Lélek Sztár

Három éve gyászol Sas József özvegye, Zsuzsa: „Apu elvesztése után édesanyám lelkileg összetört”

Sas Józsefnek két gyereke született. Az első házasságából Tamás, a másodikból Ágnes. Ő mesélte el, hogy érzi most magát Komjáti Zsuzsa, a humorista özvegye.

„Édesanyámmal, Komjáti Zsuzsával 1977-ben házasodtak össze. Én egy évvel később jöttem a világra. A szüleim jó házasságban éltek. Anyukámnak saját egzisztenciája is volt, a testvéreivel közös vállalkozást, egy diszkontáruházat vezetett Hatvanban.”

Sasné Komjáti Zsuzsa rendszeresen elkísérte a férjét a társasági eseményekre, színházi premierekre. A művészvilágban jól ismerték őt is, feltűnő szépségű és kifinomult stílusú hölgy.

„Apu elvesztése után édesanyám lelkileg összetört, nem vállal nyilvános szerepléseket. Sokszor megyünk ki apukám sírjához, fontosnak tartjuk, hogy beszéljünk róla, emlékezzünk rá.”

Sas József 2021 januárjában hunyt el.

„Apu élete utolsó két évében már elfáradt. Az agyvérzése után állandó segítségre szorult. Otthon vigyáztunk rá, mert fizikálisan gyenge volt. A halála előtt egy hónappal ismét kórházba került, de a koronavírus-járvány tetőfokán nem nagyon lehetett látogatni. Az utolsó, 82. születésnapjára sütöttem neki egy tortát. Maszkban és védőruhában mehettem be hozzá a kórterembe. Megismert, és akkor beszélgettünk utoljára. Két héttel később hagyott itt minket.”

A művész a Kozma utcai izraelita temetőben alussza örök álmát Somló Tamás, Székhelyi József, Kabos László és Gózon Gyula társaságában. Egyszer említette, hogy nagyon szeretne Szép Ernő körül nyugodni, ez a kívánsága is teljesült. Az egykori Mikroszkóp Színpad falán, a Nagymező utcában pedig emléktábla őrzi Sas József nevét.

Fotó: Ványi Ákos