Címlapsztori Sztárok

Négy éve hagyott fel az itallal és a csajozással Kökény Attila: „Aranka megbocsátotta a korábbi botlásaimat”

Immár négy éve, hogy teljesen megváltozott a Kökény család élete. Mióta Attila letette az italt és abbahagyta az éjszakai tivornyázást, náluk már a húsvét is másról szól. Őszintén meséltek nekünk a megtalált hitükről és a kapcsolatukról, mely jobb, mint valaha.

Idén tavasszal tölti be a 49. évét Kökény Attila, aki immár négyszeres nagypapa, emellett számos unokahúggal, unokaöccsel, rokongyerekkel is büszkélkedhet. Mint mondja, náluk a családban nagyon erősek a kötelékek. Az ajtajuk a rokonok előtt mindig nyitva áll, és a felesége, Aranka mindennap főz, hogy bármikor bárkit meg tudjon etetni.

Négy éve, hogy nem iszik

„Régebben sok éven át nálunk volt a legnagyobb húsvéti buli, mert csak nekünk volt kislányunk a családban, és mindenki Arit jött meglocsolni – meséli az énekes. – Ilyenkor már reggel az asztalra került a sonka, a tarja, a tojás és a káposzta, no meg a rengeteg sütemény és torta, amivel a feleségem készült. Mára kirepültek a gyerekeink, és saját családot alapítottak. Csak a 18 éves Lali fiunk él velünk, így hát sokkal csöndesebben telik az ünnep, és nagyon másról is szól, mint régen, hiszen négy éve nálunk az egész család megtért, és ilyenkor Jézus Krisztus újjá­születését ünnepeljük, imádkozunk, gyülekezetbe megyünk.”

Attila tudja, hogy a vallás érzékeny és megosztó téma, ennek ellenére szívesen mesél róla. Az egész család büszke arra, hogy az énekes a hit segítségével állt talpra.

„A férjem tizenéves kora óta rengeteget ivott, cigarettázott, éjszakázott, amiből nagyon sok konfliktusunk volt – kapcsolódik be a beszélgetésbe Aranka. – Én így ismertem meg őt, igyekeztem is elfogadni, de valójában sosem sikerült, mert az ital szagától is undorodtam. Azzal, hogy az éjszakában dolgozik, nem volt gondom, hiszen az én felmenőim mind cigányzenészek voltak. Apukám, nagypapám sokszor hónapokat volt távol külföldi szerződések miatt, ezért abba születtem bele, hogy a nők minden gonddal-bajjal egyedül maradtak otthon. Sok éven át tűrtem az italozást, és hogy a férjem eljárt a barátokkal még zenélés után éjszakázni, de az utolsó években már nagyon zavart, hogy itt vagyunk a gyerekekkel, unokákkal, a negyvenes éveinket tapossuk, ő pedig még mindig nem tud egy kicsit nyugalmasabb életet élni.”

Kik ezek a tündéri gyerekek a képen?
Esélyünk sem volt arra, hogy a fotózás időpontja az egész családnak jó legyen, ezért az énekes a feleségével, Arankával, az ikerunokaöccseivel, Gyurival és Attilával, a keresztfiával, Benivel, valamint a lányunokájával, Inezzel állt a fotósunk kamerája elé.

A helyzet nemcsak Arankát, Attilát is zavarta, sokáig mégsem volt ereje változtatni. „Szerettem úgy élni, hogy vártam a hétvégét, mert mentünk zenélni, aztán meg reggelig dajdajoztunk a fiúkkal, ettől még a hétköznapokban rendes ember voltam. Sokáig ezzel nyugtatgattam magam. Aztán amikor a másnaposság már nem egy, hanem három napig tartott, és pocsékul éreztem magam, arra gondoltam, ezt az életet márpedig be kell fejezni. Arról azonban elképzelésem sem volt, hogy fogok ellenállni a kísértésnek” – fogalmaz az énekes.

Végre van idejük a kapcsolatukra

Ekkoriban történt, hogy a zenész gyerekei megkeresték a szüleiket azzal a gondolattal, hogy ők szeretnének megtérni, és jó ötletnek tartanák, ha ezt az egész család egyszerre tenné. Attila az első pillanatban szkeptikus volt, és arra gondolt, ezt biztosan azért találták ki, hogy őt valamiképpen eltávolítsák az alkoholtól, az éjszakázástól, és új életet kezdjen. Aztán idővel kiderült, a gyerekekben ez jóval mélyebb elhatározás, így a zenész és felesége is elkezdett nyitni a vallás felé.

„Attinál ez úgy történt, hogy egy nap bement a szobájába, és beszélgetésbe kezdett Istennel – meséli Aranka. – Órákon át ott ült, sorolta a bűneit és mindazt, amin változtatni szeretne, és ehhez kért erőt, kitartást a Teremtőtől. Attól a naptól kezdve minden megváltozott. Eltelt egy hét, két hét, három hónap, fél év, és a férjem letette az italt, egyre korábban érkezett haza a koncertek után, hogy velem tudja tölteni az időt. Néhány hónap leforgása alatt kikoptak az életünkből a veszekedések, nagyon jókat nevettünk, és egyre jobban éreztük magunkat együtt. Rájöttünk, most, hogy a gyerekek Lali kivételével kirepültek a házból, sokkal többet tudunk egymással foglalkozni. Végre van a kapcsolatunknak saját ideje, mert nem kell a gyerekeket állandóan hozni-vinni, intézni a dolgaikat. Most már többet járunk együtt wellnessezni, mint valaha.”

Attila azt mondja, bármilyen közös programra szívesen megy a feleségével. „Lehet, hogy nem gondolnák rólam, de én még piacozni és vásárolni is szeretek. Arival leülünk otthon az asztalhoz, két-három hétre előre megbeszéljük, mikor mi legyen a kaja, és elmegyünk megvenni az alapanyagokat. Mióta letettem az italt, sokkal élesebb lett körülöttem a világ, könnyebben át tudom élni a mindennapok apró örömeit. Arról nem beszélve, hogy rengeteget unokázunk, játszóházba járunk a gyerekekkel, ahol én is négykézláb bújok be a nagy, színes kukacba” – nevet a fiatalos nagypapa.

Aranka képes volt megbocsátani

Attila azt sem rejti véka alá, hogy korábban nem volt hűséges férj, de amikor megtért, a kalandokat is abbahagyta. „A mai napig sokan élnek így körülöttem, hogy azt hiszik, nekik minden jár, csakhogy ez így nagyon istentelen élet – vélekedik. – Ma már minden erőmmel arra törekszem, hogy bűntelenül éljek, ami nyilván lehetetlen, hiszen az ember bűnösnek született, de minden erőmmel erre törekszem. Aranka nagy szerencsémre jó partnerem ebben, és megbocsátotta a korábbi botlásaimat. Sok mindenen keresztülmentünk az elmúlt 26 évben, és nyilván nem vagyunk hibátlanok, de arra figyelünk, hogy együtt fejlődjünk.”

Amikor Arankát a megbocsátásról kérdezzük, érdekes dolgokat mond. „Nekem az ég Attilát rendelte társamul, engem pedig neki. Egymást kaptuk minden jó tulajdonságunkkal és gyarlóságunkkal együtt. Amikor problémáink voltak, feltettem magamnak a kérdést: Aranka, most bármilyen feldúlt is vagy, bármennyire haragszol is azért, ami történt, te el tudod képzelni az életed Attila nélkül? Erre a válaszom mindig az volt, hogy nem tudom. Ezért maradtam vele. Az, hogy ő egyszer félrelépett, nekem sokkal kisebb probléma, mintha, mondjuk, unalmas ember lenne, akivel nem tudok beszélgetni és nevetni, vagy zárkózott férfi, aki nem képes az érzelmeit kifejezni. Attila csodálatos férj és édesapa. Úgy érzem, ő az én Isten ajándékaként kapott társam” – fogalmaz Aranka, és ebben a megállapításában Attila sem kételkedik.

„Szerintem mi most már életünk végéig együtt leszünk” – mondja mosolyogva a családfő.

Szeretnének még unokákat

A házaspár szerint a család az alapja mindennek, amihez nem árt a fiatalos erő. Nagyon örülnek annak, hogy a gyerekeik is fiatalon lettek szülők, hogy egyre gyorsabban bővül a család. Egyáltalán nem zavarja őket, hogy ötven alatt már unokáznak, és abban bíznak, a 18 éves Lali fiuk is mielőbb megtalálja a párját. „Büszkék vagyunk arra, hogy a gyerekeinkkel szinte baráti a kapcsolatunk. Ez nem lehetne így, ha mondjuk, túl nagy korkülönbség volna köztünk. A fiatalok gyakran beugranak hozzánk beszélgetni, tanácsért és gyakran együtt is bulizunk. Ezt Arival nagyon élvezzük” – árulja el Kökény Attila.

Fotó: Sándor Berill • Smink és haj: Mészáros Délia • stylist: Bendes Bianka

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete