elkészülök, mint ők ketten. Ha például megbeszéljük, hogy megyünk valahova, biztos, hogy rájuk kell várnom. De ez legyen a legnagyobb gondom, mert tényleg nem tudok semmi másba belekötni. Csodálatos lányom van. Imádom Millát ölelgetni, szeretgetni.”

Kislányból meseszép hercegnő

Döbbenetes, hogy milyen gyorsan nőnek fel a gyerekek. Milla nemrég még egy kicsi és vékony lányka volt, most pedig már kész hölgy! „Millát az utóbbi hónapokban egyre jobban érdekli a divat és a sminkelés. Lelkileg felkészültem arra, hogy a  fiúk is hamarosan megjelennek körülötte. Én 16 évesen voltam először szerelmes. Kíváncsian várom, hogy a lányom mikor találkozik először ezzel az érzéssel” – mondja Babett.

Fotó: Sándor Berill

Smink és haj: Szabó Lilla • Stylist: Tóth Rita Linda • ruha: Högl, Reserved, Sugarbird, Zara • Köszönjük a helyszínt a Svábház-Bauernhaus Solymárnak!

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete